OMAX: Asztal méret növelési trend az abrazív vízsugaras vágógépeknél

A speciális alkalmazásra szánt, egyedi gyártással készített munkadarabok elterjedése miatt és a fejlett lineáris hajtástechnológiának köszönhetően a nagy méretű abrazív vízsugaras vágógép asztalok sok általános rendszer részét képezik, megfizethető áron.

the-trend-toward-larger-abrasive-waterjet-cutting-tables-waterjet-cutting-tables

A munkaasztalok méretét tekintve az abrazív vízsugaras vágógépek figyelemre méltó növekedést mutatnak. Az igazán nagy méretű asztalok egy ideje már elérhetők voltak, de rendkívül drágák, illetve feladatra specializált, egyedileg gyártott, kis darabszámú modellek voltak. A “boltból” vett elérhető árú, normál kivitelek hossz mérettartománya általában 1,5 – 3 m közötti vagy még ettől is rövidebb volt. Az utóbbi néhány évben ugyanakkor a sztenderd gépek asztalméretei jelentősen megnövekedtek, így az elérhető méretek már 4 – 14 m között változnak, elfogadható áron. Ezt a trendet a felhasználói kereslet és a lineáris hajtástechnológia fejlődése közösen viszi előre.

A gyártók a nagyobb vágóasztaloknak, csarnokmérettől függetlenül, rengeteg előnyét élvezhetik. Elsődleges lehetőség, hogy nagyobb méretű alkatrészeket készíthetnek egy beállítással nagy lemeztáblákból, továbbá képesek korábban megmunkált táblákhoz új funkcionális kivágásokat, például vasúti kocsik oldallemezeire ablak- és ajtónyílásokat készíteni.

Azok a gyártók, akik nagyszámú alkatrész gyártását végezik, több félterméket is helyezhetnek az asztalra, míg az egyik lemezt vágják, a másikat egyszerűen levehetik és egy újat helyezhetnek fel, így biztosítva a virtuális folyamatos termelést.

A megfelelő lineáris hajtásrendszerrel szerelt nagyméretű asztalokat egymástól függetlenül irányítható duál portállal is szerelhetik, hogy szimultán vágást végezhessenek két külön alkatrészen, akár különböző anyagvastagsággal. Így biztosítható a gyártás rugalmassága két független vágóasztallal is, alacsonyabb beruházási költség mellett, kisebb helyigénnyel.

the-trend-toward-larger-abrasive-waterjet-cutting-tables-larger-waterjet-cutting-table

Régebben a nagy asztalok előnyös tulajdonságai nem voltak egyensúlyban az egyedileg tervezett és gyártott rendszerek költségeivel. A gyártók nagyobb asztalokra való áttérésének akadájózó tényezője, a hosszú és pontos lineáris hajtásrendszer magas ára volt.

A nagy hosszúságú pozicionáló rendszerek hagyományos golyós orsóval, fogasléc – fogaskerékkel vagy szíjhajtással nem elégítik ki a gyártók pontossági igényeit, mindamellett, hogy jelentős növekedés tapasztalható a kisebb vágóasztalok árához képest. A helyzet azonban megváltozott a nagy pontosságú non-kontakt lineáris jeladók megjelenésével. A rendelkezésre álló ilyen típusú jeladók miatt jöhetett létre a lineáris hajtásrendszerek olyan irányú fejlődése, aminek köszönhetően az AWJ (Abrasive WaterJet – abrazív vízvágó rendszer) típusú vágóasztalok speciális követelményei teljesülnek. Az AWJ által megkövetelt egyenletes és pontos lineáris egységek mellett ezen hajtások sajátossága, hogy hosszuk egyszerűen és kis járulékos költséggel megnövelhető. Az eredmény olyan x-y asztal családok megjelenése, ahol az X tengely hosszát egységnyivel változtathatjuk, így megfelelve a gyártók követelményeinek – alapvetően egyedi hosszúságú asztalok hagyományos áron.

Keretrendszer tervezési szempontok

Az AWJ -re fejleszteni néhány rögzítéstervezési szempontot vet fel. Szerkezeti okok miatt ezen asztalok portál rendszerűek, a portál a rövidebb tengely mentén ível át. Mivel az AWJ vágó fúvókáján kis oldalterhelés jelentkezik, a portált nem a hagyományos gépek követelményei szerint tervezik. Költséghatékonyság szempontjából kiváló és nem jelentkeznek a masszív hidak tervezési kihívásai. A rendszer nagyon érzékeny a fúvókát érő rezgésekre, ezért rendkívüli figyelemre inti a tervezőt a portál tervezésekor a vágósebesség teljes intervallumán.

the-trend-toward-larger-abrasive-waterjet-cutting-tables-advanced-linear-drive-systems

További tervezési szempontokat vet fel a nagynyomású pumpa és a fúvóka közötti távolság. A pumpát és a fuvókát, egyszerű, kis átmérőjű nagynyomású csővel összekötni nem igazán praktikus, ha több mint 14 m az X irányú elmozdulás. Nem csak mechanikai és biztonsági problémákat vet fel ez a kérdés, a folyadék nyomás veszteség is jelentős az ilyen üzemelési távolságnál.

A nyomásveszteség különösen magas a 90 KSI rendszereknél, mert a nagy falvastagság miatt csökkentett a belső átmérő. Ha a belső átmérőt a felére csökkentjük, a víz útjának keresztmetszeti területe 4 faktorszámmal csökken, így a nyomásesés drámaian megnövekszik. A csőben eső nyomásveszteség gyengíti az abráziós sugár hatékonyságát, ami a vágósebesség csökkenését jelenti. Nagyobb átmérőjű, nagy átfolyó képességű 60 KSI csőben, olló stílusú kötésrendszerrel kialakítva, minimális nyomásesés keletkezik, sokkal kevesebb energia veszteség jelentkezik a pumpa és fúvóka között. Mindez gyorsabb vágást, alacsonyabb karbantartási költséget és nagyobb megbízhatóságot jelent.

 

Meddig megyünk el?
Egyelőre nem tiszta, hogy a vágóasztalok méretnövelésének trendje meddig megy el, de a könnyen expandálható , precíz lineáris hajtásrendszerek fejlődésével ez a döntés egyértelműen a gyártók kezében van. Ha nekik szükségük lesz még nagyobb asztalokra, az AWJ ipara készen áll a kiszolgálásukra.

 

 szerző: Dr. John H. Olsen

További információ

Az OMAX hivatalos oldalán.

Kapcsolat:

Keserű Lóránt
Regionális értékesítési vezető
E-mail: lorant.keseru@omax.com
Tel: +36-70-606-1616

Megosztás
[
    ]