Forgó tengelyek kalibrálása, akár excentrikusan is

A Renishaw XR20-W forgó tengely kalibrátora töretlen sikernek örvend a 2011. novemberi megjelenése óta. A fejlesztők felismerték a felhasználói igényekben történt változásokat a közel 20 éve bemutatott RX10-es változathoz képest. Ennek pedig egy olyan új modell lett az eredménye, ami sokkal könnyebb használatot tesz lehetővé, egy kisebb és kompaktabb kivitelben.

XR20-W mérés közben

XR20-W mérés közben

Az alkalmazási lehetőségek skáláját idén még tovább növeli a Renishaw a frissen bemutatott Off axis szoftverének köszönhetően. Ez lehetővé teszi az XR20-W alkalmazását olyan esetekben is, amikor azt nem lehet pontosan a forgó tengely vonalában rögzíteni. A felhasználók így sokkal többfajta szerszámgépet tudnak tesztelni, mint amire korábban lehetőség volt, ez pedig a kezdeti befektetés sokkal gyorsabb megtérülését jelenti.

“Az új Renishaw XR20-W forgó tengely kalibrátora teljesen megváltoztatta az eljárást, amivel a szerszámgépeink forgó tengelyeit kalibráljuk. Az XR20-W előtt a technikusainknak két külön eszközre volt szüksége, amikor a kalibrátort nem lehetett közvetlenül a forgástengely mentén rögzíteni. Ilyenkor a régi Renishaw RX10-et és egy házilag készített szenzort használtuk, amik elvégezték a feladatot, de nehezek és lassúak voltak. A beállításuk sokszor nagy kihívást jelentett, a sok kábelre és rögzítésre pedig gondosan ügyelni kellett, hogy a mérést megfelelően el lehessen végezni. Így már gondolom érthető, hogy az új vezeték nélküli XR20-W minden megváltoztatott. A beállítás gyors és egyszerű, az új RotaryXL szoftver használata pedig egy élmény.” – foglalta össze tapasztalatait Tony Morley, a Morley Machine Alignment Inc. elnöke.

[youtube]f-IKnHSOwb4[/youtube]

Az XR20-W egy teljes mértékben vezeték nélküli kiegészítője a Renishaw XL-80 és ML10 lézeres mérőrendszereinek. Együttes használatuk lehetővé teszi a forgó tengelyek pozicionálási képességeinek vizsgálatát +/- 1 ívmásodperces pontossággal. Az új rendszer a világ minden tájáról pozitív visszajelzéseket kap:

“Az XR20-W tulajdonságainak köszönhetően a mérések beállítási idejét 40%-al, az effektív mérési időt pedig 20%-al tudtuk csökkenteni. A hozzáadott Bluetooth vezeték nélküli technológiának köszönhetően ráadásul a mérések sokkal biztonságosabbá is váltak, így a felügyelet már nem jelent problémát. Ennek köszönhetően nem zavarjuk meg az üzem mindennapi folyamatait, ami a termelés és a minőségellenőrzés szempontjából is nagy előnyökkel jár.” – mondta Mr. Luke Wang, a Hurco minőségellenőrzési részlegének igazgatóhelyettese.

forrás: renishaw.com

További információ:

A Renishaw Off axis szoftverének részletes leírása a hivatalos honlapon olvasható.

Megosztás
[
    ]