A SCHUNK megfogók 30 éve a szerelés és a kezelés mércéi

Ipari kéz

Ipari kéz

1983-ban a rögzítési- és megfogó technológiák vezetőjének számító Schunk bemutatta a világ első szabványosított ipari megfogóját. A szerkezetet akkoriban“ipari kéznek” nevezték el, és ez jelentette a megfogó rendszerek még ma is tartó rohamos fejlődésének kezdetét.

Az 1980-as évek elején Heinz-Dieter Schunk, a Schunk GmbH & Co KG ügyvezető partnere egy briliáns ötlettel állt elő. Ebben az időszakban kezdett egyre inkább teret hódítani az ipari robottechnika, és Heinz-Dieter Schunk észrevette, hogy a robotokon található egyedileg fejlesztett megfogó szerkezetek milyen méretesek voltak. A bekötött pneumatikus vezetékek miatt ezeknek a moduloknak sokszor extrém nagy ütközési zónájuk volt. Számára a helyzet nyilvánvalóvá vált: Ahhoz, hogy a robotok és az egyéb mozgató rendszerek hatékonyabbá válhassanak, olyan megfogókra van szükség, amik kisebbek, könnyebbek, pontosabbak, és lehetőleg előállításuk is költséghatékonyabb. 1983-ban tehát ezzel a céllal mutatta be a Schunk a világ első ipari megfogóját. Az akkori rendszerekkel összehasonlítva ennek belül futottak a pneumatikus vezetékei és szerkezetileg is könnyebb volt. Ez az “ipari kéz” jelentette a Schunk 30 éves sikertörténetének kezdetét. Mára a Schunk megfogók egyet jelentenek a precizitással, a robosztussággal és a hosszú élettartammal. A szerelés és az anyagmozgatás terén pedig a folyamat-stabilitás és a hatékonyság szinonimái.

Egyszerű megfogótól egy intelligens, csúcstechnológiás modulig

Fejlesztő szellemének köszönhetően a Schunk megfogói mindig is ipari mérceként szolgáltak. A 2000-ben bemutatott és szabadalmaztatott többfogas megvezetés még ma is mértékadónak számít a megfogó technológiában. Olyan világszinten is jól ismert modulokban is megtalálható, mint a PGN-plus univerzális megfogó. Nem sokkal később, 2006-ban a Schunk újabb fejlesztésbe fogott, ezúttal a mobil megfogó rendszerek területén. A mechatronikus forgó egységek és hatékony, pehelykönnyű karokon felül ide sorolható a Schunk iparban is bizonyított SDH, háromujjas megfogója, ami számos különféle megfogási feladathoz is használható. Ez az egység tökéletes választás lehet például kiszolgáló robotokhoz. A részleg legújabb fejlesztése egy olyan ötujjas megfogó, ami méretében és formájában is az emberi kézre emlékeztet.

A Schunk mindemellett az ipari robottechnika területén is újabbnál újabb megfogókkal taposta ki az utat az idők során. 2008-ban például három tulajdonság, a pehelykönnyű kialakítás, a mechatronika és a moduláris szerkezet ötvözésével alkották meg az LEG hosszú löketű, elektromos megfogójukat. Ezután 2011-ben a cég az elektromos aktuátorokkal szerelt modulok átfogó fejlesztési programját jelentette be, melynek keretéül a “Mechatronik3” kezdeményezés szolgált. Ekkor látott napvilágot az elektromos EGP kis alkatrészekhez szánt megfogó, az állítható EGA hosszú löketű megfogó és az intelligens, nagy érzékenységű WSG párhuzamos megfogó is. A legújabb generációs megfogók is ennek az irányvonalnak az erősödését tükrözik. A modern, csúcstechnológiás alkatrészek ugyanis páratlan rugalmasságot tesznek lehetővé a mozgatási folyamatok során. Egyetlen megfogó számos eltérő alkalmazáshoz is megfelel. A nagyteljesítményű és érzékeny modulok pedig az egymás után érkező eltérő alkatrészeket is képesek kezelni, mindenféle átállási idő nélkül. Minden megfogásnál az ujjak pozíciója és a szorító erő egyedileg, az aktuális alkatrésznek megfelelően kerül beállításra. Az ehhez szükséges szenzorok, a szabályzás és a böngészőn keresztül történő kommunikációs rendszer alapból részét képezi a megfogóknak. Az egyszerűen használható programozói felületen keresztül a modulok könnyen vezérelhetők és karbantarthatók, semmilyen további szoftver telepítésére nincs szükség.

Ötujjas megfogó

Ötujjas megfogó

A világon a megfogó rendszerek legnagyobb szabványos programja

Ha összehasonlítjuk a modern Schunk megfogókat az 1983-as ipari kézzel, akkor az elmúlt 30 év hatalmas fejlődése egyértelműen látható. Az egyszerű mechanikus alkatrészek, intelligens, nagyteljesítményű és hatékony modulokká váltak, amik lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy rugalmas és szorosan integrált folyamatokat is meg tudjon valósítani. Jelenleg a Schunk több mint 10.000 alkatrészt kínál a világ legnagyobb szabványos programján keresztül a megfogó modulokhoz és egy modul programot a megfogó rendszerekhez, ami egy egyedi megoldás a maga nemében. Ez utóbbi megfogókat, forgó modulokat, lineáris tengelyeket, alkatrész mozgató egységeket, mobil megfogó rendszereket és kompakt robot kiegészítőket is magában foglal. Az évek során a Schunk befogó technológiai programjában számos átfedés létrejött, így a felhasználó a Schunk részlegeinek jelentős szinergiájából is profitál.

A Schunk megfogók 30 éves történetének mérföldkövei:

  • 1983 – Ipari kéz – az első szabványos ipari megfogó
  • 2000 – PGN-plus – az első többfogas megvezetéssel rendelkező megfogó
  • 2006 – SDH – háromujjas kéz kiszolgáló robotokhoz
  • 2008 – LEG – pehelykönnyű kialakítás, mechatronika, moduláris szerkezet
  • 2010 – MPG-plus – miniatűr párhuzamos megfogó
  • 2011 – EGP – elektromos aktuátorral rendelkező megfogó kis alkatrészekhez
  • 2012 – ötujjas megfogó az emberi kéz mintájára
  • 2013 – CGH – az első szabványos megfogó CFC borítással

forrás: www.hu.schunk.com

További információ:

A SCHUNK honlapján

Megosztás
[
    ]