Renishaw XR-20 forgó tengely kalibráló

Renishaw XR-20

Renishaw XR-20

Engem E.T.-re vagy még inkább WALL-E-re emlékeztet az a szerkezet, amely a legújabb kiegészítője a Renishaw lézer-interferométer családnak. Ahogy a zömök hajtómű fölött szempár módjára elhelyezett két saroktükör az ovális házban fejszerűen körbe fordul a referencia felvétel során, egyrészt meghökkentő, másrészt mélységesen elgondolkodtató. Érdemes megnézni a honlapunkon a két perces videót, már csak a látvány miatt is.

Mi benne az újdonság? A forgó tengelyek kalibrálására eddig is volt megoldás. Vagy egy nagyon nagy felbontású forgó jeladót használtak erre a célra, vagy a régebbi (ML10) lézer- rendszerhez kifejlesztett adaptert. Az előbbinek a hátránya az, hogy a nagy felbontású referencia jeladót nehéz a tengellyel központosan rögzíteni, az utóbbinak pedig hosszadalmas a beállítása és a kábeles összeköttetés miatt nehézkes a mérés végrehajtása. Az XR-20 ezeket a problémákat orvosolja.

Renishaw XR-20 mérés

Az interferometrikus méréshez a szög-helyzet mérésnél alkalmazott két saroktükörből álló optikát tartalmazza a tengelyen körbeforduló fej. A tengely egy nagy felbontású jeladóhoz kapcsolódik, aminek az adatai Bluetooth jelátvitellel jutnak a számítógéphez. A mérés indulásakor a nulla pozícióból a vizsgált tengely elfordul a programozott szögértékkel. Ezzel egy időben a fej ellentétesen forog ugyanennyit. Pontosabban, ha a gép tengelyén 30° szögelfordulást programoztunk és ezzel szemben az XR-20 tükre is 30°-ot forog vissza, akkor az eltérés elméletileg 0. A valóságban viszont ez az érték nem 0, de igen kicsiny, a kiméréséhez pedig interferométer kell.

Az ötlet pofon egyszerű, ám a +/-1 szögmásodperc pontosság eléréséhez üzemi környezetben szükség van még egy megbízható interferométerre (XL-80) és egy jól kidolgozott rendszerre, amely lehetővé teszi, hogy a szerszámgépek vagy egyéb nagy pontosságú forgó mozgást végző berendezések szerviz szakemberei a mérést a helyszínen gyorsan elvégezhessék és az eredmények alapján a gépet azonnal be is állíthassák.

szöveg és kép: Renishaw

További információ

Renishaw hivatalos honlapján

Megosztás
[
    ]