GesKor Kft. – európai szerszámgépeket Európába!

Csapatunk eltökélt célja, hogy minél jobban és szélesebb körben mutassuk be a hazai ipar szereplőit Olvasóink számára. Ennek érdekében a közelmúltban interjút készítettünk a GesKor Kft. tulajdonos ügyvezetőivel, Swen Gessner-rel és Kormányos Richárddal.

CNCMedia: Minden történet kezdődik valahogyan. Hogyan indult a Tiétek, mit lehet Rólatok tudni?

Swen Gessner: Fémipari vonalon végeztünk mindketten, ezen a területen dolgoztunk már korábban is más cégeknél. Jómagam is dolgoztam Németországban és Ausztriában már a 1998-es évektől elejétől hasonló szegmensben, kezdetben faipari gépekkel, később fémipari CNC-gépek forgalmazásával foglalkozó cégnél. Ahogy telt az idő, úgy láttam, érdemesnek saját lábra állni és önállóan vállalkozni, ez 2006-ban következett be.
Kormányos Richárd: A pályafutásomat ebben a szegmensben ’99-ben kezdtem egy kereskedelmi és szolgáltató Kft.-nél, ahol 2008-ig dolgoztam szervizesként, illetve az utolsó években értékesítőként is. Ezután saját céget alapítottam, hamar kiderült: a jég hátára. Ennek ellenére sikerült megmaradni a gazdasági nehézségekkel küzdő piacon is. A közös történetünk lényegében 2009-ben kezdődött, bár már előtte is ismertük egymást szikraforgácsoló gépek szervizelésén keresztül. A 2009-es Mach-Tech kiállításon egymással szemben volt standhelyünk és ott született meg a közös cég gondolata.

Swen Gessner (balra) és Kormányos Richárd (jobbra) a Hermle gyára előtt

Swen Gessner (balra) és Kormányos Richárd (jobbra) a Hermle gyára előtt

CNCMedia: Melyek azok a márkák akiket képviseltek?

SG: Évek óta képviselem a Hermle-t Magyarországon, és Richárd képviseli az ONA szikraforgácsoló gépeit. Általában ahol marógép kell, ott szükséges tömbös- és huzalos szikraforgácsoló gépeket is használni és úgy gondoltuk, hogyha összeállunk, együtt több lehetőségünk van a magyar piacon. Tehát jelenleg amiket képviselünk fő profilban a Hermle, az Ona, a GER (egy baszk köszörűgépgyártó aki sík- és palástköszörűket gyárt.) Továbbá mi képviseljük a Kondia cég középkategóriás marógépeit is. Ez a márka régebbről ismerős lehet, hiszen magyar gyártmányú vezérlővel korábban lehetett itthon kapni. Az általunk forgalmazott Kondia gépek Heidenhain vezérlővel kerülnek forgalomba. Továbbá van még egy nagyon olcsó, belépő szintű megmunkáló központ, a Lagun, ez az egyetlen általunk képviselt gyártó, mely távol-keleti vázra építi gépét. Viszont egyedi tervek alapján gyártatja és az összeszerelés, beállítás, mind Spanyolországban, Baszk földön történik, valamint az alkatrészellátást is onnan oldják meg.

KR: Mi képviseljük továbbá a TVB-t, ami egy bajor nagy sebességű marógépgyártó, grafitmarásra, kemény marásra javasoljuk. A Fuchs márkát, ami egy igen speciális területen, például lézerhegesztők, lézerjelölők, elszívás-technikájával is foglalkozik, illetve a szikraforgácsoló gépek különböző gázait abszorbeálják. Kevesen tudják, hogy minden Trumpf lézerhegesztő Fuchs elszívóval kerül értékesítésre, ezért lehetséges az, hogy Ausztriában is szervizelünk Fuchs berendezéseket az ottani Trumpf gépeken. Illetve a Dürr Ecoclean termékeit is képviseljük, amire nagyon büszkék vagyunk, hiszen így az alkatrésztisztításban is tudjuk támogatni ügyfeleinket.

CNCMediaAz általatok képviselt márkákat mi alapján válogattátok össze? Melyek a fő szempontok?

SG: Cégünk filozófiája a kezdetektől: mivel Európában élünk európai gyártású gépeket értékesítenünk Magyarországon, illetve szervizét is ellátjuk. Ezt szeretnénk erőltetni egy kicsit a magyar piacra, mert igencsak Ázsia-orientáltak az emberek. Véleményünk szerint nem előnyös, ha kilapátoljuk a pénzt Ázsiába, ahelyett hogy itt maradna körforgásban. Ezért a Lagun az egyetlen olyan gép, ami ugyan távol-keleti vázzal készül, de szemben a Magyarországot elárasztó konkurens termékekkel az összeszerelés már Európában van, éppen ezért európai támogatású és alkatrész ellátású. Továbbá a legtöbb innováció kontinensünkről érkezik, és ennek az országnak, véleményünk szerint nem tucat termékekre, hanem versenyképes európai technológiákra van szüksége.

Swen Gessner

KR: Illetve olyan termékeket képviselünk amelyet mi vezettünk be Magyarországra vagy most áll bevezetés alatt. Ez alól egyetlen kivétel a Kondia, ahol egy másik oldalát, a Heidenhain vezérlővel szerelt változatát kell, hogy megismerjék az emberek. Illetve ami jellemző ránk és amit próbálunk megvalósítani, hogy minden képviselt termék magyar dokumentációval rendelkezzen. Ez a minimum, ami szerintünk szükséges a magyar piacon. Továbbá teljes szerviztámogatást nyújtunk, s ezen keresztül akár technológiai tanácsadást is, valamint végső soron tehát a fő célunk az ügyfelek maximális kiszolgálása.

CNCMediaMeséljetek még egy kicsit a szerviztámogatásról, hogyan működik, mekkora szervizzel dolgoztok?

SG: Egyelőre kis cég vagyunk, így a szerviz feladatokat mi látjuk el. Jelenleg még mindent meg tudunk oldani, hiszen olyan gépgyártókat képviselünk, melyekkel relatíve ritkán van probléma, vagy ha van az általában a kezelői hibából származó meghibásodás. Mi is érezzük most már a növekedés szükségességét, épp ezért most folyik egy beruházásunk Kunszigeten, ahol új bemutatóterem és iroda kerül kialakításra. Most vásároltunk egy haszongépjárművet szervizkocsinak is. Embert nagyon nehéz találni Magyarországon, aki nyelvet beszél, műszaki beállítottságú és van gyakorlata, nekünk pedig sajnos nincs időnk arra, hogy kiképezzük nulláról a különböző feladatokra. Természetesen az új bemutatóteremmel párhuzamosan elkezdtük bővíteni a szerviztámogatásunkat is.

KR: Az új szervizeseinknek meg kell mutatni, hogy milyen életpálya vár rájuk a cégnél, és biztosítani kell magunknak is, hogy nálunk maradjanak. Eleve fel kell ismerni, hogy milyen személyiséggel rendelkezik, milyen ambíciókkal, ez komoly kihívás, háttérmunka nekünk, hogy ne csak ideiglenesen jöjjön a cégünkhöz dolgozni, hanem lojális, hatékony, elégedett munkaerő válhassék belőle. Abban hiszünk, hogy rendezett körülmények között, a legjobb feltételek mellett lehet kiváló, hatékony munkát elvárni munkatársainktól. Természetesen a tulajdonos szava szent és megvétózhatatlan, de cégünknél egyértelműen egymás mellé rendelt, kollegiális viszony kialakítása a cél.

SG: A gyártók – mint a Hermle -, elvárják, hogy szervizeljünk, azonban a probléma az, hogy a Hermle gépek szervizeléséhez egy 6 hónapos tanfolyamon folyamatosan külföldön kell lenni. Tehát addig nekünk fizetni kell a bérét, a szállását, a napidíját, stb… Mindez óriási költségeket emészt fel.

KR: Van olyan képviselt gyártónk, mely átadja a berendezés szervizelését, megbízik tudásunkban, ellát információval, és van olyan, mint például a Hermle, mely ragaszkodik a tanfolyamok elvégzéséhez, a minősítéshez.

CNCMediaMilyen lehetőségeket fog nektek biztosítani a most épülő új csarnok, illetve az új telephelyetek?

KR: Kunszigetre azért került a választás, mert Swen ott lakik, én budapesti vagyok. Mindenképpen valamelyik helyszínt kellett a kettőből választani. Budapest meglehetősen drága, illetve regionális ambícióink is vannak, nemcsak Magyarországra kiterjedő, hanem a környező országokra is. Nekünk fontos az, hogy Bécs, Pozsony és Budapest háromszögében súlyponti helyen legyünk, hiszen a hazai szervizfeladatokon felül Ausztriába is járunk folyamatosan szervizelni. A jövőben szeretnénk Budapest közeli telephellyel is rendelkezni, de ez még csak gondolat szinten létezik.

Kormányos Richárd

SG: Kunszigeti telephelyünk biztosítani fog egy olyan iroda épületet, és fogadó részt, ahol külföldi és hazai vendégeket is lehet fogadni. Kialakításában, illetve minőségében magas színvonalra törekszünk, energia hatékony, környezet tudatos technológiák felhasználásával, illetve meg kívánunk felelni azoknak az elvárásoknak, mely ezen a területen elfogadott. A hátsó részben raktár, illetve bemutató terem, azaz egy könnyű szerkezetes csarnok rész lesz kialakítva. Itt a raktározáson felül tudunk gépbemutatókat, live demo-kat is tartani, azaz megmunkálás közben bemutatni egy-egy gépet. Az infrastruktúra úgy lesz kiépítve, hogy akár később még gyártani is lehessen vagy új technológiát kidolgozni például ügyfelek részére, ilyen ambícióink is vannak.

KR: Nyílt napok keretében szeretnénk fogadni az érdeklődőket, tesztekkel megismertetni képviselt termékeinket, partnereinkkel együttműködve előadásokat szervezni. Ha megengedhetünk egy kis szakmai politikát, akkor elmondanám, hogy törekednénk minden versenytársunkkal a kommunikációra, hogy közös szakmánk érdekében, egymással egyeztetve tudjuk képviselni érdekeinket. Sajnos Magyarországon az a tapasztalat, hogy ez nem megvalósítható, eléggé nagy az egymásra való irigykedés, ill. a gátlástalan konkurenciaharc. Persze külföldről is hozhatnék negatív példákat, de ott meglátásom szerint azért 40%-ban működnek ezek a dolgok, Magyarországon meg semennyire. Itt a szakmában dolgozók érdeklődése is nagyon alacsony, mely nagyon rossz hatással bír. Szerencsére, annak ellenére, hogy jelenleg minden minket és ügyfeleinket érintő pályázat zárolva van (Magyarországon a cégek szinte csak így vásárolnak gépeket), cégünk folyamatos fejlődő tendenciát mutat. Németországban a gépbeszerezések 80%-a erőből megy vagy némi bankfinanszírozás felhasználásával, nem pályázatból. Ezért jobban meg is nézik, mire költenek, milyen helyzetbe kerülnek egy-egy beruházással, nem a szomszédénál akarnak többet, jobbat, szebbet. Ugyan a két ország nem hasonlítható össze, mégis egy piacra dolgozunk, talán érdemes lenne ezt is számba venni.

CNCMedia: A Mach-Tech-re milyen gépekkel készültök, illetve mikor lehet veletek legközelebb találkozni?

SG: A Mach-Tech-en kint leszünk az A pavilon 107 C standján. Bemutatásra kerül egy ONA AF 25 huzalos szikraforgácsoló gép, egy Hermle C400 megmunkáló központ, egy Dürr minijo 35 C ipari tisztítóberendezés, illetve, kisebb berendezések, lézerhegesztők, lézerjelölő berendezések, továbbá egy Heun MD435 speciális szikrafúrógép, Fuchs elszívó berendezések. Egy közel 80 négyzetméteres egyedi kiépítésű standon fogjuk várni az érdeklődőket.

KR: Illetve a sok érdekesség mellett, kihasználva az alkalmat toborzásba kezdünk, szervizes és értékesítő munkakörben, így reménykedve a szakmabeliek jelentkezésében. A weboldalunk folyamatos fejlesztésével jelenleg biztosított az anonim kapcsolatfelvétel, ha valakinek a kiállítás ideje alatt nem volna lehetősége személyes egyeztetésre, csak annyit jegyezzen meg, hogy www.geskor.com, ott könnyen megtalálható a kitöltendő, egyszerű űrlapunk.

Megosztás
[
    ]