Előrehaladó fejlesztés szélesíti a CMT hegesztési eljárás alkalmazhatóságát

A Fronius még egy szinttel továbbfejlesztette a már bizonyított CMT (cold metal transfer) hegesztési eljárását. Egy új algoritmussal már használható lesz az eljárás a hagyományosan cseppleválasztásos és pulzáló íves hegesztési alkalmazások helyett. Számos újonnan kifejlesztett karakterisztikának köszönhetően egyszerűen használhatóvá vált és kiváló varratok készíthetők az eljárással. A korábban beruházott rendszerek minden további ráfordítás nélkül továbbfejleszthetők.

Fronius CMT varrat

Az új algoritmus kifejlesztésével a Fronius fejlesztői újragondolták a CMT eljárásra jellemző elektróda előre-hátramozgást és felgyorsították a frekvenciáját 130 Hz-ig. Emellett a hegesztési szakértők újrakalibrálták a karakterisztika áram-profilját. A töltőanyag és az átmérő függvényében akár 40%-kal szélesíthetők a CMT eljárás határai.

Az új karakterisztikák egyikét „Universal”-nak nevezik. Ezt általános alkalmazáshoz alakították ki és különösen jó rés áthidaló képességekkel bír. Olyan alkalmazások esetén, ahol mélyebb beolvadásra és nagyobb előtolásra van szükség, a „Dynamic” karakterisztika használata javasolt. Ahogy a neve is sugallja, a „Root” nevű eljárással gyökvarratok készíthetők hatékonyan, például csővarratok esetén. Ezek az új teljesítményhatárok számos új lehetőséget biztosítanak a CMT eljárás használóinak különböző töltőanyagokhoz és alkalmazási területeken.

CMT Diagramm EN

Az új CMT karakterisztikák nagyobb kihozatali aránya és energiasűrűsége megnöveli a beolvadási mélységet, valamint nagyobb hegesztési sebességeket tesz lehetővé, a CMT eljárás eddig megszokott folyamatstabilitása mellett. A nagyobb sebességnek köszönhetően az egységenkénti energiaszint jóval a cseppleválasztásos és pulzáló íves szintje alatt marad. Emiatt akár vékony lemezek sarokvarratai is elkészíthetők, minden különösebb nehézség nélkül.

Az autóipari, gépipari, épületgépészeti és más további iparágak vállalatai közül már nagy számban alkalmazzák és élvezik előnyeit a CMT hegesztési eljárásnak mind egyedi, mind pedig sorozatgyártási feladatoknál. Előreláthatóan a CMT eljárás előnyei miatt egyre nagyobb elterjedésére lehet számítani.

További információ

A Fronius honlapján.