Moduláris fúró-maró szerszámgép a Feichtertől

Feichter karusszel esztergák utazó asztallal

Feichter karusszel esztergák utazó asztallal

A Feichter először szerszámgépek kereskedésével foglalkozott, majd a továbbiakban Gmünd/Kärntenben TOS-gépek felújítását kezdte végezni. A nagyobb megbízások elvégzése érdekében cseh partnereket bíztak meg, 2000 júniusa óta a gyártás és összeszerelés Brnóban zajlik. A tervezői, gyártási és összeszerelési részlegen 30 szakképzett munkatársat alkalmaznak.

A Feichter fő megrendelőit az autóipari-, erőművi-, fröccsszerszám- és hajógyártó cégek jelentik. Gépeiket nagyméretű munkadarabok igényes fúró-maró megmunkálásának egyszerű megvalósítására készítik. Mivel nem sorozatgyártással foglalkoznak, gépeiket teljes mértékben a vevői igényekhez tudják igazítani. Ennek tükrében FKD 20-as, FKD 30-as és FKD 35-ös típusú karusszel esztergákat gyártanak utazó asztallal (Y-tengely). A munkadarabokon a pozicionálható körasztalnak (C-tengely, elektronikus befogók) köszönhetően egy felfogásban ötoldali megmunkálást képesek elvégezni hasáb jellegű munkadarabok esetén.

Az ügyfelek igényeinek legmegfelelőbb kielégítése érdekében minden fúró-marógépet moduláris szerkezeti kialakítással készítenek. Vezérlés tekintetében Siemens vagy Heidenhain vezérlőtípust alkalmaznak.

 

Az automatikus szerszámcserélő paraméterei
Férőhelyek száma 127
Szerszámátmérő 129 mm
Maximális szerszámátmérő szabad szomszédos szerszámhelyek esetén 250 mm
Maximális szerszámhossz 400 mm
Maximális szerszámtömeg 25 kg
Szerszámcserélő sebessége 30 m/perc
Szerszámtár sebessége 24 m/perc
Szerszámbefogó ISO50, HSK63
A gép láncos szerszámtárral rendelkezik

A gép láncos szerszámtárral rendelkezik

A hegesztett kötésekkel kialakított, erősen bordázott szerszámgéposzlop magas szerkezeti szilárdsággal rendelkezik a végeselemes módszerrel történő tervezésnek köszönhetően. A holtjáték-mentes lineáris megvezetések görgős csapágyazással és beépített útmérő rendszerrel szereltek. A kabin mozgatását AC-szervomotorok látják el holtjáték-mentes fogaslécek segítségével. A nagyobb pontosság érdekében vezérelt kiegyensúlyozással látták el a gépet: a a kos és az állvány kompenzációjáról egy lánckeréken átvetett triplex lánc és a hidraulikus munkahenger gondoskodik.

Nagyteljesítményű főorsó
Befoglaló méretek átmérő: 290h6 mm
hossz: 1580 mm
1 : 1 1 : 4,5
Maximális fordulatszám 3.000 ford/perc
Néveleges fordulatszám 1.500 ford/perc 333 ford/perc
Teljesítmény 42 kW 42 kW
Nyomaték 265 Nm 1190 Nm

Az esztergálási, fúrási és marási munkálatok elvégzéséhez a gépet automatikus szerszámcserélővel látták el, ugyanígy automatikus a kiegészítő fejek cseréje is. A géphez tartozó automatikus szerszámcserélő a láncos szerszámtárból egy karos szerszámcserélő segítségével juttatja el az éppen szükséges szerszámot a befogóba. A szerszámok hűtése történhet a szerszámon keresztül vagy külső hűtéssel is. A főorsó hűtőfolyadék ellátása egy külön, állandó hőmérsékleten tartott tartályból történik.

Feichter főorsó, toldat és billenőfej

Feichter főorsó, toldat és billenőfej

Billenőfej
Teljesítmény 30 kW
Maximális nyomaték 1200 Nm
Fordulatszám 3.000 ford/perc
Arbeitsgeschwindigkeit 1.500 ford/perc
Áttétel 1 : 1
Szerszámrögzítés módja kézi
Toldat
Áttétel 1 : 1
Fordulatszám 3.000 ford/perc
Befoglaló méretek átmérő: 220 mm
hossz: 800 mm
Arbeitsgeschwindigkeit 1.500 ford/perc
Szerszámrögzítés módja automatikus (főorsó vezérléssel)

További információ:

A Feichter GmbH német nyelvű honlapja
A szerszámgép német nyelvű katalógusa letölthető innen