Új generációs munkadarab bemérő a Renishaw-tól

A korábban használt (és számos versenytársunk által ma is alkalmazott) 433MHz frekvencia egyszerűen túl zajossá vált. Az ipari adó-vevő készülékektől kezdve a legtöbb nem engedély köteles rádiós berendezés (távirányítók, vezeték nélküli jelzők) ezt a tartományt használja, használta. Az adót és a vevőt azonos csatornára kell beállítani és ezen a csatornán folyik a kommunikáció, míg zavar nem keletkezik.

Ennek kiküszöbölésére született meg a frekvencia ugrásos szórt spektrumú sugárzás (FHSS), mely kizárja a zavar és az áthallás lehetőségét. A kommunikációra szolgáló frekvencia tartományt (2,4 GHz) az adó és a vevő csatornákra osztja és előre meghatározott algoritmus szerint váltják ezeket. Így biztosítható a folyamatos és zavartalan jelátvitel.

Renishaw RMP 600

Ma már a Bluetooth technológiának köszönhetően mindenki számára elfogadott, hogy ezeket az eszközöket párosítani kell. Az első használatkor a Renishaw tapintókkal is ezt kell tenni, melyet követően az adó és a vevő minden bekapcsoláskor felismeri egymást.

Felvetődik a jogos kérdés, hogy lehet-e egy vevőhöz több adó egységet párosítani? A válasz igen. Abban az esetben, ha olyan vevőegységet választunk, amely rendelkezik több tapintós funkcióval, akkor egy gépen akár két mérőtapintót is használhatunk különböző tapintószárral vagy egy munkadarab és egy szerszám bemérőt, amely ugyanazzal a vevőegységgel kommunikál.

A rádiós eszközök népszerűsége annak köszönhető, hogy takarásban is képesek működni, míg az infra jelátvitelű berendezéseknél biztosítani kell, hogy az adó és a vevő között közvetlen rálátás legyen.

Ez az előny főleg 5-tengelyes megmunkálásnál jelentkezik, ezért rádiós jelátvitellel (RLP40, RMP40) a Renishaw legkisebb termékei eszterga és marógép típusú szerszámgépekhez is elérhetők.

További információ

Renishaw plc angol nyelvű honlapján

Megosztás
[
    ]