Lean lépésről-lépésre az IFS Applications támogatásával

IFSLegyen szó költségcsökkentésről vagy versenyelőny fokozásról, számos érv szólhat a Lean gyártás bevezetése mellett. Egy közelmúltban, 40 Lean gyártást bevezető vállalat részvételével végzett nemzetközi kutatás alapján a Lean alapelvek alkalmazásától a következő tipikus eredmények várhatók: átfutási idő 90%-os csökkenése, termelékenység 50%-os javulása, gyártásközi készletek 80%-os csökkenése, minőség 80%-os javulása, helykihasználás 75%-os javulása, hatékonyabb adminisztráció.

Noha a Lean alapelvek „kézzel vezérelt” vállalat esetén is bevezethetők, egy Lean gyártást támogató ERP-megoldás (Enterprise Resource Planning) bármely Lean kezdeményezést sikeresebbé tehet. Az IFS Applications három fő funkcionális területen támogatja a Lean kezdeményezéseket: teljesítmény-menedzsment, tervezés és végrehajtás, veszteségcsökkentés.

Röviden összefoglaljuk, hogy miként támogatja a Lean alapelveket, különösen az olyan gyártókörnyezetekben, amelyek egyszerre igényelnek forgási sebesség és rendelés alapú gyártást. Ez a hibrid, vagy másként fogalmazva vegyes módú megközelítésmód lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy lehetőségeiknek megfelelően, lépésről-lépésre fejlesszék Lean gyártási rendszerüket, ahelyett, hogy egy rugalmatlan megoldás erőltetné azt rájuk.

Teljesítmény-menedzsment

A Lean scorecard segítségével képet alkothatunk Lean bevezetésünk aktuális érettségi fokáról, jelenlegi gyakorlataink különféle összehasonlítási alapokhoz képest történő értékelésével. Ez alapján egy, a feladatokat lépésről-lépésre leíró bevezetési tervet állíthatunk össze, valamint a bevezetés során bármikor egyszerűen mérhetjük az előrehaladást.

Tervezés és végrehajtás

A Lean gyártás esetében a késztermékeket nem készletre gyártjuk. E helyett a vevői igények húzzák azokat keresztül a rendszeren. Addig nem történik munkavégzés, amíg egy alkatrészre igény nem érkezik a gyártási folyamat egy felsőbb szintjéről.

Az IFS Applications többek között igény meghatározó, valamint a Kanban tervező/végrehajtó funkciókkal támogatja a tervezést és végrehajtást. Az IFS/Igénytervezés előrejelző komponens segít meghatározni a megfelelő jövőbeli terhelést. Különböző forgatókönyvek hozhatók létre, amelyek a történeti, szezonalitásra vonatkozó, valamint az ütemezett szállítási adatokat is figyelembe véve tartalmaznak igény előrejelzéseket. Teljes egészében a vevők által vezérelt gyártási folyamatot működtethetünk, miközben készletre is gyárthatunk, ha szükséges. Az IFS teljes körű funkcionalitással rendelkezik a készletre gyártás támogatásához is, beleértve az előrejelző eszközöket, termelési vezértervezést, durva kapacitástervezést, anyagszükséglet-tervezést, valamint kapacitásszükséglet-tervezést. Az IFS Kanban megoldásában a termelési vezérterv és az anyagjegyzék lebontása szolgáltatja a bemenő adatokat a Kanban körök optimalizálásához.

IFS production line

A Kanban egy módszer az anyagáramlás szabályozásához. A Kanbanok jelzik, hogy mikor, mennyi anyagra van szükség és, hogy honnan hová kell az anyagokat szállítani. Az IFS Kanban megoldása segítségével az aktuális igényprofil alapján kalkuláció készíthető, amellyel például megállapítható, hogy a jelenlegi beállításokkal valószínű-e készlethiány valahol a gyártási folyamat mentén. A rendszer képes kalkulálni az anyagok, alkatrészek felhasználására vonatkozó múltbéli adatok alapján a Kanban mennyiségeket, illetve a Kanbanok számát. A Kanban körök akár napon belül is újrakalkulálhatók, amennyiben az igények változása ezt megköveteli.

Veszteségcsökkentés

A veszteség olyan tevékenységet jelent, amely nem teremt értéket. A Lean szakemberek hétféle veszteséget különböztetnek meg: mennyiségi vagy időbeli túltermelés, késések a folyamatokban, felesleges belső szállítások, felesleges készletek, gyártási lépésben többletmunkából adódó veszteségek, selejt, dolgozók felesleges mozgása. Számos funkció támogatja a veszteségek csökkentését/kiküszöbölését, amelyek között megtalálható a teljes körű minőségirányítás (TQM), a teljes körű hatékony karbantartás (TPM), a Kaizen költségelemzés, valamint a dokumentumkezelés.

IFS Applications

Az IFS Applications integrált minőségirányítási funkciókkal rendelkezik, köztük hibamód és hatáselemzéssel (FMEA). Ellenőrzési tervek hozhatók létre, amelyek a gyártási rendeléseknél, ütemezéseknél, beszerzési rendelések érkeztetésénél elvégzendő méréseket, teszteket részletezik. Statisztikai folyamatszabályozást (SPC) támogató funkcionalitás is rendelkezésre áll.
Az IFS karbantartást támogató komponensei teljes körűen integráltak az ellátásilánc-menedzsment funkciókkal. Optimális berendezés teljesítményt biztosítanak a meghibásodások kiküszöbölésével, csökkentik a tervezett és nem tervezett leállásokat, fokozzák a kihasználtságot, a termelékenységet, valamint a gyártmány minőségét. Ennek hatására alacsonyabb üzemeltetési költség, hosszabb berendezés élettartam és alacsonyabb karbantartási költség érhető el.

A hagyományos költségszemlélettel ellentétben – ahol csupán a költségtervtől való kedvezőtlen eltérés elkerülése a cél – a Kaizen költségszemlélet a folyamatos csökkentést hangsúlyozza. A Kaizen folyamat részeként ellenőrizhető a célként kitűzött költségszint elérése és felülvizsgálhatóak az aktuális gyártási feltételek a költségek további csökkentése érdekében. Az IFS Applicationsben költség célok határozhatók meg, számíthatók a költség céloktól való eltérések, valamint tevékenységek rögzíthetők a költségek csökkentésére. A jelentős költségcsökkentő tevékenységek kisebb lépésekre bonthatók, amelyekhez könnyebben kezelhető, külön tevékenységek határozhatók meg. Minden egyes tevékenység értékelhető költségcsökkentési potenciál és ráfordítás szempontjából.

Az információáramlás nem megfelelő menedzselése félreértésekhez, késedelmekhez, költséges hibákhoz vezethet. Az IFS Dokumentumkezelés segítségével teljes körűen menedzselhetők a vállalat dokumentációs folyamatai, így a fókusz az elsődleges folyamatokon maradhat: a termék/szolgáltatás értékesítésén, az üzem és a berendezések csúcsformában tartásán, végül az üzleti célok teljesítésén, esetleg meghaladásán.

További információ

Az IFS Hungary Kft. honlapja.

Megosztás
[
    ]