LAMATEC Méréstechnika Kft. a Mach-Tech 2013 kiállításon

Véget ért az idei Mach-Tech. A kilátogatók ebben az évben számtalan érdekességgel találkozhattak, többek között a LAMATEC Méréstechnika Kft. standján. Korábban már bemutattunk oldalunkon egy COORD3 mérőgépet,  melyet a T-NC Kft. nyílt napján tekinthettek meg az érdeklődők.

A kiállításra azonban nem csak a koordináta mérőgépekkel érkeztek, a többi általuk képviselt márka termékét is bemutatták standjukon. A látogatók megtekinthették működés közben a már említett COORD3 UNIVERSAL 3D koordináta mérőgépet és az ECHO Probe mérőkart, a VICIVISION MTL 300 EVO tengelymérő gépet, valamint képviselték a Bocchi és az NDI termékeit.

A kiállított COORD3 UNIVERSAL koordináta mérőgép számos különböző méréstartománnyal és teljesítménnyel érhető el. A portál könnyített alumínium ötvözetből készül, a mobil szerkezet a dinamikus kiegyensúlyozásra optimalizált tehetetlenségi nyomatéknak köszönhetően kiváló teljesítményt nyújt nagy pozicionálási sebességek esetén is. A gép asztala monolit gránit. A tengelyek mozgatása fogasszíjas hajtással történik, mellyel a motorból származó rezgések átadása és a hőtranszport lecsökkenthető, kiküszöbölhető. A hidrosztatikus légcsapágyas vezetékekkel elkerülhető a hagyományos csúszóvezetékek “stick-slip”, akadó csúszás jelensége, valamint a golyós és görgős vezetékeken fellépő, kopásból vagy más egyéb forrásból származó kotyogás veszélye.

LAMATEC a Mach-Tech 2013 kiállításon

LAMATEC a Mach-Tech 2013 kiállításon

A környezetből származó hő okozta deformációk ellen hőszondák és az útmérő lécek lineáris kompenzációja szolgál. A mérőtapintó ütközés elleni védelmét a mozgásokat folyamatosan figyelő biztonsági rendszer védi, mely folyamatosan ellenőrzi, hogy a tapintó és a tengelyek a biztonsági határt átlépik-e. Amennyiben megközelítik vagy átlépik, a rendszer lecsökkenti a tengelyek előtolását, hogy az ütközés előtt gyorsabban meg tudjon állni, de nem szakítja meg a mérési ciklust.

A passzív rezgéscsillapítással a környezeti rezgések hatásai küszöbölhetők ki, így azok nem befolyásolják a mérési eredményeket. A gép pozicionálási pontossága 1,9-3,0 µm 1000 mm-en.

Az ECHO Porbe mérőkarral megismerkedők a cég hordozható méréstechnikai szolgáltatásait ismerhették meg. A mérőkar 6 kiegyensúlyozott csuklóval és számos tartozékkal rendelkezik. A típus mérési tartománya 1500 mm-től 4000 mm-ig terjed.

A szintén kiállított VICIVISION MTL 300 EVO forgásszimmetrikus, tengely jellegű alkatrészek gyors ellenőrzésére kínál megoldást. A visszahúzható szenzoraival elkerülhetők a sérülések az alkatrészek behelyezésekor és kivételekor. Mérési tartománya 270×40 mm, az átmérő mérésének pontossága (2+D[mm]/100) µm, a magasság mérésének pontossága (5+L[mm]/100) µm.

A T-NC Kft. telephelyén tartott nyílt napon Máté László, a LAMATEC Kft. ügyvezetője kameránk előtt mutatta be a COORD3 ARES koordináta mérőgépet. Az alábbi videóban az Ő tolmácsolásában ismerhetik meg a céget, valamint a mérőgépet.

További információ

LAMATEC Méréstechnika Kft. honlapján.