A MAX3000 új szintre emeli a műhelyszintű termelést

MoriSeiki MAX3000_1A Mori Seiki MAX 3000 a BT30-as szerszámbefogós függőleges megmunkáló központ nagyfokú merevséget és gyorsaságot nyújt, köszönhetően a szériatartozék nagy sebességű kétállású automatikus palettacserélő modulnak. A gép tervezésekor a kisméretű munkadarabok nagy precizitású és sebességű megmunkálhatóságára törekedtek, ugyanakkor elsődleges szempont volt a vevők hatékony termelésének elősegítése. A kategóriájában a legnagyobb gyorsmeneti sebességgel rendelkezik, a robosztus kialakításának köszönhetően a forgácsolás erőhatásai minimalizálhatók, így a MAX3000 nagy hozzáadott értéket nyújt a felhasználóknak.

Fontos kiemelni a gép legfontosabb tulajdonságait, mint a (1) kompakt szerkezet és nagy munkatér (2) nagy sebesség (3) változatos munkadarabok megmunkálása (4) nagy precizitás (5) megbízhatóság (6) MAPPS IV (7) energiatakarékosság (8) számos bővítési lehetőség és (9) biztonság.

Kompakt szerkezet és nagy munkatér

A MAX3000 megmunkáló központ helyigénye kompakt kialakításának köszönhetően mindössze 4.6 m2 a szériatartozék kétpalettás munkadarab-cserélő rendszer ellenére, mivel tervezésekor összesítették és optimalizálták a korábbi, 30-as főorsóval rendelkező gépek jellemzőit. A munkaasztal mozgástere 600×300 mm, ami tökéletes például a kisebb autóipari alkatrészek gyártásához. Körasztal alkalmazásával számos forgácsolási feladatra alkalmazható, kis darabok nagy sebességű megmunkálásától egészen a komplex, szimultán 4 tengelyes megmunkálásokig. Ennek eredményeként az eddig több gépen végzett megmunkálások egy gépen integrálhatók, így szükséges gépidőt és alapterületet lehet megtakarítani.

Nagy sebesség

A MAX3000 minden tengely mentén 62 m/min gyorsmenetre képes, amit a könnyített mozgó alkatrészek tesznek lehetővé. A nagy sebességből adódóan a gépidő csökken, még gyakran váltakozó fő- és mellékmozgások esetén is. A nagysebességű automatikus palettacserélő két másodperces csereidejével szintén növeli a termelékenységet és csökkenti a mellékidőket.

MoriSeiki MAX3000_2

Változatos munkadarabok megmunkálása

A 15.000-es percenkénti fordulatszámával és az 55mm-es belső átmérőjű orsócsapágyazásával a MAX3000 sokkal merevebb, mint a hagyományos 30-as főorsóval rendelkező gépek, így számos különböző forgácsolási eljáráshoz és anyaghoz alkalmazható. Nagy sebességű alumíniummarás, acél nagyoló megmunkálása, magnézium, vas, öntvények, és rozsdamentes acél szintén nem okoz problémát. A paletta akár 10 csatlakozóval is rendelhető, hidraulikus, vagy pneumatikus működésű készülékekhez. A szerszámtár 27 férőhelyes, így bármilyen feladathoz rendelkezésre áll a megfelelő szerszám.

Nagy precizitás

A bólintás visszaszorítása miatt a MAX3000-ben a merevség biztosítása mellett csökkentették a mozgó alkatrészek súlyát, valamint a mozgó alkatrészek súlypontjai is a lehető legközelebb kerültek a mozgás vonalához. Az ismétlési pontosság javítása miatt a szánok görgős vezetékeken mozognak. A hőtágulásból eredő pontatlanság kiküszöbölése miatt hőelvezető elemekkel biztosítják, hogy a motorból és a főorsó forgásából származó hő ne okozzon problémát. Az X tengely irányában szimmetrikus felépítést alkalmazva tovább csökken a hőtágulásból adódó deformáció.

Megbízhatóság

A MAX3000 számos funkciója a hosszú távú megbízhatóságot szolgálja. Az automatikus palettacserélő, amiben egy nagy átmérőjű keresztgörgős csapágy és szervo motor található, lehetővé teszi a nagy sebességű és pontosságú palettaváltást, minimalizálva a mechanikai meghibásodásokat, mivel se hidraulikus alkatrészt, se kapcsolókat nem tartalmaz. Az egyszerű kar nélküli megoldás kevesebb alkatrészt tartalmaz, így ezzel is tovább javítja a megbízhatóságot. Továbbá a MAX3000 összes lineáris tengelye a munkatér fölött helyezkedik el, így a megmunkáló központ sokkal kevésbé van kitéve a forgács és a hűtőfolyadék hatásainak, amik tömeggyártásnál gyakran okozhatnak problémát.

MoriSeiki MAX3000_3

MAPPS IV

A MAX3000 a Mori Seiki saját fejlesztésű MAPPS IV nagyteljesítményű operációs rendszerét használja. A személyre szabható főképernyővel és könnyen használható billentyűkiosztással felhasználóbarát és kényelmes munkakörnyezetet biztosít. A MAPPS hagyományos automatikus programozó funkciója egyszerű felhasználást biztosít a munkadarab bonyolultságától függetlenül. A programok tárolására az NC memórián felül a MAPPS 50 MB helyet biztosít felhasználói számára, ez a nagy kapacitás lehetőséget biztosít a tárolt programok direkt NC egységbe való betáplálására. Az USB csatlakozó panel egyszerű adatátvitelt tesz lehetővé a megmunkáló központ és a számítógép között.

Energiatakarékosság

A legújabb, energiatakarékos CNC, valamint LED világítás is a környezeti terhelés és a működési költségek csökkentése jegyében fejlesztették. A gép teljes energiafogyasztása hozzávetőlegesen 30 százalékkal csökkent a korábbi modellekhez képest, amit a szervo motorok és hűtőpumpák időleges kikapcsolásával sikerült elérni.

MoriSeiki MAX3000_4Számos bővítési lehetőség

A Mori Seiki széles skálán kínál kiegészítő eszközöket, mint például a főorsón át történő hűtési opció vagy a köd elszívó berendezés. Az összes kiegészítő a Mori Seiki által biztosított eszközöknél megszokott magas minőséget és könnyű karbantarthatóságot képviseli. Az MSQP (Mori Seiki Qualified Products) rendszerben a kiegészítők a géppel együtt, valamint attól függetlenül is rendelhetők. A Mori Seiki felkészült a változatos igények kielégítésére, mint például a forgácseltávolítás, nagy pontosságú forgácsolás, hűtés, a megmunkált darabok mérése, és a robot rendszerek alkalmazása.

Biztonság

A MAX3000 a világ összes biztonsági szabványának eleget tesz, beleértve az ISO, IEC, UL és JIS szabványokat.

Szánlöket (X/Y/Z) (mm)400/270/280
Asztal (mm)600 x 300
Asztal kapacitás (kg)150 (egy paletta)
Gyorsmenet (X/Y/Z) (m/perc)62/62/62
Legnagyobb főorsó fordulat (1/perc)15.000
Főorsó motor (kW)5,5/3,7 (15 perc/folyamatos)
Szerszámtár18 [27 – opcionális]
Helyigény (mm)1.480 x 3.249

További információ

DMG/Mori Seiki Hungary Kft. honlapja

A DMG / Mori Seiki Hungary Kft. kapcsolattartója:
Bartha-Biró Barna
Tel.: +36-1-371-2450
Fax: +36-1-371-2451
Mobil: +36-30-894-5898
E-Mail: barna.bartha-biro@dmgmoriseiki.com

Megosztás
[
    ]