HSM, több mint egy gyors főorsó

A nagysebességű megmunkálást legtöbbször a 15.000 ford/perc fölötti főorsó sebességekkel társítják, de ennél sokkal többről van szó. Az egész szerszámgépet figyelembe kell venni, amikor nagysebességű megmunkálásokhoz keresünk gépet. Hőmérséklet kompenzálás, általános szerkezeti szilárdság, pozíció visszacsatolás, mozgásszabályozás, szerszám befogás, ezek mind olyan tényezők, amiket figyelembe kell venni, mielőtt egy szerszámgépről meg lehetne állapítani, hogy megfelelő-e az adott feladathoz.

Nagysebességű megmunkálás

Hagyományosan az edzett anyagok simító megmunkálásait köszörüléssel végezték, és annak ellenére, hogy ez egy nagyon hatékony eljárás volt, az üzemek továbbra is egyre gyorsabb és hatékonyabb megoldásokat kerestek. Idővel a CAD/CAM szoftverek fejlődése eljutott arra a szintre, hogy a segítségükkel már sokkal hatékonyabb és termelékenyebb szerszámpályákat lehetett generálni, és ez volt az a pont, amikortól ezek a fejlett CAM rendszerek is egyre szélesebb körben kezdtek el terjedni. Kezdetben ugyan ennek az új technológiának az alkalmazása főként az öntvényiparra korlátozódott, de mára már minden iparágban bizonyította létjogosultságát. Azon kívül, hogy ezzel a technológiával hatékonyan és gyorsan lehet nagy mennyiségű anyagot leválasztani, a vékony falú geometriák kialakításában is kifejezetten előnyösnek bizonyult a használata.

Nagyebességű megmunkálásra optimalizált szerszámpálya

Nagyebességű megmunkálásra optimalizált szerszámpálya

Amellett, hogy természetesen magának a szerszámgépnek is megfelelően robusztusnak és jól felszereltnek kell lennie a nagysebességű megmunkálásokhoz, az igazi varázslatot az a szerszámpálya generálás jelenti, amit a mai fejlett CAM szoftverek végeznek el a háttérben. A titkos összetevő az a képesség, hogy olyan szerszámpályákat tudunk létrehozni, ahol a forgácsterhelés és a szerszámbelépés – még a sarkokban is – állandó. A szerszámpályának ez a finomhangolása és, hogy folyamatosan kézben tudjuk tartani a szerszám anyagba való belépésének mértékét teszi lehetővé a forgácsolási paraméterek drasztikus növelését. Még a kis átmérőjű szerszámokkal is messze túl lehet lépni a hagyományos határokat.

A hagyományos szerszámpályák egy versenypálya mintázatára hasonlítanak, egyszerűen csak követik az éppen megmunkálásra kerülő alakzat formáját. Egy ilyen módszernél nincs lehetőség a teljesítmény növeléséhez szükséges paraméterek szabályozására. Enélkül a szerszám a pályán való végighaladása során változó mennyiségű anyaggal találkozik, főként igaz ez a sarkokra, ebből adódóan pedig az elérhető forgácsolási sebesség korlátozottabb. A szerszámra nagyobb erők hatnak, a szerszám belsejében nagyobb feszültség ébred, így a fogásmélységet, a fordulatszámot és az előtolási sebességet csökkenteni kell. A nagyobb súrlódás miatt legtöbbször hűtőközegre is szükség van a megfelelő eredmény eléréséhez. Mindezeken felül pedig a szerszám terhelésének időszakos változása extrém szerszámkopáshoz is vezet, így az átlagos szerszám élettartam sokkal rövidebb mint amit nagysebességű megmunkálással el lehet érni.

Hagyományos szerszámpálya

Hagyományos szerszámpálya

A Hurco azonban az eddig leírtaknál még eggyel magasabbra helyezte a mércét. Amellett, hogy szerszámgépeik mechanikai kialakítása megfelelő a nagysebességű megmunkálás igényeihez, és a csatlakoztatott CAM rendszereken keresztül megvalósíthatók az összetett szerszámpályák, a Hurco kifejlesztette az UltiMotion technológiát. Ez a szabadalmaztatott szoftveres mozgásszabályozási technológia a hivatalos adatok szerint további 30%-al csökkentheti a ciklusidőket egy hagyományos mozgásszabályozással összehasonlítva úgy, hogy közben a felületminőség is javul. Ennek demonstrálására szolgál az alábbi videó, melyben ugyanazt az alkatrészt, ugyanazon a gépen, azonos beállításokkal munkálják meg, csak egyik esetben UltiMotion technológiával, míg másik esetben anélkül.

forrás: blog.hurco.com

Megosztás
[
    ]