Óra születik – Egy hobbi óratervező feljegyzései

Szeretnénk bemutatni az Óra születik blogot és íróját, Ballun Gergelyt, aki szabadidejében órát tervez és ennek lépéseit egy blogban jegyzi fel, ami sok hasznos információt és igényes képet tartalmaz. De honnan is indult mindez?

Mechanikai szerkezet közelről

Mechanikai szerkezet közelről

A szerző válaszol: ”Műszaki tervezés, mint hobbi? Elsőre furcsán hangzik, de ha belegondolunk, hogy hányan hányféle kreatív, “építkezős” játékot játszanak világszerte, már nem is olyan távoli dolog. Persze komolyabb felkészültséget és nagyobb elszántságot igényel, de ezt az ember nem sajnálja, ha szenvedéllyel áll hozzá. Miért pont óratervezés? Ha a gépekért, műszaki megoldásokért és általában a technikatörténetért rajongó embert elbűvöli ezek esztétikája is, már ott is találja magát az órák világában.

Minden a vázlatokkal kezdődik: akár önmagában, akár valami meglévő elemhez igazítva kell szerkesztenem ezeket, a Sketch és relációi, az egyenletek mind-mind sokat segítettek. A klasszikus szerkesztéseket (pl. szögfelezés) újraértelmezve azt hiszem, hogy a múlt mesterei a jelen eszközeivel még kiválóbb eredményeket hoztak volna létre. Napjaink mérnökei többek közt ezt a lemaradást hozzák be és szárnyalják túl.

SolidWorks-ben modellezett óra összeállítás

SolidWorks-ben modellezett óra összeállítás

Ez a világ szereti a rekordokat, szereti, ha valaki valamiben az első. Az én órám a legkisebb széria, hiszen a fizikai megvalósításra igen kicsi az esély, ugyanakkor a megvalósíthatóságban szeretném kihozni a maximumot. Ehhez a Solidworks Feature megoldásait kitűnően lehet használni. Nemcsak alkatrész műhelyrajzot (végleges megjelenést) készítek, hanem hűen követem az egyes munkafázisokat is, legyen szó manufakturális vagy ipari kivitelezésről.

A kész alkatrészeket már-már valósnak tekintem. Összerakom, szétszedem, forgatom. Belenézek, sőt, kinézek belőle! Olyan, mintha csak egy nagyítólencse választana el a szerelvényemtől. Ezt adta az Összeállítás.

Zavar-e, hogy nem tényleges órán dolgozom, pusztán 3D-s terveken? Kicsit igen, de amikor egy jól sikerült renderre nézek, hasonló öröm tölt el, mint az órát lupe-val szemlélő mestert. És ez nekem bőven elég.”

Forrás:  EuroSolid

 –

További információ

Az EuroSolid Kft. honlapján.

Az Óra születik blogon.

Megosztás
[
    ]