Megjelent a Siemens Tecnomatix digitális gyártási termékcsalád 11-es verziója

A graphIT Kft. a 2013. május 9-10-én tartott Felhasználói konferenciáján jelentette be a Siemens digitális gyártási termékcsaládjának legújabb 11-es verzióját. Annak ellenére, hogy ez a verzió csak pár nappal korábban jelent meg világszerte, a konferencia résztvevői már élőben láthatták a legújabb szoftverújdonságokat.

Magyar nyelvű Plant Simulation

A magyar gyártócégek, és a német autóipari beszállítók által elterjedten használt folyamatszimulációs eszköz, a Plant Simulation a 11-es verziótól kezdve szinte teljes mértékben magyar felhasználói felülettel érhető el. Ez fontos lépés annak érdekében, hogy a felhasználók hamarabb megtanulhassák a szoftvert, és gyorsabban optimalizálhassák gyártási és logisztikai folyamataikat.

A Plant Simulation legnépszerűbb felhasználási területei a gyártócellák, gyártósorok, üzemcsarnokok területén történő áramlási folyamatok szimulációja, és elemzése. Ilyen esetekben a három legfontosabb kérdés, ami miatt szimulációt érdemes végrehajtani:

  • Hány munkás, gép, tárolócella, stb. szükséges?
  • Logisztikailag ki mit, mikor készít el?
  • Elrendezés szempontjából hol van a legjobb helye a gépeknek és a dolgozóknak?

A Plant Simulation segítségével a gyártás logisztikája modellezhető a rendszer viselkedésének elemzésére és teljesítményének optimalizálására. A számítógépes modell lehetőséget nyújt különböző változatok kipróbálására, vagy “mi lenne ha” jellegű vizsgálatokra a meglévő gyártósor megbontása, vagy a tervezett gyártósor megépítése előtt. A számos elemzőeszköz, statisztika és grafikon lehetővé teszi a különböző gyártási helyzetek elemzését, és gyors, megfelelően alátámasztott döntések meghozását a gyártástervezésnek már a korai szakaszában.

 

tx11_plantsimhun

A magyar nyelvű Plant Simulation felgyorsítja a gyártási és logisztikai folyamatok szimulációját.

 

A Plant Simulation esetében fontos újdonság, hogy megnőtt az ingyenes Student verzióban használható elemek száma, így a diákok komplexebb házi feladatokat, diplomamunkákat tudnak elkészíteni.

Energia szimuláció

A Plant Simulation 11 fontos újdonsága, hogy lehetőség van a gyártási folyamatokban szereplő gépek energiahasználatának elemzésére, és a minimális energiafogyasztásra optimalizálásra. Mivel elemzések szerint az energiaárak a következő 10 esztendőben akár a háromszorosukra is növekedhetnek, ez az újdonság sokat segíthet a cégeknek a költségek csökkentésében.

 

tx11_energy

A folyamatok energiafogyasztásának elemzésével lehetőség nyílik a költségek csökkentésére

 

A Plant Simulation energia szimulációja kompatibilis a Siemens ProfiEnergy módszertanával, amelyet a korszerű S7-es PLC-k támogatnak, így az ilyen PLC-k felhasználói követlenül felhasználhatják az energia szimuláció és optimalizálás eredményeit a PLC-k optimális programjának elkészítése során.

Gyártási adatok még részletesebb elemzése, 3D műveleti utasítás

A Tecnomatix termékek mögött a mérnöki adatok tárolását a Teamcenter végzi. A Teamcenter képes a 3D termékadatok, a kapcsolódó dokumentumok, a műveti utasítások, a layoutok, a szerszámpályák, és minden más, a gyártáshoz kapcsolódó adat kezelésére.

A Teamcenter a legfrissebb verzióban még vizuálisabbá tette a gyártási kapcsolatok megjelenítését. Amennyiben a terméken változás történik, akkor a változás hatásai, az érintett alkatrészek azonnal láthatók a gyártási folyamatban, és a gyártócellában.

tx11_managingdata

 

A Tecnomatix és a Teamcenter új verziójában lehetőség nyílik 3D PDF műveleti utasítások mentésére is, amelyben immár animációk is bekerülhetnek, például egy szerelési sorrendről.

tx11_3dprocessdoc

 

Vízsugaras vágás támogatása robotokkal

A RobotExpert 11-es verziója a korábban támogatott robotos műveletek (hegesztés, polírozás, ragasztás, stb.) mellett támogatja a vízsugaras vágást. A 11-es verzió az ABB robotok esetében külön robotos geometriai makrókat tartalmaz, amelyek megkönnyítik az ilyen jellegű műveletek definiálását.

tx11_robotics

Összefoglalás

A Tecnomatix 11 számos olyan újdonságot tartalmaz, amelyekkel a gyártó vállalatok tovább csökkenthetik a folyamatokban rejlő veszteségeket, ezáltal növelve azok hatékonyságát.