Hatékony munkautasítás készítés a DS V6-os megoldásával

cadterv_munkautasitas_1A Dassault Systémes V6-os megoldásával egy rendszerben létrehozhatja a termék konstrukciós adatait és a hozzá kapcsolódó munkautasításokat.  Ezzel elkerülhetők egy újabb szoftver bevezetése és az adatcseréből adódó problémák.

A CATIA V6 alkalmazása biztosítja az eszközöket a tervezéshez és a dokumentációkészítéshez egyaránt, míg az ENOVIA V6 megoldja az adatok és a köztük lévő kapcsolatok kezelését. Egy szerelési utasítás alapja a 3D-s összeállítás. Szerelési egységeket lehet kialakítani, anélkül, hogy a termékfejlesztők által használt struktúrát átalakítanánk. Ez megkönnyíti a közös munkát a részlegek között és nem szükséges egy meglévő rendszer átalakítása a munkautasítás készítő alkalmazás bevezetésekor. Az alkatrészek „szerelési” mozgáspályáját, közvetlenül egérrel meg tudjuk tervezni, s nem szükséges különböző parancsok és párbeszédablakok meghívása. Ez egyszerűvé teszi a felhasználó felületet és megkönnyíti a betanulást. Az egérbillentyűk használatával definiálható, hogy melyik elemet milyen irányba szeretnénk mozgatni. A létrehozott pályákat és az alkatrészek szerelési sorrendjét utólagosan is lehet szerkeszteni.  Ezután elkészíthetjük, az egyes lépésekhez szükséges információk rögzítését. Megadhatóak figyelmeztetetések, műveleti leírások, a szereléshez kapcsolódó technológiai paraméterek, idők. Csatolhatunk képeket a modellekről, fotókat vagy dokumentációkat. Végül az összeállított anyagot a cég igényeire szabott formanyomtatványban exportálhatjuk.

Minden egyes elem, amit a folyamat során létrehoztunk az adatbázisban tárolódik.

Szűrhető, hogy a munkautasítás mindig az aktuális alkatrészeket tartalmazza-e. Ha változik a konstrukció, egy lépéssel frissíthető a munkautasítás is. Csere esetén a beillesztett új elem megörökli a szerelési mozgáspályát és tulajdonságokat.  Le lehet kérdezni, hogy egy termék milyen előszerelt egységekből áll össze, milyen szerelési útmutatások kapcsolódnak az adott projekthez. Elérhető a dokumentáció összes korábbi verziója és ellenőrizhető, ki, mikor változtatta meg azt. Ezzel a technológiával nagyban le lehet csökkenteni a dokumentáció készítés idejét. A tervezési környezetben megoldható az összes feladat. Pár perc alatt elvégezhetőek a frissítések és követhetőek a változások.

 cadterv_munkautasitas2

További információ

CAD-Terv Mérnöki Kft. honlapja
sales@cadterv.hu
(06-1) 461-9009

Megosztás

Papp Oliver

A CNCMedia alapító főszerkesztője. CAD szakértő. Legújabb generációs szerszámgépekről, technológiai fejlesztésekről, szoftveres megoldásokról, valamint legfontosabb hazai és külföldi rendezvényekről ír 2008 óta. 

[
    ]