Hamarosan valósággá válhat az ételnyomtatás

Anjan Contractor 3D ételnyomtatója valószínűleg sokakban a Star Trek univerzum replikátorát fogja felidézi, de az elképzelés manapság már korántsem olyan futurisztikus. Mi sem bizonyítja ezt jobban, a NASA is felfigyelt a kezdeményezésre, és egy 125.000 dolláros, hat hónapra szóló támogatással segítette meg a Systems & Materials Research Corporation vállalkozást, hogy elkészíthessék az univerzális ételnyomtatójuk első prototípusát.

Contractor elmondása szerint ez a technológia jóval több mint egyszerű hóbort. Úgy véli, hogy a jövőben minden háztartás ilyen 3D ételnyomtatókkal lesz felszerelve, és a Föld majdani 12 milliárd lakosa ezek segítségével fog hozzájutni az egészséges és kiegyensúlyozott napi betevőhöz. Ezeket az új típusú ételeket rétegenként fogja szintetizálni az ételnyomtató, alapanyagként pedig kazettákban tárolt különféle porokat és olajokat fog használni. Ez a megoldás Contractor szerint véget vetne az ételpazarlásnak, mivel a rendszer által használt alapanyag porok akár 30 évig is eltárolhatók a polcon.

A 3D ételnyomtató blokkvázlata

A 3D ételnyomtató blokkvázlata

Az ételnyomtatóknak köszönhetően megváltozhatnak majd a makrotápanyag források is. Mivel a por az por, ezért a forrás bármi lehet, ami a megfelelő organikus molekulákat tartalmazza. Azzal már ma is tisztában vagyunk, hogy a húsfogyasztásunk környezeti szempontból fenntarthatatlan, miért ne nyerhetnénk hát ki a szükséges proteineket rovarokból? Ez persze ma még nem tűnik valami étvágygerjesztőnek, de csak azért “mert ma még megengedhetjük magunknak a jóféle ételeket” – jegyezte meg Contractor. “Ez azonban lehet, hogy már nem lesz így, amikor a század végén a Föld népessége eléri a maximumát. Úgy vélem, és sok közgazdász is egyetért ezzel, hogy a jelenlegi élelmiszer ellátó rendszer nem lesz képes 12 milliárd ember kiszolgálására. Emiatt pedig idővel változtatnunk kell az élelmiszerekkel kapcsolatos elképzeléseinken.”

Pizzát a Marsra!

A jelenlegi NASA támogatás, amit a Small Business Innovation Research program keretein belül nyert el a cég azonban még nem tűz ki ilyen utópisztikus célokat. Az támogatás keretein belül megoldandó feladat – lévén NASA – egy olyan élelmiszer ellátó rendszer kifejlesztése, ami a hosszú távú űrutazások során is képes biztosítani az űrhajósok tápanyag szükségleteit. Ilyen hosszú távú missziónak minősül például már egy Mars utazás is.

“A hosszú távú űrutazásokhoz megadott szavatossági kritérium 15 év. Mivel mi minden szénhidrátot, proteint, minden makro- és mikro tápanyagot por formájában tervezünk tárolni, ezért ezt akár 30 évre is ki tudjuk majd tolni.” – magyarázta Contractor.

[youtube]i6XASxni0I0[/youtube]

A pizza nagyszerű jelölt az ételnyomtatásra, mivel jól elkülönülő rétegekből áll, így egyszerre csak egyféle alapanyagot kell extrudálni. A cég pizzanyomatója még csak tervezési fázisban van, de Contractor elmondása szerint két héten belül hozzálátnak az építésnek is.

Ami a működést illeti, az első réteg a tészta lesz. Ez a nyomtatással egy időben fog megsülni a fűtött alaplemeznek köszönhetően. A második rétegben a por, víz és olaj keverékéből előállított paradicsom alapot fogja felvinni a gép, amit végül egy ínycsiklandóan hangzó protein réteg követ majd. Az elv életképességét már bizonyította a cég. A beágyazott videóban például egy csokoládé nyomtatási tesztmenet látható. Terveik szint az ételnyomtató szoftvere teljesen open-source lesz, miközben a hardver alapját egy szintúgy open-source kezdeményezés, a RepRap Mendel típusú 3D nyomtatója szolgáltatja.

forás: qz.com