Ulysee Nardin – óragyártás felsőfokon

Az Ulysse Nardin elkészítette a világ első mechanikus, visszaszámláló kijelzővel ellátott, 24-órás ébresztős karóráját, a Sonata Silicium-ot. A karóra viselője egy nappal előre beállíthatja az ébresztést, és egyértelműen követheti a hátralévő időt. A terv a legendás órakészítő, az Ulysse Nardin kreatív igazgatója, Dr. Ludwig Oechslin nevéhez fűződik. Minden Ulysse Nardin Sonata karóra több mint 400 apró alkatrészből épül fel, amelyek pontos kialakítása és összeszerelése elengedhetetlen az óra finom és összehangolt működéséhez.

Ulysse Nardin - Sonata Silicium

Ulysse Nardin – Sonata Silicium

A tervezés során felhasznált robbantott látványtervek megkönnyítették a több száz mozgó alkatrész helyes összeszerelésének komplex feladatát. Az óra tokjának tervezésekor a csapat a 2D rajzokról 3D rajzokra, majd a gyors prototípus-készítésre váltott. A részletes 2D rajzok lényeges információkat tartalmaztak, és segítették az összeszerelés folyamatát. Minden egyes apró alkatrészt digitálisan, 3D-ben modelleztek. A tervezőcsapat 3D modelleket használt a fogaskerekek és rugók bonyolult összeállításának ábrázolására is, így a már a tervezési folyamat elején észlelhették és kiküszöbölhették az ütközéseket. A tervezők továbbá fotorealisztikus rendereléssel még a befejezés előtt elkészítették az óra látványterveit is.

Az alábbi videóban lépésről-lépésre követhető nyomon az Ulysse Nardin órák összeszerelésének elképesztő türelmet és precizitást igénylő folyamata.

[youtube]q9df5czHGpU[/youtube]

forrás: www.autodeskforum.hu

További információ:

Az Ulysse Nardin hivatalos honlapján.