FANUC ARC Mate 0iA ívhegesztőrobot a Mach-Tech 2013 kiállításon

A FANUC ARC Mate 0iA egy különösen kis tömegű és kompakt robot, melyet speciálisan ívhegesztési feladatokhoz terveztek. Az ARC Mate 0iA számos ívhegesztési alkalmazási lehetőséghez alkalmazható, beleértve a kis méretű alkatrészek hegesztését is, melyeket általában kézi ívhegesztéssel készítenek el. A robotról Mezei Tamás, a FANUC mérnök-üzletkötője a Mach-Tech / Industriautomation 2013 kiállításon beszélt kameránk előtt.

A robot 3 kg-os csuklóteherbírással és 7 kg-os huzalelőtoló teherbírással rendelkezik. Elsősorban olyan gyártási környezetbe javasolt, ahol kevés hely áll rendelkezésre a hegesztési feladat elvégzésére. A robot le tud kezelni forgatóasztalokat is és kis tömegének köszönhetően egyszerűen telepíthető lineáris pályára, így nagyobb alkarészek esetén is könnyedén elérhető és bejárható a teljes munkadarab.

[youtube]wy05t8uH8ww[/youtube]

A kis tömegű és kompakt robotkar kialakítás miatt az ARC Mate 0iA megbízhatóan képes elvégezni az ívhegesztési feladatokat. A legújabb szervo technológiával nagy sebességeken is pontosan képes végrehajtani a programozott mozgásokat. Emellett a gépkezelő ritkább beavatkozását igényli, ezáltal jobban kihasznált és hatékonyabb lesz az ívhegesztő rendszer.

A legújabb ívhegesztő energiaellátó rendszerek és az ARC Mate 0iA robot közötti digitális kommunikációnak köszönhetően az ívhegesztés könnyen felügyelhető, így kiváló minőségű varratok hozhatók létre. Változatos hegesztési jelalak állítható elő, vékony lemezekhez fröcskölésmentes hegesztés vagy jól felügyelt impulzusíves hegesztés, de szinte valamennyi alkalmazási területhez képes optimális varratot létrehozni.

A robotot a gyártó elsősorban MIG/MAG (fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés) eljárásokhoz javasolja. A robotot védőgázas volfrámelektródás hegesztéshez nem javasolják, arra a hasonló kategóriájú robotok közül többek között a FANUC ARC Mate 100iC is alkalmas.

További információ

FANUC FA Hungary Kft. valamint a FANUC Robotics Magyarország Kft. honlapján: www.fanuc.eu