Makino a61nx-5E, egy optimális méretű megmunkáló központ

A Makino örömmel mutatja be az a61nx-5E optimális méretű 5-tengelyes vízszintes megmunkáló központot, amelyet bonyolult alumínium alkatrészek gyártására hoztak létre. A repülőgépipar és az űrkutatás egyre nagyobb szerephez jut Észak-Amerikában, az a61nx-5E modell pedig az ipar ezen területén használt munkagépeknél kisebb méretével, de azoktól el nem maradó teljesítményével kínál optimális megoldást a kis méretű alkatrészek megmunkálására.

„Az a61nx-5E ugyanazt a robosztus formatervet és a megbízhatóságot hozza, amit a kis méretű nx-sorozat tagjaitól megszokhattunk, de több azoknál, a nagyobb MAG-sorozat megmunkáló központjainak gyorsaságával és teljesítményével.” –jelentette ki David Ward, a Makino horizontális szerszámgépeinek termékmenedzsere. „Ez a gép különbözik a hasonló öttengelyes vízszintes megmunkáló központoktól az innovatív paletta cserélő rendszerében, a fejlett kettős, közvetlen meghajtású forgóasztalában, és abban, hogy igény szerint akár 24.000 percenkénti fordulatra képes főorsóval is felszerelhető. Az eredmény pedig egy rendkívül termelékeny gép, amely  a lehető legkisebb méret mellett,  percenként akár 5.100 köbcentiméternyi anyagot képes leválasztani a munkadarabról.”

Makino a61nx-5e

Makino a61nx-5e

Az a61nx-5E megnövelt merevségét a hárompontos megtámasztású öntött gépágy és a többszintes oszlopfelépítmény biztosítja. X, Y és Z tengelyei rendre 730mm, 730mm és 680mm-es mozgástartománnyal rendelkeznek. Hosszirányú gyorsulása az X és Y tengelyek mentén 1G, és 0,8G a Z tengelyen. Az a61nx-5E közvetlen hajtású forgóasztalai megnövelt hozzáférést biztosítanak az alkatrész minden oldalához, különösképpen rövidebb szerszámok használata esetén, aminek előnye a megnövekedett teljesítmény és pontosság. A zártkörű hőmérséklet szabályozó rendszer biztosítja a megbízhatóságot és a pontosságot, azáltal, hogy a közvetlen hajtású asztalok nagyméretű motorjainak hőjét elvonja a munkaterületről. Az a61nx-5E alapkonfigurációja az nx-sorozat már bizonyított dobtáras ATC60 szerszámcserélőjével rendelkezik, de igény szerint lehetőség van mátrixos elrendezésű szerszámtár beépítésére is 113, 218 vagy akár 313 férőhellyel.

Magas minőségű, nagyteljesítményű főorsó kivitelek

Az a61nx-5E alapfelszerelésben 14.000 percenkénti fordulatra képes orsóval érkezik, amely 240 Nm nyomatékot és 30 kW teljesítményt képes leadni. Ez az összeállítás tökéletes kiemelkedő minőséget igénylő üzemekbe, ahol a nyersanyagok széles skálájának megmunkálásához ötteneglyes szerszámgépre van szükség. Ettől különböző főorsó kivitelek között szerepel egy 14.000 ford/perces, megnövelt nyomatékkal rendelkező verzió, valamint egy 20.000 ford/perces kivitel azon gyártók számára, akiknél a nagyobb sebességen van a hangsúly.

[youtube]u_YvKFWkOnc[/youtube]

Amennyiben igazán nagy teljesítményre van szükség, nagymennyiségű alumínium megmunkálásához, az a61nx-5E felszerelhető a legújabb 24.000 percenkénti fordulatra képes, nagyteljesítményű, belső hűtésű főorsóval. Ez a főorsó akár 80 kW (tartósan 60 kW) teljesítményt képes leadni, ezáltal akár 4-5ször annyi fémet választ le mint a hagyományos nagysebességű főorsók, így azoknál lényegesen gyorsabban végzi el a a különböző műveleteket. Ezt a főorsót használva a Makino sokkal nagyobb MAG-sorozatának alumínium forgácsoló képességei is elérhetővé válnak ezen a kisebb gépen, így a bonyolult alkatrészek ciklusideje akár 45-50 százalékkal is csökkenthető, ha a megszokott 20.000 ford/perces nagysebességű főorsót vesszük alapul.

Innovatív paletta cserélő rendszer

Az a61nx-5E innovatív paletta cserélője megszünteti a munkadarab mozgatásával kapcsolatos összes eddigi problémát. A kezelő számára jelentősen megkönnyíti a behelyezést és a kivételt azáltal, hogy a palettát egy 45 fokos tengely mentén függőlegesből vízszintes helyzetbe forgatja. A betöltési magasság ergonómiailag kényelmes, 810 mm-es magasságban van a padlószinttől, ezzel javítva a betöltőállomás biztonságosságát. A munkadarab mérete széles határok között mozoghat 385 mm és 600 mm között, a gép nagyméretű ajtajai pedig biztosítják a könnyű hozzáférést. Azon megrendelők számára akik automatizálni kívánják a gyártást az 5-tengelyes szerszámgépükön, az egyedi paletta cserélő rendszer teljes mértékben kompatibilis a Makino MMC-R robotizált paletta kezelő rendszerével.

 forrás: makino.com

További információ:

A Makino hivatalos oldalán.