Teljesen funkcionális 3D nyomtatott filmes fényképezőgép

A 3D nyomtatás varázslata lehetővé tette néhány egészen ötletes „csináld-magad” projekt megvalósulását, amiket korábban már bemutattunk. A fényképezőgépek világában már találkoztunk mindennel a lencse adapterektől kezdve a vaku derítőkig, amelyek létrehozásához nincs szükség semmi másra, csak egy 3D nyomtatóra és némi műanyagra.

3D OpenReflex fényképező

Azonban van valami, ami eddig hiányzott a listáról, ez pedig egy teljes mértékben működőképes, 3D nyomtatott tükörreflexes fényképezőgép, de egy frissen diplomázott formatervező mérnöknek, Léo Mariusnak köszönhetően most már ilyen is létezik.

Művét „OpenReflex” –nek nevezte el, ez egy filmes tükörreflexes fényképezőgép tükrös keresővel és mechanikus zárszerkezettel, amit ingyenesen hozzáférhető tervrajzok alapján bárki elkészíthet. Az összes alkatrész kinyomtatható bármely újabb RepRap ABS 3D nyomtatóval, az összeszerelés pedig egészen egyszerű. A fényképezőgép három nagyobb alkatrészből, a filmtartó szerkezetből, a zárszerkezetből és a keresőből épül fel. Azért ilyenre tervezte, hogy bármilyen módosítás vagy fejlesztés könnyedén elvégezhető legyen, ha valaki meg szeretné változtatni az eredeti tervét.

3D OpenReflex fényképező_2

A szükséges felszerelés és anyaglista elérhető a fényképezőgép Instructables weboldalán. Amennyiben egy 3D nyomtató és néhány szükséges szerszám kéznél van, a teljes anyagköltség 30 amerikai dollár, azaz 7.000 forint környékén alakul.

3D OpenReflex fényképező_3

Nagyításhoz kattintson a képre!

Miután minden elő van készítve, el lehet kezdeni az alkatrészek kinyomtatását, amikből majd összeszerelhető a három fő alkatrész. Marius 15 órányi teljes nyomtatási idővel számol, amit nagyjából egy órányi összeszerelés követ. Az összes szükséges tervrajz megtalálható a fent említett Instructables weboldalon.

Amint megvan az összes nyomtatott darab, el lehet kezdeni darabról darabra összeszerelni a fényképezőgépet. Most nem mutatjuk be részletesen, lépésről lépésre a folyamatot, de sorban a filmtartó szerkezetet, majd a zárszerkezetet és végül a keresőt kell összeállítani. Miután minden össze van rakva, Sugru ragasztóval kell fénybiztossá tenni az egészet. Az összes lyukat, zugot és rést fel kell tölteni a ragasztóval úgy, hogy fény ne juthasson a szerkezet belsejébe, de a mechanikát sem szabad akadályoznia. Az utolsó lépés az, hogy a három nagyobb alkatrészt összepattintjuk egy fénymentes egésszé. Aztán már be is lehet tölteni a filmszalagot, leellenőrizhetjük, hogy fény valóban nem jut be a házba, és elkezdhetünk fényképezni. Ha Marius utasításait helyesen követtük, akkor a mintaképeken látható minőségű fotókat tudunk készíteni.

3D OpenReflex fényképező_4

Nagyításhoz kattintson a képre!

A kész fényképező elméletileg kompatibilis bármilyen objektívvel, de Marius dolgozik a keresőt tartalmazó alkatrész fejlesztésén, hogy egy tisztességes objektív csatlakozót is magába foglaljon. Lehetőség szerint olyan objektívra van szükség, amelynek kézzel állítható a rekesze, valamint szükséges egy külön fénymérő is, hogy a fix 1/60-as záridőhöz megfelelő blendenagyságot válasszunk (valójában a záridő mindegyik így készült fényképezőgépnél változó, és nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan nyomjuk le a mechanikus zárszerkezetet.)

Ez a fényképezőgép nem fogja soha teljesen kiszorítani a 35 mm-es fényképezőgépeket, amiket manapság fillérekért lehet megrendelni, de 30 dollárért és 16 munkaóráért cserébe bárki megépítheti a sajátját. És ami a legjobb, hogy bárki módosíthatja az eredeti tervet saját ízlése szerint.

forrás: petapixel.com

További információ

Az OpenReflex létrehozásához szükséges teljes, részletes útmutató, anyag és felszereléslista, valamint a fájlok, rengeteg további fényképpel egyetemben megtalálhatóak Marius Instructables weboldalán.

Megosztás
[
    ]