Zani Motion Master présgépek – sikertörténet a Pata Kft-nél

Korábban már beszámoltunk arról, hogy csapatunk a Pata József Kft-nél járt, ahol az új présgép-csarnokot avatták és adták át. A helyszínen interjút készítettünk a Zani Presse ügyvezető igazgatójával, Ennio Zaffaronival, Horváth Miklóssal, a Zani magyaroszági képviseletének vezetőjével, illetve Pata József úrral, a Pata Kft. ügyvezetőjével.

Zaffaroni úr elmondta, hogy 18 évvel ezelőtt ismerkedett össze Pata úrral, amikor az első H-vázas gépre kértek ajánlatot. Azóta összesen 8 Zani gépet vásárolt a Pata Kft, csak az utolsó évben négyet, melyek között van 300-, 400-, 500- és 630 tonnás gép is. Pata úr később kifejtette, hogy olyan gépeket kerestek, melyek nagy munkatérrel és nagy nyomóerővel egyszerre rendelkeznek. Több présgépgyártó megkeresése után végül a Zani présgépeit találták alkalmasnak. Ez azért is lehetett így, mert a Zani családi vállalkozásként egyedi igényeket is kielégít, így közös tervezési fázis után gyártották le a Pata Kft. részére a megfelelő gépeket.

 

 

A présgépekben megtalálható legújabb technológiáról, a Motion Master-ről, illetve a Pata Kft-nél alkalmazott kialakításokról Horváth Miklóst kérdeztük. Kérdésünkre elmondta,  hogy a Motion Masternek köszönhetően a présgépek lökettartományainak bizonyos részein a medve akár a teljes mozgási teljesítmény 90-95%-ra be tud lassítani és ezáltal nagyobb termelékenység érhető el. A formázási műveletek ugyanis a munkafázisban alacsonyabb sebességet igényelnek, egyrészt a szakadás elkerülése, valamint a szerszámban ébredő rezgés csökkentése miatt. Ezáltal csökken a szerszámkopás és a karbantartási költség a hagyományos lendkerekes présekkel összehasonlítva. A legújabb Zani gépekben alkalmazott technológiákról a tavalyi EuroBlech kiállításon már beszámoltunk.

Az új csarnokban üzembe állított gépek közül megtalálható tekercsből dolgozó, folyamatos munkamenetre képes, illetve manuális adagolással szinkron üzemben, 3 illetve többlépcsős présgép. Különleges látványt nyújtott a robotkaros kiszolgálással kialakított negyedik Zani présgép,  melynél teljesen automatikusan 3 robotkar végezte el a lemezadagolást és a megmunkálási lépések közötti alkatrész váltást.

Saját szemünkkel látva a Pata József Kft. csarnokaiban kialakított rendet,  a közöttük megtalálható gyönyörű és gondosan ápolt kerteket,  a csúcsteljesítményű gyártógépeket és egyedi technológiai megoldásokat, a rendezvény színvonalát és mindenek előtt a dolgozók, partnerek és a család hozzá állását a céghez, csak egyet tudunk érteni Zaffaroni úrral, miszerint Pata úrra és hozzá hasonló emberekre az egész ország büszke lehet.

 

 

További információ

Horváth Miklós
Country sales partner
telefon: 0630/389-4054
fax: 0688/424-616
e-mail: miklos.horvath@zani.net
web: www.shmconsulting.hu

A Zani honlapja: www.zani.net

Megosztás
[
    ]