Vállalati együttműködés elektrokémiai megmunkálás fejlesztésére

A Kennametal Extrude Hone és a francia Pemtec együttműködési megállapodást írt alá, melynek értelmében közösen fejlesztenek PECM- technológiás (precision electrochemical machining – precíziós elektrokémiai megmunkálás) gépeket. A PECM-mel komplex geometriák alakíthatók ki tulajdonképpen bármilyen anyagba, úgymint nagy hőmérsékleten temperált acélba, csapágyacélba, porkohászati acélba és szuperötvözetekbe – állítják a Kennametal-nál.

Kennametal PECM

Véleményük szerint PECM technológiával olyan anyagok is megmunkálhatók, amik más technológiákkal, mint marás, köszörülés vagy szikraforgácsolás eddig nehézkesen vagy egyáltalán nem volt lehetséges. Mivel a Pemtec már régóta kínál fejlett készre munkáló technológiákat, így a Kennametal logikus lépése volt szövetségre lépni velük.

A Pemtec PECM technológiás gépei már számos alkalommal bizonyítottak. A Kennametal-nál úgy gondolják, nem csak a két vállalat fog profitálni a kooperációból, de leginkább az ügyfeleik. Megjegyezték, hogy a technológia mellett az együttműködés eredményeként a globális jelenlét is számottevő előnyöket nyújt, mind az értékesítés, mind a szerviz és a cserealkatrészek elérhetősége szempontjából.

Az ECM technológia számos szerszámkészítési feladathoz kiválóan alkalmazható. A Fraunhofer Institute for Machine Tools and Forming Technology szakemberei megjegyezték, hogy ez a legkisebb erőhatásokat okozó megmunkálási mód jelentős előnyöket nyújt precíziós és kisméretű struktúrák kialakításakor.

A PECM eljárás lényegében megegyezik a hagyományos elektrokémiai megmunkálási folyamattal, de nem-statikus katódot alkalmaznak, nagyon kis méretű (≤10μm) rés mellett. A katód oszcilláló mozgása biztosítja a folyamatos öblítést, melynek köszönhetően a fém-hidroxidok eltávolíthatók a résből. Az oszcillálás frekvenciája < 100 Hz.

 

forrás: etmm-online.com

 

Megosztás
[
    ]