A Stratasys 604 millió dollárért vásárolta fel a MakerBot-ot

A MakerBot talán az egyik legismertebb azok közül a cégek közül, melyek a 3D nyomtatás fogyasztói szinten történő elterjesztését tűzték ki célul. A vállalat egyre nagyobb sikerére a Stratasys is felfigyelt, így követve a trendek folyamatos alakulását, a közelmúltban egy nem kevesebb mint 604 millió dolláros felvásárlási ajánlatot tett a MakerBot vezetőinek asztalára. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a folyamat valamikor idén ősszel zárul majd le. A Stratasys ezzel természetesen saját pozícióját szeretné tovább erősíteni a piacon, de az Objet ügylettel ellentétben ebben az esetben nem a termékek és a szolgáltatások teljes beolvasztásáról lenne szó. A jelenlegi elképzelések szerint a MakerBot továbbra is saját márkaneve alatt működne tovább, és az integráció egy jóval távolabbi időtartományba tolódna el.

Első olvasatra ez egy biztonsági játék a Stratasys részéről. Úgy tűnik, hogy még nem készek teljes mértékben elkötelezni magukat ezen a belépő kategóriás vonalon, de ha a piac tényleg a MakerBot által megjósolt trendet követi, akkor nem is akarnak lemaradni semmiről. A következő pár éven múlik minden. A Stratasys ezzel a lépéssel tökéletesen pozicionálta magát a szektorban, és most kivár. Ha pedig a MakerBot tudja hozni a beígért teljesítményt az mindkét cég és remélhetőleg a vásárlók számára is jövedelmező lesz.

Mint Dávid és Góliát, egymás mellett a MakerBot Replicator és az Objet 260

Mint Dávid és Góliát, egymás mellett a MakerBot Replicator és az Objet 260

Egyrészt a Stratasys tovább tudna terjeszkedni, egy új ügyfélszegmenst hódítva meg, másrészt a MakerBot egy olyan olajozottan működő és közel kifogyhatatlan forrásokkal rendelkező fejlesztő és gyártó infrastruktúrától kapná a támogatást, ami a következő generációs termékekben jelentős minőségugráshoz vezethetne. Képzeljünk csak el egy olyan megfizethető, FDM technológiás asztali 3D nyomtatót, ami az Objet gépek páratlan pontosságával rendelkezik. Nem hiszem, hogy bárki is nemet mondana rá.

Jelenleg a két cég portfólióját még éles határ választja el. Egy felsőkategóriás MakerBot minden extrával nagyjából 3.000 dollár körül áll meg, a Stratasys legolcsóbb induló modellje viszont 10.000 dollár felett kezdődik. Ez azért tetemes ugrás egy fejlődni vágyó cégnek, ha úgy érzik, hogy már éppen kinőtték a csúcs MakerBot nyomtatót, és eggyel feljebb szeretnének lépni, de remélhetőleg idővel ez a határ is el fog mosódni, amíg végül már 3D nyomtatót is úgy lehet majd vásárolni, mint manapság fényképezőgépet.

forrás: stratasys.com