Fortus 3D nyomtatóval készült az OCC aranysárkány feje

Nem gyakori eset, hogy egy cégnek saját valóságshowja legyen, azonban az Orange County Choppers (OCC) esetén pont ez a helyzet. Profiljukat tekintve egyedi motorok, pontosabban chopperek gyártásával foglalkoznak. Az OCC  azzal tett szert világhírre, hogy motorjait különleges témákra építi, mint például a Fire Bike-ot, amely  a 2001. szeptember 11-i terrortámadást követően hősiesen elhunyt New York-i tűzoltóknak állít emléket.

Az egyik legutóbbi megbízásuk egy kínai ügyféltől érkezett, aki egy aranysárkány témára készült motort rendelt.

OCC dragon bike

OCC dragon bike

Habár az egész formaterv komolyan próbára tette a szaktudásukat, egy elem, a sárkány feje, különösen nagy kihívást jelentett. A csapat számára kiemelt fontosságú volt, hogy a sárkány feje egyéniséget, érzelmeket és egészen pontosan féktelen dühöt sugározzon.

Hogy a sárkány feje megfeleljen a kívánalmaknak, nagyon nagy részletességgel kellett megtervezni. Ahhoz pedig, hogy ésszerű időn belül és költséghatékonyan létre tudják hozni a kellően élethű díszítőelemet, az OCC tervezőcsapata úgy érezte csak egyetlen lehetősége van: a fejet 3D nyomtatással elkészíteni a saját Stratasys Fortus 400mc 3D nyomtatójuk segítségével.

https://www.youtube.com/watch?v=-i6_naKjgeE

Hagyományosan az egyedi motorok alkatrészeit CNC gépekkel munkálják meg, azonban az utóbbi időben az OCC csapata egyre többet 3D nyomtatással hozott létre. A tapasztalat azt mutatja, hogy a műanyag nyomtatott alkatrészek épp olyan erősek, mint a legtöbb alumíniumból készült társuk. A CNC géppel ellentétben pedig gyakorlatilag nincsenek korlátok, hogy mit lehet létrehozni a 3D nyomtatással, ennek köszönhetően válhatott az aranysárkány chopper is többé mint egy egyszerű látványterv.

Az OCC vezető tervezője és grafikusa Jason Pohl így összegzi: „ A lehetőségeink a Stratasys Fortus 3D nyomtatóval gyakorlatilag végtelenek. Most már semmi nem szab korlátokat a kreativitásunknak, hogy a világ legkirályabb motorjait készítsük el.”

forrás: blog.stratasys.com

Megosztás
[
    ]