EMO Hannover 2013 – a szerszámgépek nemzetközi piacaként új rekord felé tart

Az EMO Hannover 2013 szakvásár szeptember 16-21. között tárja ki kapuit az érdeklődők előtt. A fémmegmunkálás világelső szakvásárán a szerszámgépek és komponenseinek gyártói mutatják be a világ minden részéről érkező vevőiknek az ipari termelésben felmerülő kihívásokkal való megküzdéshez nélkülözhetetlen termékeiket, megoldásaikat és szolgáltatásaikat.

„Az ipar nagy feladatok előtt áll világszerte” – mondta Dr. Wilfried Schäfer úr, az EMO-szervező VDW (Német Szerszámgépgyártók Egyesülete, Frankfurt am Main, Németország) ügyvezető igazgatója a Budapesten 2013. május 30-án tartott EMO sajtókonferencia alkalmából. Valamennyi országban a növekvő jóléttel együtt nő a jobb termékek iránti kereslet is. Ehhez a kulcsmegoldást a szerszámgépek jelentik. Olyan társadalmi megatrendek, mint az infrastruktúra kiépítése, mobilitás, energia, ellátás vagy egészség, öbb szolgáltatást követelnek az ipartól, és növelik ezáltal a szerszámgépek iránti keresletet is. „Az EMO Hannover 2013 megmutatja a nemzetközi felhasználóiparból érkező szakmai látogatóknak, milyen technológiákkal felelhetnek meg a termelésben felmerülő kihívásoknak.” – mondta Schäfer úr.

A nemzetközi szerszámgépipar piaca az elmúlt 20 évben, 2012-ig 66 milliárd Euro-ra, csaknem háromszorosára nőtt. Az évezredforduló óta a szerszámgép-felhasználás, Euro  bázison számolva évente majd 5 százalékkal nőtt. Mindenekelőtt Ázsiában, ahol 2012-ben a teljes nemzetközi szerszámgépgyártás termékeinek 60 százaléka került felhasználásra.

EMO Hannover

EMO Hannover

A nemzetközi szerszámgéppiac növekszik, a vevők beruháznak

Az EMO évében, 2013-ban a gazdaságkutatók a szerszámgép felhasználásban még 2 százaléknyi növekedésre számítanak, így rekordnagyságú, 68 milliárd Euro értékű forgalomra számíthatunk. Két erős, megelőző év után, amikor a szerszámgépek forgalma 65 százalékkal, egy történelmi nagyságú értékre nőtt, csak átmenetileg nyugodhattunk meg. Ennek oka az eddig nem tapasztalható, a nemzetközi gazdasági fejlődéssel szembeni bizalomvesztés. Ebből kifolyólag a gazdaságkutatók azt várják, hogy a bruttó hazai termék és az ipari termelés – bár világszerte befékezett dinamizmussal nő – a második félévben érezhetően felmenőben lesz. A világgazdaság növekedésének motorjaként nevezett Kínában a bruttó hazai termék kétjegyű növekedési rátája  egyjegyűre fog csökkenni. Mindemellett eltolódnak a súlypontok is. Az emelkedő, egy főre eső bevétellel a fogyasztási javak iránti kereslet – mint húzóerő – felváltja a beruházási javak iránti keresletet. Napjainkban, a középréteg növekedése következtében, a megsokszorozódott javak és szolgáltatások, elektronikus Hightech-termékek, több és környezetbarát közlekedési eszközök, stb. utáni kereslet nő. Ez nemcsak Kínára, hanem ás piacokra is jellemző.

Ebből profitálnak a nemzetközi szerszámgépgyártás legnagyobb átvevő területei: autógyártás és beszállítói, gépgyártás, fémgyártás, fémmegmunkálás és fémfeldolgozás, elektroipar, finommechanika és optika – beleértve a orvosi műszertechnikát, a különféle közlekedési eszközök gyártását is (légi közlekedési ipar, sínen közlekedő eszközök, hajógyártás). Mindezen területek a mostani évben több mint 6 százalékkal többet fognak invesztálni saját termeléskapacitásuk bővítése és modernizálása érdekében.

Magyarország az autóiparra és annak beszállító iparára számít

A magyar gazdaság nehéz év előtt áll. Belső piacáról semmilyen impulzus nem várható. Az energia szektorban történő beruházási kedvet az adóemelések és a költségnövekedések sújtják. Ugyanakkor az ipar azon területei, melyeket nem érint mindez, továbbra is beruháznak. Ez főként az autóiparra jellemző. A négy gyártó: Audi, Daimler, GM, és Suzuki különféle modelleket szerelnek össze, valamint motorokat is gyártanak Magyarországon. Néhány külföldi beszállító is jelen van Magyarországon. Közel 800 magyar középvállalat szállít részegységeket részükre. A magyar kormány hangoztatott célja, hogy megerősítse a hazai beszállítókat.

Az autóipar a legfontosabb devizatermelő ágazat Magyarország számára. A gyártók a világpiacnak termelnek és ezért a legmodernebb gyártástechnikát vetik be. Ugyanezt várják el a hazai beszállítóktól is. Magyarországon – a prognózisoknak megfelelően – a szerszámgépek forgalma ebben az évben – az előző év eredményét könnyen túllépve – 224 millió Euro körüli értéket fog elérni. 2009-ben, a mélyponton ez az érték 114 millió Euro volt. Magyarországon az autóipar a legnagyobb felvevője a szerszámgépeknek, ezt követi az elektrotechnika, a gépgyártás és a fémcikkek gyártása. A kérdés az, hogy milyen technológiákat, gépeket, folyamatokat kell ezeknek az iparágaknak beruházni? Az erre adandó választ és a legjobb megoldás kiválasztásához a segítséget a magyar szakmai látogatók az EMO Hannover 2013 alkalmából kaphatják meg.
2012-ben Magyarország 187 millió Euro értékben importált szerszámgépeket.

EMO Hannover

EMO Hannover

Ez 84 % importhányadnak felel meg. Németország volt a legnagyobb szállító 58 % részesedéssel. Az EMO Hannover alkalmából, ahol Németország a legnagyobb kiállító, a magyar vevők találkozhatnak német partnereikkel. Természetesen itt a Magyarország számára fontos, más európai országból és Japánból érkező importőrök is képviseltetik magukat. Mindebből kiindulva megállapíthatjuk, hogy a magyar ipari ügyfeleknek az EMO szakvásáron kihagyhatatlan lehetőség nyílik a világ fémmegmunkálási trendjeinek és innovációinak megismeréséhez. 2011-ben több mint 650 magyar szakmai látogató és termelési szakértő látogatott el az EMO szakvásárra.

A magyar gazdaság nagyban függ más európai ország és különösen Németország keresletétől. Kétharmad része a magyar szerszámgépipari exportnak Európába megy. 2012-ben a kiszállítások volumene csökkent. Ebben az esetben érvényes az a megállapítás, hogy a „jó alapozással kell elkezdeni az építkezést”. Az EMO Hannover a magyar termelési technika előállítói számára is egy attraktív fórumot teremt ahhoz, hogy új üzleti partnereket találjanak és potenciális európai vevőikkel kapcsolatot teremtsenek. Mai napig az EMO látogatók kétharmada Európából érkezik.

„Az EMO Hannover szakvásáron a szerszámgépek magyar gyártói és felhasználói a fémfeldolgozás egész világával találkoznak. Ezért mindenki számára, akinek Magyarországon a szerszámgépekhez köze van, a vásárlátogatás és a részvétel kihagyhatatlan.” – foglalta össze mondanivalóját Schäfer úr  a VDW képviseletében.

EMO Hannover 2013 –  a fémmegmunkálás világelső szakvására

A nemzetközi gyártástechnológiák előállítói az EMO Hannover 2013 szakvásár keretén belül 2013. szeptember 16-21. között mutatják be az intelligens termelést – „Intelligence in Production” szlogennel. A fémmegmunkálás világelső szakvására a valamennyi ipari termelés szívét alkotó, modern fémmegmunkálás technika teljes iparági palettáját felvonultatja. Többek között bemutatásra kerülnek a legújabb gépek, költségtakarékos technikai megoldások, termékkísérő szolgáltatások, a tartósság megteremtésének megoldásai a termelésben. Az EMO Hannover súlyponti témái az izgalmas, átalakított szerszámgépek, gyártási rendszerek, precíziós szerszámok, automatizált anyagáramlás, computer technológia, ipari elektronika és tartozékok. Az EMO szakmai látogatói valamennyi fontos iparágat képviselik, úgymint gép-és berendezésgyártás, autóipar és beszállítói, légi- és űrkutatási technika, finommechanika és optika, hajógyártás, gyógyászati technika, szerszám- és formagyártás, acél – és könnyűszerkezetes építés. Az EMO Hannover világviszonylatban a gyártástechnika legfontosabb nemzetközi találkozóhelye. Az EMO Hannover 2011 2 000 kiállítóval és 100 országból érkező 140 000 szakmai látogatóval büszkélkedhetett. Az EMO bejegyzett márkája a CECIMO elnevezésű európai szerszámgép szövetségnek.

 

Fotó: Deutsche Messe