Koponyaprotézis 3D nyomtatóval

Nincs hiány a 3D nyomtatási technológiákon alapuló új és izgalmas alkalmazásokban. A lista legfrissebb eleme pedig egyenesen lenyűgöző. Egy beteg koponyájának közel 75%-át pótolták egy 3D nyomtatóval gyártott, személyre szabott implantátummal.

A koponyaprotézist a múlt hónapban hagyta jóvá az FDA (amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság), magát a műtétet pedig március 4-én hajtották végre. A protézis alapanyaga PEKK (poliéter-éter-keton), ami egy kiváló anyagtulajdonságokkal rendelkező polimer, és ráadásul hő hatására lágyul, így jól alkalmazható 3D nyomtatókban is. Az implantátumot az amerikai Connecticut államban működő Oxford Performance Materials gyártotta.

A technológiát bemutató minta protézis

A technológiát bemutató minta protézis

A modell megalkotásához első körben egy digitális 3D szkennelésre volt szükség, amit ebben az esetben egy koponya CT-vel és MRI felvételekkel oldottak meg. Ezek alapján már el lehetett készíteni a valódi koponyára hasonlító, de felületi- és élkialakításában eltérő implantátumot. Ez utóbbi módosításokra azért volt szükség, hogy serkentség a sejtek növekedését, és könnyebbé tegyék az ép csontozat kapcsolódását a protézishez. A cég elmondása szerint egy teljesen személyre szabott implantátum előállítási ideje nagyjából két hét.

Azok a betegek, akik súlyos autóbalesetet vagy egyéb fejsérülést szenvedtek, nagyon sokat nyerhetnek ennek a technológiának köszönhetően. A jelenlegi, főként titánból készült implantátumokkal ellentétben ezek a polimer alapú protézisek könnyűek, nem korrodálódnak, és ráadásul a reptéri biztonsági ellenőrzésnél sem jelentenek problémát.

Az Oxford Performance Materials reméli, hogy a jövőben tovább növelheti gyártási protfólióját, és egy napon mindenfajta csonthoz kínálhat majd implantátumokat.

forrás: discovermagazine.com

További információ

Az Oxford Performance Materials hivatalos weblapja.