Út az ezredik Studer S33 legyártásáig

Véletlen vagy gondos tervezés? A Studer éppen a cég fennállásának századik évében gyártotta le a bestsellernek számító S33 ezredik példányát. Az esemény megünneplésére a 16. IMTEX, Indiai Szerszámgépipari Kiállítás alkalmával kerítettek sort, melyre idén január 24-30. között lehetett ellátogatni Bangaloreban. Az ünnepélyes vacsorán több mint 70 ügyfél és sajtó képviselő, valamint a Körber Schleifring India (KSI) munkatársai vettek részt, ahol az ételek mellett természetesen a szóban forgó univerzális palástköszörű is megkapta a neki kijáró figyelmet. A vendégek jelenlétében ugyanis Philipp Klopfenstein, svájci Airbrush bajnok egyedi festéssel látta el az 1000. Studer S33 szerszámgépet.

Az ezredik legyártott S33

Az ezredik legyártott S33

A Studernek sikerült elsőként olyan több köszörűkorongot is tartalmazó szerszámgépet kifejlesztenie, ami valóban univerzális megoldást jelentett az alkatrészek egy befogásban történő megmunkálására. Ezzel pedig kezdetét vette a hatékonyabb és intelligensebb szerszámgépek kora. A mai S33 alapjait a még 1996-ban bemutatott S30leanPRO fektette le. Ez utóbbi szerszámgépet is az egy felfogásban történő megmunkálásokhoz fejlesztették ki, és rövid időn belül úgy vált ismertté, mint egy kompakt, könnyen kezelhető és kiemelkedően rugalmas univerzális palástköszörű. Ez a modell két külső- és egy furatköszörűvel rendelkezett.

A fejlődés következő lépcsőjét a Studer által kifejlesztett és szabadalmaztatott piktogramos programozás jelentette, amivel a köszörülés folyamatának programozása jelentősen leegyszerűsödött. Ennek segítségével a felhasználó egyszerűen és biztonságosan kiválaszthatja a kívánt köszörülési lépéseket az ábrák alapján, majd létrehozhat egy sorrendet. Az ISO kódok ismeretére tehát nincs szükség, a létrehozott piktogramos folyamatábra alapján a vezérlő automatikusan generálja az ISO programot.

A palástköszörű sorozat következő, eco650 modelljét 2000-ben mutatta be a Studer, és kifejezetten az amerikai piacra szánta. Ez egy egyszerű, ugyanakkor megfizethető szerszámgép volt, amely külső köszörülési képességeivel tökéletesen megfelelt az újonnan belépő, kezdő felhasználók igényeinek.

Az 1996-ban bemutatott S30leanPRO

Az 1996-ban bemutatott S30leanPRO

2003-ban pedig végül elérkezett az idő. Az S30leanPRO és az eco650 tervezése során összegyűjtött rengeteg tapasztalat segítségével a fejlesztők hozzáfogtak egy új, univerzális palástköszörű modell megalkotásának. Ezt a szerszámgépet azoknak a műhelyeknek fejlesztették, akiknek folyamatosan változó megrendeléseket kell teljesíteniük, így sosem tudhatják, hogy legközelebb milyen alkatrészt kell majd megmunkálni. Egyszerűen fogalmazva azoknak, akiknek egy rugalmas és sokoldalú szerszámgépre van szükségük. Így született meg a 650 és 1000 mm csúcstávval rendelkező S33, ami forgatható köszörűorsó egységével külső- és furatköszörülési feladatok ellátására is egyaránt képes. Ez a szerszámgép is elsősorban az árérzékeny szegmenst célozta meg, de kialakítása ettől függetlenül a megszokott Studer minőséget tükrözte. Bemutatása óta az S33 két továbbfejlesztésen esett át, melyek során a képességeit új funkciókkal bővítették.

Természetesen az évek során az S33 platform piacspecifikus változatai is megjelentek. Az alapkivitelű S33 továbbra is a kiemelkedően rugalmas, univerzális modell, de emellett mára már megtalálható a KC33, ami kifejezetten a kínai piacot célozza meg, az egyszerűsített favoritCNC változat, ami a kelet-európai és az amerikai piacra készül, valamint az ecoGrinder változat, amit elsősorban Ázsiában használnak produkciós köszörűként.

A több mint ezer legyártott S33 a legmagasabb minőségi szinten végzi köszörülési feladatait nap mint nap, szerte a világon. Az ezredik mérföldkőnek számító szerszámgép pedig jelenleg a KSI kiállítótermének ékeként szolgál, ahol az érdeklődők saját szemükkel is meggyőződhetnek páratlan képességeiről.

forrás: studer.com

További információ

A Studer szerszámgépek hazai forgalmazója a Galika Szerszámgépek Kft.