Robot programozás PowerMILL környezetben

A Delcam bemutatta a PowerMILL környezetbe ágyazott Robot Interface szoftverét, ami hatékony megoldást nyújt a többtengelyes megmunkálásokat végző robotok programozására. A korábban különálló VB alkalmazásként elérhető szoftvert teljesen újraírták, és plug-in formájában beágyazták a cég nemzetközileg elismert PowerMILL CAM rendszerébe.

Ezzel a megközelítéssel a robotok programozása ugyanolyan egyszerűvé vált, mint egy öttengelyes megmunkáló központé. Mivel a Robot Interface és a PowerMILL teljesen összefűggő kapcsolatban van, a felhasználóknak rendelkezésére áll a PowerMILL összes többtengelyes megmunkálási stratégiája és a rendszer projekt kezelési funkcióit is teljes mértékben ki tudják használni.

Robot Interface segítségével programozott megmunkálás

Robot Interface segítségével programozott megmunkálás

A Robot Interface alapvetően három funkcióval rendelkezik, ezek a programozás, a szimuláció és a kész programok generálása. A robotok egyaránt programozhatók szerszám mozgató és alkatrész mozgató alkalmazásokhoz. Az előbbi lehetővé teszi a nagy alkatrészek, például kompozit panelek, könnyű megmunkálását, az utóbbi pedig például köszörülési feladatoknál előnyös. A munkaterület kibővíthető sínek és körasztalok segítségével, ami közel korlátlan rugalmasságot biztosít a megmunkálható alkatrészek méretét és fajtáját illetően.

Ezt követően a Robot Interface képes a teljes megmunkálási folyamat szimulálására, miközben a robot mozgása különböző változókon keresztül módosítható. Ilyen változók lehetnek például a tengelyek mozgástartományának határai, a tengely prioritások és a munkasík kényszerek. A robot környezetének paraméterei, a nullpont és a szerszámra vonatkozó kényszerek is beállíthatók. A rendszer a számítások során feltünteti az olyan problémákat, amik adott esetben megakadályoznák a szerszámpályán való mozgást, legyen szó akár a tengelyhatárok túllépéséről, szingularitásról vagy ütközésről.

A szimulációs eredmények ellenőrzése, és az esetleges változtatások elvégzése után a szoftver közvetlenül az általunk megadott natív programozási nyelven állítja elő a programot, így nincs szükség különálló fordítóra. A támogatott robotnyelvek között megtalálható a KUKA, az ABB, a FANUC, a Yasakawa Motoman és a Staubli is. A gyorsulások, a simítás és az egyéb robotspecifikus paraméterek is a programgenerálás részeként adhatók meg.

Összességében a PowerMILL Robot Interface abban segíti a felhasználót, hogy a lehető legtöbbet tudja kihozni a saját robotrendszeréből, a lehető legrövidebb idő alatt. Ennek köszönhetően puhább anyagok megmunkálásánál a robotok pontossága akár a CNC szerszámgépekre jellemző értékeket is elérheti.

forrás: delcam.com

További információ:

A Robot Interface bemutató videója a Delcam hivatalos honlapján.

 

Megosztás
[
    ]