EMO Hannover 2013 A fémfeldolgozás bemutatkozik a szuperlatívuszok vásárán

2013. szeptember 16-21. az EMO bemutatkozásának ideje Hannoverben. A fémfeldolgozás világvásárán a gyártástechnika szereplői az „Intelligence in Poduction“ vezértéma köré csoportosítva mutatják be termékeiket, megoldásaikat, szolgáltatásaikat a fém, mint alapanyag körül.

Az „Intelligence in Production“ témával az EMO megmutatja a világ minden tájáról érkező szaklátogatóinak, hogy ma és holnap hogy győzhetik le legjobban a gyártásban felmerülő kihívásokat  – mondta Dr. Wilfried Schäfer, az EMO-t szervező VDW (Verein Deutscher Werkzeugmaschinenfabriken) ügyvezető igazgatója a budapesti sajtókonferencián 2013. május 30-án.

dr.Wilfried Schafer

dr.Wilfried Schafer

„Az EMO a kirakat. Itt mindenki találkozik, akinek valami köze van a szerszámgépekhez: az ipar számos területén a  beruházásról döntő vezetők, a világ vezető gyártástechnikai cégei, a tudomány és a politika képviselői. Nemzetközi cégek mutatják be ügyfeleiknek a legmagasabb színvonalú innovációikat. Végülis az EMO Hannover meghatározó impulzusokat ad a jövő év termelésére – tette hozzá Schäfer.

A 2011. évi utolsó rendezvényen több mint 2000 cég állított ki az EMO-n.

60 % nem Németországból, hanem a világ 40 országából érkezett. Kelet-Európát 68 kiállító képviselte. „Minden szerszámgépgyártó számára, aki nemzetközi ügyleteket bonyolít le, abszolút kötelező részt venni az EMO-n“ – ebben Wilfried Schäfer teljesen biztos. Hannoverben a szerszámgépek felhasználói is megtalálják a megfelelő gyártástechnikát és a kompetens tárgyaló felet. Ez ugyanúgy érvényes a kis szériákat gyártó, mint a tömegtermelést folytató cégekre.

2011-en 100 országból érkező 140 000 szaklátogató tekintette meg az EMO Hannover kínálatát, ennek 36 %-a érkezett külföldről. A látogatók 2/3-a Európából jött.

EMO Hannover – a gyártástechnika kiemelkedő nemzetközi találkozója

Az EMO Hannover a szuperlatívuszok rendezvénye. Ez teszi a nemzetközi kiállítók és látogatók számára vonzóvá.

Nagysága, amely legutóbb 180 000 m² nettó kiállítási terület volt, garantálja a látogatóknak  az átfogó áttekintést az intelligens gyártástechnikáról a következő területeken:

Forgácsoló és átalakító szerszámgépek, precíziós szerszámok, alkatrészek, gyártási rendszerek, szolgáltatások, méréstechnika, CAx-technológia, irányítás-és meghajtástechnika, automatizált anyagtovábbítás.

A vásár szigorú termékek szerinti csoportosítása garantálja még egyebek között azt is, hogy mindenki könnyen tájékozódhat, és a keresett terméket vagy témát hamar megtalálja.

Az EMO nagysága és helyzete, mint a nemzetközi fémfeldolgozás legfontosabb fóruma, motiválja a kiállítókat, hogy a gépeket olyan számban mutassa be, mint egyetlen más rendezvényen sem található. A látogató tehát láthatja, megfoghatja a terméket, és konkrét kérdéseket tehet fel vele kapcsolatban. A 2011. évi EMO Hannover alkalmával 47 000 tonna gépet és kiállítási terméket szállítottak a vásár területére.

A fémfeldolgozás teljes láncában dolgozók számára az EMO Hannover fix, bejegyzett időpont a határidőnaplóban. Elsősorban az autógyártás, a légi közlekedés, a gép-és berendezésgyártás területéről, az elektrotechnika, a finommechanika és optika, a fémfeldogozó ipar stb. területéről érkeznek.

A legutóbbi EMO szaklátogatói 2/3 részben az ipar területén dolgoztak, különösen a gép-és berendezések gyártásában és az autóiparban.

Mindkét iparág 66 %-kal a legfontosabb felvevőpiaca a szerszámgépeknek. 2011-ben lényegesen több látogató érkezett a autóiparból, amely világszerte kibővített termelési kapacitásba, új modellek, motorok és meghajtástechnikába invesztál.
Az EMO mindig új látogatói csoportokat is vonz, 2011-ben a látogatók 45 %-a első alkalommal vett részt a vásáron, ez kb. 63000 új ügyfelet jelent a kiállítóknak.

EMO Hannover a legfontosabb innovációs és beruházási fórum

A gyártástechnika szakemberei nagy elvárásokkal utaznak Hannoverbe, mivel ez hagyományosan a fémfeldolgozás legfontosabb innovációs fóruma.
A kiállítók számára is olyan mérföldkő, amelyen intenzíven dolgoznak, hogy gépeiket és fejlesztéseiket az egész piac megismerhesse.
Az egyetlen rendezvény, amelyen a nemzetközi közönség és versenytársaik előtt pozicionálhatják magukat. „Itt mindenki a legjobb teljesítményét adja“ – mondta  Schäfer (VDW).

A vállalatok, gyártsanak akár fogyasztási cikkeket, autókat, orvostechnikát, vagy energiatechnikai terméket, hasonló kihívások előtt állnak. Vevőik a gyártási helytől függetlenül széles termékválasztékot, valamint jó minőségű, ugyanakkor olcsó terméket, amelyet lehetőség szerint környezetvédő technikával állítottak elő, várnak el. A szerszámgépek gyártói számára ez nagyobb rugalmasságot, jobb minőséget, új termékkoncepciókat, amelyek olyan anyagokat, mint a titán és az összetett anyagokat is fel tudják dolgozni, valamint a forrásokat óvó gépeket jelentenek.

EMO Hannover

EMO Hannover

Ehhez az egész gépkoncepciót át kell dolgozni, beleértve a szerszámokat, az irányítást, meghajtó elemeket, mérő eszközöket és számítógépes kapcsolatokat is. A gép vagy a termelési rendszer optimális kapcsolása a termelésben teljes előlépést jelent az említett területeken is.

Mi sem bizonyítja jobban azt a tényt, hogy az EMO-t intenzíven használják beruházási fórumként, mint az, hogy milyen nagy a döntéshozók aránya a látogatók között. A vendégek ¾ része az EMO 2011 alatt végzett közvélemény-kutatás során azt nyilatkozta, hogy a vállalaton belül részt vesz a beruházási kérdések eldöntésében. Az európai látogatók több mint 2/3, az Európán kívüli látogatók ¾-e konkrét beruházási elképzeléssel érkezett Hannoverbe.

A kiállítói közvélemény-kutatás azt is bebizonyította, hogy az EMO megfelelő megoldásokat kínál ezekre. Sokan rekord eredményről számoltak be a gépeladások területén. A vásár időtartama alatt legalább 4,5 Mrd. Euro értékű rendelés született. A nemzetközi szerszámgép megrendelések a rossz világpiaci konjunktúra ellenére az előző évihez hasonló nívóra kerültek 6 hónappal a vásár után.

A szerszámgépek kulcsszerepet játszanak az intelligens termelésben

Feladat és kihívás – függetlenül a gazdaság fejlődésétől – van elég. A növekvő városiasodás és a működőképes infrastruktúra iránti igény, a mobilitás iránti igény növekedése, növekvő alapanyag árak, igény az egészséges élelmiszerre és a jó egészségügyi ellátásra, demográfiai változások csak egy pár ezek közül. A legtöbb feladat megoldásában az ipar igen jelentős szerepet játszik, az iparon belül pedig a szerszámgépgyártás játsza a főszerepet. Ha a világ konjunktúra 2013-ban ismét magához tér, ahogy azt a gazdasági kutatók előrejelzik, a modern gyártástechnika és az  „Intelligence in Production“ iránt nagyobb lesz az igény, mint valaha.

Ezért is tekintenek a szakmai szereplői és az ügyfelek is érdeklődéssel a szeptemberi vásár elé, amely ismét a fémfeldolgozás Mekkája lesz.

 

Fotó: Deutsche Messe

Megosztás
[
    ]