CC-generátor: a hagyomány folytatódik

CC generátor

A CC-generátoros FI x40 sorozat a Charmilles egyik legsikeresebb huzalos szikraforgácsoló családja volt. 10 év alatt közel 3000 darabot értékesítettek csak ezekből a típusokból. A jól bevált, azóta továbbfejlesztett CC-generátorral ellátott gépcsalád utódjai a GF AgieCharmilles CUT x00 Sp és CUT x00 Ms sorozta. A mostani legkorszerűbb AC CUT HMI vezérléssel ellátott gépeket a meggyőző teljesítmény, kiváló pontosság és energiatakarékos működés teszi a legkedveltebb huzalos szikraforgácsoló berendezésekké.

Digitális dielektrikumvezérlés

A dielektrikum menedzsment teljes mértékben digitális. Az ábrán látható képernyőn megtalálható minden szükséges gomb és információ, ami a dielektrikumvezérléshez vagy felügyelethez elengedhetetlen. Az automatikus huzalbefűzéshez szükséges vízszintprogramozással időt takaríthatunk meg és biztosítjuk a befűzés megbízhatóságát.

A digitális programozás elősegíti a beállításokat a számos típusú és vastagságú munkadarabok esetében. A nagynyomású fúvókák szintén digitálisan vezérelhetők. Ezenfelül természetesen biztosítva van az automatikus szabályozás, amikor lépcsős darabokat munkálunk meg. A hibás beállítások okozta problémákat minimalizálhatjuk. A visszatérő munkadarabok esetében kiváló az ismételhetőség. A kezelői felület könnyedén tanulható.

digitális dielektrikumvezérlés

Quadrax-konstrukció – pontos kúpvágás teljes munkadarab-magasságon

Tesztdarab Kúpszögek : 5,10,12,15,20,25,27,29° Munkadarab magassága : 110 mm

Tesztdarab
Kúpszögek : 5,10,12,15,20,25,27,29°
Munkadarab magassága : 110 mm

A Quadrax-koncepciónál a munkaasztal fix, a munkadarab nem végez mozgást. Ezért a munkadarab súlya semmilyen hatással nincs a megmunkálás pontosságára. Az XY és UV keresztasztaloknak ugyanaz a méretük, amely biztosítja a kiváló kúpvágás lehetőségét. A 30°-os kúpvágás a munkadarab teljes magasságán lehetséges. Természetesen a huzalbefűzés automatikusan történik. Opcióban lehetőség van a 45°-os kúpvágásra is, amelyre szintén nincs befolyással a darab magassága. A képen látható tesztvágás eredménye, hogy minden kúpszög esetén a pontosság 20”-en belül volt. Ahogyan látható, azonos kúpszögek vágása történt a munkadarab mindkét oldalán.

Ütközésfelügyelet – a legnagyobb, 3 m/perc sebesség esetén is

Az esetleges ütközések nagy hatással lehetnek a gép további pontosságára, a javítások költsége pedig jelentős lehet. A CUT x00 mS/Sp sorozat minden gépe ICP- (Integrated Collision Protection) integrált ütközésfelügyelettel ellátott. Amikor a forgó jeladó által adott pozíció különbözik a lineáris mérőlécek által adott pozíciótól, a gép vészleállító egysége aktiválja magát. Az energiaelnyelő egység biztosítja, hogy semmilyen károsodás ne történjen. A berendezések minden tengelye (X, Y, Z, U, V) dupla mérőrendszerrel van ellátva – forgó jeladó és lineáris mérőléc.

Aktív hőmérséklet-stabilizálás CUT x00 mS/Sp – mit is jelent? A hőmérséklet-stabilizálásnak számos megoldása lehetséges. Ezek a következők:

  1. Szoftveres korrekció. Néhány versenytársunk így jár el: mérik a mechanikus összetevők hőmérsékletét, és arányos korrekciót alkalmaznak, amikor a tengelyek mozognak.
  2. Állandósítsuk a víz hőmérsékletét. Ennek és az előző rendszernek a hátránya: valójában a gép folyamatosan átmeneti helyzetben működik, nehéz elsajátítani. Ezen túlmenően a hibák lehetnek szöghibák – nem lineárisak –, amelyeket nagyon bonyolult korrekciózni.
  3. Hűtsük le a lényeges egységeket a pontosság érdekében
A kép egy hőmérséklet stabilizáció nélküli huzalos szikraforgácsoló gépet mutat. Környezeti hőmérséklet 33 °C 24 órán keresztül.

A kép egy hőmérséklet stabilizáció nélküli
huzalos szikraforgácsoló gépet mutat.
Környezeti hőmérséklet 33 °C 24 órán keresztül.

Az ábra mutatja, hogy extrém hőmérséklet esetében milyen nagy a mechanikus alkatrészek hőmérséklet-gradiense. A kalkuláció szintén megmutatja, hogy a géptest eldeformálódik, és ez nagyon bonyolult szöghibákat eredményez, amiket szinte lehetetlen szoftveresen korrekciózni. Ezért a GF AgieCharmilles az aktív hőmérséklet-stabilizáció mellett döntött.

A GF AgieCharmilles átfogó megoldása a következő:

A géptest hűtése rézcsövekben víz keringtetésével történik, a munkatartály stabilizálja a megmunkálási tér hőmérsékletét. A mechanika légkondicionáló egységgel hűtött. Az eredmény tartós és kiváló pontosság hosszú távon.

BEMUTATÓGÉPEINK TÖRÖKBÁLINTON:

GF AgieCharmilles CUT 200P huzalos szikraforgácsoló

GF AgieCharmilles HEM 600 3 tengelyes CNC megmunkálóközpont

STUDER Favorit palást- és furatköszörű

BLOHM ORBIT 25 sík- és profilköszörű

OGP CNC 200 optikai mérőgép

szezrző: Szabó Gábor, Galika Szerszámgépek Kft.

További információ

A GF AgieCharmilles szerszámgépek hazai forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.