EMO Hannover 2013 vezértémája: „Intelligence in Production“

Az EMO Hannover 2013, a fémfeldolgozás világvására szeptember 16-21. között nyitja meg kapuit. Mottója: „Intelligence in Production“. A világ minden tájáról érkező kiállítók mutatják be megoldásaikat a „21. század nagy kihívásaira.

A globalizált gazdaságban az „Intelligence in Production“ nyújtja a lehetőséget, hogy a legkülönbözőbb vevői igényt, a legkülönbözőbb gyártási helyen létre tudják hozni. A gyártástechnika legfontosabb platformján, az EMO Hannover szakvásáron intelligens megoldásokat mutatnak be.

„A gyártástechnika minden felhasználója világszerte igen komoly kihívás előtt áll“ – mondta Dr. Wilfried Schäfer, az EMO egyik szervezőjének, a VDW (Német Szerszámgépgyártők Szövetsége) ügyvezető igazgatója a 2013. május 30-án Budapesten rendezett sajtókonferencián. Hatalmas költségcsökkentési igények, magas hatékonysági és környezetvédelmi követelmények mellett, a termelést a jövőben gazdaságilag is meg kell tervezni.

„A szakemberek világszerte keresik a válaszokat erre a kihívásra, és emiatt izgalommal várják a 2013. évi vásárt. Azok az EMO kiállítók, akik ügyfeleiket támogatják abban, hogy a globális gazdaságban gyökeret tudjanak vetni, győzedelmeskedhetnek. A kulcs ehhez az „Intelligence in Production“.

EMO Hannover

EMO Hannover

Partner a  globális piacon

Az elmúlt 20 évben nemzetközi szinten a szerszámgépek felhasználása megduplázódott. A szerszámgépgyártók többsége és ügyfeleik már rég globálisan működnek, mivel a szerszámgépek felét exportálják. A szükséges szerszámgépek mintegy egyötöde Európából érkezik több mint 90 országba.

Azoknak a gyártóknak, akik a regionális igényekre és specialitásokra figyelnek, nagy lehetőség és potenicál nyílik meg. Ehhez a különböző piacokon termékeket, szolgáltatást, szervízt és kapcsolattartó személyzetet kell biztosítani, és intelligensen megszervezni.

A feladat a következő: műszaki know-how, átfogó technológiai ismeretek, a folyamatok kiváló ismerete, a vevői igények globális kiszolgálása, mindez a versenytársak nyomása mellett.

„Az ügyfelek kompetens partnert keresnek a globális piacon“, mondta Wilfried Schäfer. A megfelelő műszaki kínálathoz globális jelenlét, világszerte megbízható kiszolgálás és átfogó szervíz kínálat, beleértve akár a helyszínen történő termelést is,  kell társuljon. A 2013. évi EMO Hannover szakvásáron az egész világból kereken 2000 cég mutatja be, hogy milyen partnerei az ügyfeleknek.

Gyártási innovációk az egész világon

Hatékonyság, minőség, rugalmasság és elérhetőség az alapja annak, hogy a  szerszámgépek gyártói sikeresek legyenek, függetlenül attól, hogy hol gyártanak. Minimális költségcsökkentés gyakran meghatározója annak, hogy megkapják-e a megrendelést. Ezt a költségelőnyt az intelligens gyártástechnika biztosítja.

Ennek előterében mindig a gépkialakítási koncepció, a vezérléstechnika, valamint a szoftver, szerszámok és folyamatok állnak. A folyamatos innováció révén fejlesztik tovább az intelligens gyártási rendszerek funkcionalitását.

Az ügyfelek aktuális igényei, mint pl. a tételek változó nagysága, számtalan termékvariáció vagy a fenntartható gyártás, az innovációk kiegészítő motorja. Ennek a komplex feladatnak megoldása növeli a kommunikációs igényt. A vállalaton belül különböző területeken, a tervezéstől, konstrukciótól, a termelés tervezéséig és a rendelések irányításáig, egyidőben rendelkezésre álló hatalmas, komplex adatmennyiség kezelése akadálytalan adatmozgást követel meg. A modern, kompetens vállalatok gondoskodnak az akadálymentes kommunikációs rendszerről megfelelő tervező, irányító és minőségellenőrző szoftverek segítségével.

A modern gyártástechnikát mindig  a vállalat egész IT rendszerével összhangban kell javítani. „Intelligence in Production“ lehetővé teszi továbbá, hogy az intelligens géptechnika önállóan kommunikáljon a felérendelt irányító-és vezérlő rendszerekkel. ld. ipar 4.0.

Azt, hogy ez hogyan működik tökéletesen, és ehhez a világ milyen innovációkat kínál, megmutatják az EMO Hannover 2013, a fémfeldolgozás legnagyobb innovációs fórumának kiállítói.

EMO Hannover

EMO Hannover

A gépkezelőket intelligensen támogatni

Az nem elég, hogy a gyártástechnika kínálója a legmodernebb technológiát alkalmazza. Az ügyfelek részéről a lekülönböző feltételeket találja. „Általában a gépkezelők egyre több és egyre komplexebb követelményekkel találkoznak“ – mondta Schäfer. Minőségbiztosítás, dokumentáció, felügyelet és a gép karbantartása vagy az energia-hatékony működtetés, hogy párat említsünk közülük.

„Intelligence in Production“ támogatja a gépkezelőket, hogy minden feladatot hatékonyan tudjanak végrehajtani. Ennek eszközei lehetnek a vezérlés multimédiás elemei, webalapú diagnózis rendszerek, teleszervíz, innovatív hot-line koncepciók stb. A speciális oktatási koncepciók a szükséges kompetenciákat hosszú távon is biztosítják.

Ezeknek az intelligens kiegészítő funkcióknak adaptációja a gyártó egyedülállóan értékes jegyévé válhat. Az  EMO Hannover 2013 megmutatja, hogy ki képes ilyen teljesítményre.

 

Fotó: Deutsche Messe