Digitális Prototípus Fórum 2013

2013. április 25 - Varinex Digitális Prototípus FórumAz iparág technológiái iránt érdeklődőknek kiváló alkalmat nyújtott a VARINEX Informatikai Zrt. által szervezett Digitális Prototípus Fórum 2013 rendezvény a 3D nyomtatás, fejlődő, magas szintű szolgáltatásainak, valamint az elérhető szoftverek nyújtotta lehetőségek megismerésére, megértésére. A rendezvény fő irányvonalát a műanyagiparban felmerülő igények kielégítése határozta meg. A műanyag alkatrészek tervezésétől kezdve a szimuláción és prototípusgyártáson át a technológiailag helyes gyártásig és utókövetésig a teljes termékélet ciklust felölelték az előadások.

Az Tulip Inn Budapest Millenium Hotelben április 25-én megrendezett bemutatón a nagy számban megjelent közönséget Voloncs György vezérigazgató köszöntötte, majd Robert Opletal cseh származású Autodesk szakember tartott magával ragadó előadást az Autodesk szoftvereinek fejlődéséről és a jövőben alkotott piaci szerepükről. Sebők Róbert CAD üzletág igazgató előadásában beszélt az Autodesk újdonságairól, különösképpen az Autodesk 360 PLM rendszeréről. Ez a termékéletciklus követő-kezelő szolgáltatás felhő alapú, tehát bárhol, bármikor elérhető adat- és információszolgáltatást nyújt. A tervezés folyamata elején a 3D-s modelljeinket számos  esetben kell újra modellezni, alakítani, optimalizálni. A felhő segítségével a párhuzamos munkafolyamat lehetősége nagy mértékben leegyszerűsíti a tervezés egyes szakaszait, megkönnyíti a vállalat különböző csoportjainak együttműködését, egyszerű, költséghatékony módon, akár internetes böngészőprogramokon keresztül is.

[youtube]Op7hC2STpzw[/youtube]

2013. április 25 - Varinex Digitális Prototípus FórumAhogy a termékfejlesztésben, a bemutatók sorában is az analízis, optimalizálás következett Inventor környezetben, Seres Viktor CAD rendszermérnök előadásában. Később Falk György, RPT üzletág igazgatótól tudhatta meg a hallgatóság, hogy a 3D nyomtatás miként hódítja meg a világot, hogyan is lesz kézzelfogható valóság a megtervezett alkatrészből a prototípusgyártásnak köszönhetően. Külön figyelmet érdemelt a rendezvényen működés közben is megtekinthető Objet30 Pro berendezés is, amely világújdonságnak számít a 3D nyomtatás területén. Az Objet30 Pro irodai környezetben is használható 3D nyomtató, hőálló és átlátszó alapanyagból is képes prototípusokat előállítani. Ez a gép az Objet30 továbbfejlesztett verziója, mely öt alapanyagot tudott használni a prototípus elkészítéséhez, a Pro jelzésű már hét különböző anyagot képes felhasználni. A gép a tintasugaras nyomtatókhoz hasonlítható eljárással készíti el az alkatrészeket. Minden egyes réteget – felépítése után – UV fény szilárdít meg.

2013. április 25 - Varinex Digitális Prototípus FórumAz előadás után, rövid szünetet követően két, külön teremben folytatódott tovább a rendezvény, ahol további bemutatókat, példákat hallgathattak meg a résztvevők. Az egyik teremben Seres Viktor a műanyagalkatrészek szilárdságtani vizsgálatát és a fröccsöntő szerszámok és fröccsöntési technológiák optimalizálási lehetőségeit mutatta be, majd átadta a szót Farkas Attilának, aki a fröccsöntő szerszámok tervezéséről tartotta előadását.

A másik teremben Sebők Róbert a szerszámozás gyártási folyamattámogatásának lehetőségeiről számolt be és mutatta be gyakorlati példán keresztül a hyperMILL szoftvert.

A rendezvény ebéddel zárult, mely során kötetlen beszélgetésre és tapasztalatcserére nyílt lehetőség a cég szakértőivel.

További információk

A Varinex Zrt. honlapján