Mataerial 3D nyomtató – a gravitáció sem akadály

A Mataerial képében megalkották az első olyan 3D nyomtatót, ami nem rétegenként, hanem valóban, közvetlenül három dimenzióban dolgozik. A szerkezet alapja egy csuklós robotkar, aminek a végén egy speciálisan kialakított extruder fej helyezkedik el. A robot folytonos mozgása során ez az extruder fej hozza létre a videóban is látható, viszonylag vastag polimer szálakat. A folyamat különlegessége, hogy az ömledék egyből megszilárdul, amint elhagyja az extrudert, így akár egy falról, a gravitációt látszólag meghazudtolva is lehet építkezni. Természetesen a gyártás során támaszanyagra sincs szüksége a rendszernek.

Ez a szabadalmazás alatt álló megoldás a készítők szerint “lehetőséget ad arra, hogy valóban természetes formákat hozzunk létre, mivel 2D-s rétegek helyett 3D-s görbékkel dolgozhatunk. Ez azért előnyös, mert miközben a 2D-s rétegek nem állnak kapcsolatban a tárgy szerkezetével, a 3D-s görbék pontosan tudják követni a terhelési irányokat.”

Ha a polimer hozzá tud kötődni egy felülethez, akkor onnantól elméletben már bármilyen formát és bármilyen szögben létre lehet hozni ezzel a technológiával. Az alapanyag színezése közvetlenül a fúvóka elhagyása előtt történik, így többszínű görbék és akár folyamatos színátmenetek is egyaránt megvalósíthatók.

A projekt egy nemzetközi együttműködés keretében jött létre, melyben Petr Novikov és Saša Jokić, a barcelonai Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) intézmény munkatársai és a holland Joris Laarman Studio csapata vett részt.

forrás: mataerial.com

További információ:

A Mataerial hivatalos honlapján.