A NASA és az Autodesk közös építőipari projektje

Az Autodesk Inc. és a NASA ames-i kutatóközpontja egy olyan új technológia kifejlesztésén működik együtt, amellyel megfigyelhető és optimalizálható a nagy teljesítményű épületek üzemeltetési életciklusa. Az Autodesk Research és a NASA kutatói hamarosan bevezetik az Autodesk Project Dasher technológiát a NASA Ames Sustainability Base létesítményében.

nasa1

Ez a több mint 4600 négyzetméter alapterületű irodaépület egyben az erőforrások hatékony kihasználását segítő technológiák bemutatótermeként is szolgál – ideértve azokat a technológiákat is, amelyeket a NASA az űrprogramjaihoz, illetve repüléstechnikai küldetéseihez fejlesztett ki. Az Autodesk Project Dasher egy épületinformáció-modellezési (BIM) megoldásokra épülő kísérleti platform, amellyel az épülettulajdonosok és üzemeltetők számára a teljes életciklusra vonatkozóan átláthatóvá válik és valós időben követhető az épület működése.

nasa2

A NASA Ames Sustainability Base azért bizonyult ideális választásnak ehhez a kutatási projekthez, mert speciális fenntarthatósági jellemzőkkel rendelkezik, és tervei részben az Autodesk épületinformáció-modellezési szoftvereivel készültek. A fotovoltaikus és szilárd oxidos üzemanyagcella (napelem) több energiát termel, mint amennyire a létesítményben szükség van. Ezt a többletkapacitást a NASA Ames helyi hálózatába továbbítják. A bázis emellett tájépítészeti megoldásokat és talajvíz-tisztítási megoldásokat, valamint a NASA vízvisszanyerési technológiáit is kihasználja, így a hasonló méretű hagyományos épületekhez képest mintegy 90%-kal kevesebb ivóvizet igényel.

forrás: www.autodeskforum.hu

További információ:

Bővebben az Autodesk Research Project Dasher technológiájáról.