SolidCAM+HSM=elképesztő gyorsaság

Az alábbi videóban egy elképesztő sebességű, SolidCAM-ben programozott HSM (High Speed Machining) megmunkálást lehet megnézni. A munkadarab anyaga a bemutatókon alkalmazott alumíniummal ellentétben ezúttal betétedzhető 16MnCr5 (BC3), ahogy a mágnesességnek megfelelően, a forgács rendezettségén is látni lehet.

A nagy előtolás elsősorban a SolidCAM iMachining technológiájának köszönhető, melyet több funkció tesz egyszerre hatékonnyá. Ilyenek a kis radiális irányú szerszámbelépés nagy axiális fogásmélységgel párosítva, valamint konstans értéken tartott forgácsvastagság és szerszámfog terhelés. Ugyanis, ahogy a videóban is látszik, hatékonyabb és stabilabb megoldást nyújthat, ha a forgácsolási értékek és a szerszámpályák készítésekor a programozók a magas, de állandó értékek biztosítására törekednek a folyamatosan változó, de alacsony terheléssel szemben.

[youtube]5CJEJdkzwZQ[/youtube]

A videóban ezen felül megfigyelhető még a manapság egyre gyakrabban alkalmazott, HSM pályákat jellemző trochoidal és spirális pálya. Ezek a stratégiák a szerszám élettartama szempontjából jelentenek óriási előrelépést a hagyományos eljárásokhoz képest. A szerszámot nem terheli a többnyire zsebek sarkaiban jelentkező hirtelen túlterhelés, ami természetesen a munkadarab felületi érdességén is meg fog látszani.

További információ

Az EuroSolid Kft. honlapja

Megosztás
[
    ]