Mazak gépekkel gyártott robotok világszerte

Nagy alkatrészek gyártása az IGM RObotrendszerek Kft-nélCsapatunk bepillantást nyert az IGM Robotrendszerek Kft. győri telephelyének életébe, így megnézhettük, hogyan is készülnek a világ minden táján megtalálható IGM hegesztőrobotok. Fenyősi Béla, a cég ügyvezetője és Tímár Ferenc mechanikus termelési vezető mutatták be a robotgyártás és -kereskedelem rejtelmeit.

Magyar gyártmányú robotok a világ körül

Az IGM Robotrendszerek Kft. (IGM = Industriegeräte- und MaschinenfabriksIpari készülék- és gépgyár) egy 100%-ban osztrák tulajdonú cég, melynek gyártelepei megtalálhatók Németországban, Franciaországban és Magyarországon is. A cégcsoport világszerte kb. 800 főt foglalkoztat. Büszkeséggel tölthet el, hogy hazánk képviseli a legnagyobb szeletet, mintegy 50%-os gyártókapacitást. Az bécsújfalvi osztrák anyacég végzi a teljes marketing és értékesítési folyamatokat, nálunk a mechanikai elemek gyártása valamint összeszerelése történik az elektronikai installációt is beleértve. Bár a magyar leányvállalat az utóbbi időben folyamatosan növelte részesedését a cég bevételében, és egyre több gyártási folyamatot szerveztek hazánkba, a cégcsoport tagjai kölcsönösen egymásra vannak utalva. Megrendelő nélkül nem tudnának gyártani, a gyártókapacitás nélkül viszont hamarosan visszaesnének a rendelések. Tímár úr elmondása szerint a robotrendszerek telepítése során egy-két robotot installálnak, amely rendszerekből évente 150-170-et adnak el. Ez éves szinten a cégcsoportnak 50 millió eurós árbevételt jelent, ennek felét termeli a magyar leányvállalat.

Óriásgépek óriáscégeknek

A győri cég két telephellyel rendelkezik, az egyikben a mechanikai elemek gyártása zajlik közel 80 fős dolgozói létszámmal, a másikban az elektronika beépítése és az összeszerelés szintén hasonló emberi erőforrással. A dolgozók kétharmada fizikai, harmadai szellemi dolgozó, bár utóbbiak közül az üzembe helyező  és szervizelő szakemberek fizikai tevékenységet is ellátnak. A kész robotokat a magyar telephelyről szállítják el a világ minden pontjára, szinte kizárólag exportra termelnek. A legnagyobb megrendelők jelenleg Kína, India és Oroszország, de a cég ügyfelei között tudja az EU minden országát és az USA-t is. Partnereik között szerepel a Caterpillar, a Daewoo, korábban a Rolls Royce, valamint számos – hazánkban kevésbé ismert – kínai illetve indiai állami és privát óriásvállalat.
Hegesztőrobot
Az IGM robotjait elsősorban nem az autóipari vállalatok használják, hanem annál nagyobb, főleg beruházási termékek gyártói. Így hajók, tehervagonok, földmunkagépek és más nagy berendezések hegesztési munkáit végzik ezek a robotok. A robotalkalmazások nagy előnye az emberi munkaerővel szemben, hogy nagy felületek hegesztési munkálatait pontosabban és stabilabban képesek elvégezni, nem beszélve arról, hogy folyamatos műszakban, megállás nélkül dolgoznak. Az egyik legnagyobb és legérdekesebb megrendelést jelenleg a kínai gyorsvasúthoz készülő kocsik hegesztőrobotjai jelenti, de különösnek számítanak azok a hatalmas külszíni fejtőgépek is, melyek kabinja egy szoba méretével vetekszik. Ezeket általában kitelepítik arra a területre, ahonnan a nyersanyagot ki szeretnék nyerni, a dolgozó akár hónapokat is eltölt a gép kabinjában, majd a munka elvégeztével lehet, hogy ott is hagyják, mivel nem érné meg elszállítani. Egy-egy ilyen gép gyártásánál különösen fontos a pontos és megbízható szerkezetkialakítás, hiszen egy-egy emberi mulasztásból vagy pontatlanságból eredő hiba akár több százmilliós kárt is okozhat.

 

A világszínvonalú gyártás támogatója a Mazak

Rugalmas gyártócella a MazaktólAmikor kiderült a magyar leányvállalat számára, hogy ide szervezik a robotok gyártását, hamar világossá vált, hogy a régi típusú szerszámgépek minőségben még csak-csak, de termelékenységben biztosan nem tudják tartani a versenyt a modern megmunkálógépekkel. Ekkor több piaci szereplő ajánlatát megvizsgálták a mérnökök, és végül a Mazak mellett döntöttek. “A gépek műszaki paraméterei nagyon jók voltak, valamint a magyarországi szerviz illetve technikai támogatottság döntött a Mazak mellett. Nem mellesleg a kedvező ár is fontos szerepet játszott.” – mondta Tímár Ferenc.

A Mazak szerszámgépek a ’90-es évek végétől jelen vannak az IGM magyar telephelyén. Ez első Yamazaki Mazak berendezést egy FJV 20-as függőleges megmunkáló központ jelentette. 2009-ben egy revolverfejes esztergát is beszereztek, majd 2012 óta két HCN 8800-as megmunkáló központ segíti a gyártást egy rugalmas gyártórendszerrel. A munkadarabok gyártása már az irodákban kezdődik, ahol a Mazak Matrix-CAM nevű szoftverével programozzák és modellezik a megmunkálást, majd innen küldik DNC-hálózaton keresztül az NC-gépekre. A két HCN gép közül az egyik kizárólag alumínium és alumínium-ötvözet robotalkatrészek megmunkálását végzi, míg a másik az acél illetve acélötvözet szerkezeti elemek és lemezek megmunkálását végzi.

Mazak HCN 8800

Hátrányból előnyt

Kérdésünkre, hogy mi a legnagyobb kihívás a cég életében, Fenyősi úr elmondta: “A határidők betartása és a magas minőségi elvárásoknak való megfelelés jelentik a legkeményebb feladatot. A válság előtt a gyártási idő nagyon nagy szórással a három héttől a másfél évig terjedt. Természetesen a nehéz évek az IGM életét sem könnyítették meg, de a logisztika és a gyártásszervezés újragondolásával előnyükre is tudták fordítani az elmúlt időszakot. A gyártási időt legfeljebb 3-4 hónapra tudták leszorítani.”

További információ:

Az IGM-Csoport honlapja
A YAMAZAKI MAZAK Magyarországi Fióktelepének honlapja