Egy Tesla Model S születése

A Tesla Model S elektromos autója több szempontból is a jövő járművének számít, így ennek megfelelően a gyártás sem épp az átlagos kocsiknál megszokott módon zajlik. A 2012 óta forgalomban lévő Model S minden példánya a cég Fermont-ban (Kalifornia, USA) található ultramodern gyártósoráról gördül le, ahol 3.000 alkalmazott dolgozik karöltve több mint 160 robottal a lehető legtökéletesebb eredmény elérésének érdekében. Ebbe a futurisztikus világba nyert betekintést a Wired forgatócsapata, akik az autók születésének teljes 3-5 napos folyamatát megörökítették.

[youtube]8_lfxPI5ObM[/youtube]

A gyártás első lépése a karosszéria elemek előállítása, amit teljes mértékben házon belül oldanak meg. Az alapanyag tekercselt alumínium, amiből nagyjából 50-60 különböző méretűt és fajtájút tartanak raktáron. Ezeket a tekercseket egy teljesen automatizált rendszer dolgozza fel, ami először adott méretű lemezeket készít belőlük, majd a gyártócellában található présgépeken kialakítja az alkatrészeknek megfelelő geometriát.

A következő fázis az összeszerelés, ahol emberek és robotok tökéletes koordinációban hegesztik, ragasztják és szegecselik össze az egyes elemeket. Amikor már a teljes karosszéria összeállt, akkor következhet a festés, ami természetesen megint csak teljes mértékben robotok végeznek el.

Ha pedig még ez se lenne elég, ezt követően a maximális automatizáltság érdekében az autók váza egy intelligens önjáró platformra kerül, ami a padlón elhelyezett jelöléseknek megfelelően saját maga vezeti végig az egyes példányokat az általános szerelősoron. Itt elkerülhetetlenül szükség van az emberi kéz finom és precíz mozdulataira, de az üléseket behelyező robot láttán valószínűleg mindenkinek leesik majd az álla.

További információ:

A Tesla Motors hivatalos oldalán.

Megosztás
[
    ]