2016-ra háromszorosára nő az orosz szerszámgép kereslet

Németország kereskedelmi és befektetési irodája, a German Trade & Invest GmbH (gtai) jelentése szerint az orosz gépipari piac egyre jövedelmezőbb. 2016-ra az orosz fémmegmunkálási kereslet el fogja érni a korábbi háromszorosát, az évenkénti 2,5 milliárd Euro-t. Orosz és külföldi vállalatok lelkesen fektetnek az ország gyártási szektorának modernizálásába és új beruházásokba.

Előző évben a nagy oroszországi kereslet erősen megdobta a német gépek exportját. 2012-ben a vállalatok 7,6%-kal, 8,1 milliárd Euro-ra növelték orosz szállítmányaikat, ezzel megdöntve a korábbi, 2008-as rekordot. A 2013-ban hasonlóan nagy teljesítményre számítanak. A német gyártóberendezések és eszközök számára Kína, USA, valamint Franciaország után Oroszország jelenti a negyedik legnagyobb piacot, míg a német szerszámgép iparnak ez a harmadik legnagyobb felvevőpiaca.

Az ipar modernizálása érdekében az orosz kormány 2012 decemberében indította el „Ipari fejlesztés és versenyképesség növelés 2020-ra” nevű programját. 500 milliárd Rubel-es (12,5 milliárd Euro-s) költségvetésű projekttel Oroszország célja az ipar fellendítése a kohászat, az autógyártás, a nehéz gépjárművek, valamint a könnyű- és a vegyipar terén. A modern gépek iránti nagy keresletet fő oka az autóipari és az energetikai gyártókapacitások folyamatos fejlesztése, de a vasúti járművek és a kohászati szektor is komoly keresletet generál.

Samara régió Kereskedelmi és Ipar Kamarája, valamint a gtai jelentése szerint is Samara régió jelenti a legnagyobb hajtóerőt Oroszország gazdasági fejlődésében. Oroszország európai régiójának északi területén, a Volga folyó mentén elterülő Samara régió az egész Volga vidék, valamint számos ipari fejlesztés központja. A gazdaság lendületét az autó- és repülőipar adja, az olaj- és vegyiparral együtt. Ezekben az ipari szektorokban több milliárd dollárnyi beruházás várható az elkövetkező években.

A Togliatti városában fekvő Special Economic Zone (SEZ) terület fő ipari ágazatai a repülő és autógyártás, valamint a szegmens beszállító iparágai, a fémfeldolgozás és gépipar. Az autógyártás és autóalkatrész gyártás a SEZ ipari szektor egyik legfontosabb fejlesztési irányvonala. Az alacsony adóknak és a vámmentességeknek köszönhetően további befektetőkre lehet számítani.

forrás: EuroBLECH

További információ

A gtai oldalán.
Samara régió oldalán.