Rejtett vonalkód alkatrészek gyártási folyamatainak nyomonkövetésére

A Hitachi Power Solutions új termékkövető rendszert dolgozott ki, mellyel az alkatrészgyártás nyomonkövethetőségét lehet fejleszteni.

A rendszer emberi szem számára láthatatlan tintával nyomtat kódot a termékekre, melyet csak UV fénnyel lehet láthatóvá tenni. A rendszerrel több tízezer termék esetén is megoldható az egyedi követés.

“A gyártó által használt kódokat általában nem kell mindenkinek látnia. Így úgy döntöttünk, láthatatlan tintát fogunk használni, amit természetesen bárhova lehet nyomtatni, mivel nem fognak később látszódni, nem befolyásolják a termék megjelenését.” mondta Toshinori Izumiya, a Hitachi számítástechnikai részlegének üzletágvezetője.

“A leolvasási sebesség jelenleg 78 méter percenként, de akár 160 méter percenkénti sebességig lehet gyorsítani. A kódok bárhol leolvashatók, de mi azt akarjuk elérni, hogy gyártás közben olvassunk le kódokat és rendeljük össze adatokkal, méghozzá olyan sebességgel, ami eddig elképzelhetetlen volt gyártósorokon.”

Egészen eddig a termékeket főként sorozatokban kezelték, így ha a vevőknek problémájuk volt egy termékkel, a gyártók csak egy sorozat teszteredményeire hivatkozhattak. Az új rendszerrel viszont a gyártósoron minden egyes termék kódja leolvasható, adat rendelhető az azonosítóhoz, így a termékkel kapcsolatos panaszokra egyértelműen tudnak reagálni. Például elektronikai termékek sorozatszáma alapján, ha probléma merül fel, pontosan meghatározható, hogy mikor, hol és milyen körülmények között készült el az alkatrész és az is, hogy mi lehetett a hiba oka.

A láthatatlan kódokat Hitachi IES tintasugaras nyomtatóval lehet felvinni. A rendszer olcsóbban működtethető, mint a címkézés vagy az RFID azonosítók használata.

A Hitachi az élelmiszeripari termékek mellett elektronikai és autóipari alkatrészek gyártásához javasolja az új rendszert.

“Úgy gondoljuk, hogy ezt a  rendszert számtalan célra fel lehet használni. Az elektronikai kompnensek azonosításán túl gyártósorok gyorsítására is használható, de segíthet visszaszorítani az illetéktelenül vagy hamisítványok árusítását.”

További információ

A Hitachi honlapján.

Megosztás
[
    ]