DeltaMaker: Robot technológia és a 3D-s nyomtatás találkozása

A DeltaMaker egy új, sikeres Kickstarter vállalkozás. Elegáns 3D-s nyomtató, delta robot platformon. A delta robotokat évtizedek óta pick and place és csomagoló folyamatokra használják lenyűgöző sebességük és mozgékonyságuknak köszönhetően. Az új nyomtató robot, MakerSlide alumínium vezető szálakon Delrin V-görgős csapágyakat alkalmaz a normál nyomtatófejeknél jóval nagyobb sebesség elérése érdekében.

 

https://www.youtube.com/watch?v=3EfxZTI-3B0

 

Zack Moniger, a DeltaMaker gépészmérnöke beszél nyomtatójukról és a delta robotokról általánosságban:

 

“A mechanikai tervezés szempontjából elérhetővé válik néhány kitűnő tulajdonság a deltával. 3D-s nyomtató tervezésnél a tervezőnek kompromisszum késznek kell lennie a mechanizmus sebességét (és nyomtatási sebességét), pontosságát és munkatartományát illetően.”

“Alapvetően harcot vívunk a lendülettel. Minél kevesebb a mozgó alkatrészek súlya, annál jobbak vagyunk. A DeltaMaker megpróbálja a legjobbat kihozni e két dimenzióból. Csúcs technológiájú lineáris mozgatórendszert alkalmazunk és minimalizáljuk a mozgó tömeg mennyiségét. Ennek köszönhetően, nagy térfogatot címezhetünk a nyomtató fejnek, amely gyorsan és precízen dolgozik.”

“Sok szempontból a delta elrendezés természet közelibbenk hat. Amint korábban elmondtam a sebesség, pontosság és méret harca ez, határaikkal szemben. Ha videót nézünk az ipari deltákról üzem közben, figyelemre méltó, milyen gyorsasággal és pontossággal dolgozik a rendszer. E miatt a mozgás tér miatt, érezzük úgy, hogy a delta tökéletes platform a személyi 3D-s nyomtatáshoz. Megfelelő tervezéssel méretei kitűnően változtathatók (mind kisebbre és nagyobbra). 10 ” -os átmérőre és 11″ építési magasságra optimalizálunk. Fejlesztésünk egyik nagy előnye, hogy minden irányban változtatható a szerkezet mérete.”

“Szoftveres oldalon a Johan féle Rostock project kitűnő támogatást nyújt, mint nyílt forráskódú firmware. Támogatja a „delta tér” átalakítását a nyomtató felé. A Marlin, a Slic3r és a Repetier Host szintén nyílt forráskódú szoftver változatoknak köszönhetően, az új srácok – mint mi is – kifejezetten a hardverfejlesztésre tudnak fókuszálni.”

“Mind emellett, a kihívások hasonlóak más rendszerekéhez. Az auto- kalibrálás jelenlegi projektünk, amin dolgozunk. Ellentétben egy Descartes alapú berendezéssel, az x, y, z koordináták itt elvonatkoztatottak az aktuális mozgási rendeszerünktől. Míg mindkét rendszert lehet mechanikusan és szoftveresen kalibrálni, addig úgy tűnik, hogy a delta mechanizmushoz jobban illeszkedik a szoftveres kalibrálás, így erre koncentrálunk igazán.”

“Az elmúlt 10 évben használtam 3D-s nyomtatási technológákat az ipar tervező mérnökeként, de azt csak gyors prototípusgyártásnak “rapid prototyping” neveztük. Volt egy laborunk 2-3 fős személyzettel, melyben 3 vagy 4 oriási, ipari gép szolgálta ki a nagymennyiségű munkaerőt. Ez a technológia évtizedek óta körülöttünk van, az ipari térben egyre inkább fejlődik és kitűnő lehetőség új, megtérülő vállakozások teremtésére.”

“Ami engem izgat, az a termékfejlesztés demokratizálása. A DeltaMaker, mint termék, az alacsony költségű 3D-s nyomtatás által jöhetett létre. Az olyan szervezetekkel, mint a Kickstarter és a 3D-s nyomtatást lehetővé tevő technológiákkal, egy kis csapat is készíthet terméket a fogyasztói társadalomnak, annak a költségnek töredékéért, amibe ez a technológia néhány évvel ezelőtt került.”

 

További információk

A DeltaMaker honlapján

A Kickstarter honlapján

 

Megosztás
[
    ]