Moduláris fúró-maró szerszámgép a Feichtertől

Feichter karusszel esztergák utazó asztallal

Feichter karusszel esztergák utazó asztallal

A Feichter először szerszámgépek kereskedésével foglalkozott, majd a továbbiakban Gmünd/Kärntenben TOS-gépek felújítását kezdte végezni. A nagyobb megbízások elvégzése érdekében cseh partnereket bíztak meg, 2000 júniusa óta a gyártás és összeszerelés Brnóban zajlik. A tervezői, gyártási és összeszerelési részlegen 30 szakképzett munkatársat alkalmaznak.

A Feichter fő megrendelőit az autóipari-, erőművi-, fröccsszerszám- és hajógyártó cégek jelentik. Gépeiket nagyméretű munkadarabok igényes fúró-maró megmunkálásának egyszerű megvalósítására készítik. Mivel nem sorozatgyártással foglalkoznak, gépeiket teljes mértékben a vevői igényekhez tudják igazítani. Ennek tükrében FKD 20-as, FKD 30-as és FKD 35-ös típusú karusszel esztergákat gyártanak utazó asztallal (Y-tengely). A munkadarabokon a pozicionálható körasztalnak (C-tengely, elektronikus befogók) köszönhetően egy felfogásban ötoldali megmunkálást képesek elvégezni hasáb jellegű munkadarabok esetén.

Az ügyfelek igényeinek legmegfelelőbb kielégítése érdekében minden fúró-marógépet moduláris szerkezeti kialakítással készítenek. Vezérlés tekintetében Siemens vagy Heidenhain vezérlőtípust alkalmaznak.

 

Az automatikus szerszámcserélő paraméterei
Férőhelyek száma127
Szerszámátmérő129 mm
Maximális szerszámátmérő szabad szomszédos szerszámhelyek esetén250 mm
Maximális szerszámhossz400 mm
Maximális szerszámtömeg25 kg
Szerszámcserélő sebessége30 m/perc
Szerszámtár sebessége24 m/perc
SzerszámbefogóISO50, HSK63
A gép láncos szerszámtárral rendelkezik

A gép láncos szerszámtárral rendelkezik

A hegesztett kötésekkel kialakított, erősen bordázott szerszámgéposzlop magas szerkezeti szilárdsággal rendelkezik a végeselemes módszerrel történő tervezésnek köszönhetően. A holtjáték-mentes lineáris megvezetések görgős csapágyazással és beépített útmérő rendszerrel szereltek. A kabin mozgatását AC-szervomotorok látják el holtjáték-mentes fogaslécek segítségével. A nagyobb pontosság érdekében vezérelt kiegyensúlyozással látták el a gépet: a a kos és az állvány kompenzációjáról egy lánckeréken átvetett triplex lánc és a hidraulikus munkahenger gondoskodik.

Nagyteljesítményű főorsó
Befoglaló méretekátmérő: 290h6 mm
hossz: 1580 mm
1 : 11 : 4,5
Maximális fordulatszám3.000 ford/perc
Néveleges fordulatszám1.500 ford/perc333 ford/perc
Teljesítmény42 kW42 kW
Nyomaték265 Nm1190 Nm

Az esztergálási, fúrási és marási munkálatok elvégzéséhez a gépet automatikus szerszámcserélővel látták el, ugyanígy automatikus a kiegészítő fejek cseréje is. A géphez tartozó automatikus szerszámcserélő a láncos szerszámtárból egy karos szerszámcserélő segítségével juttatja el az éppen szükséges szerszámot a befogóba. A szerszámok hűtése történhet a szerszámon keresztül vagy külső hűtéssel is. A főorsó hűtőfolyadék ellátása egy külön, állandó hőmérsékleten tartott tartályból történik.

Feichter főorsó, toldat és billenőfej

Feichter főorsó, toldat és billenőfej

Billenőfej
Teljesítmény30 kW
Maximális nyomaték1200 Nm
Fordulatszám3.000 ford/perc
Arbeitsgeschwindigkeit1.500 ford/perc
Áttétel1 : 1
Szerszámrögzítés módjakézi
Toldat
Áttétel1 : 1
Fordulatszám3.000 ford/perc
Befoglaló méretekátmérő: 220 mm
hossz: 800 mm
Arbeitsgeschwindigkeit1.500 ford/perc
Szerszámrögzítés módjaautomatikus (főorsó vezérléssel)

További információ:

A Feichter GmbH német nyelvű honlapja
A szerszámgép német nyelvű katalógusa letölthető innen

Megosztás
[
    ]