CNC Program optimalizálás

cnc_cimTudás-alapú megmunkálás

A VERICUT valós tudás-alapú megmunkáló rendszer: a VERICUT szimulációs eljárás használata közben ellesi és megtanulja valamennyi forgácsolási lépés pontos mélységi, szélességi és dőlésszög-adatait. Az adatok alapján pontosan meg tudja határozni az egyes lépésekben leválasztott anyagmennyiséget. Ennek alapján az OptiPath kisebb szegmensekre osztja a műveleteket, és az aktuális forgácsolási viszonyokhoz illeszkedve kiszámítja az optimális előtolást. Végül új szerszámpályát generál az eredetivel megegyező geometriával, de javított előtolási értékekkel. Az OptiPath nem módosítja a pályageometriát.

 

Egyszerű paraméter-beállítás (SETUP) és használat

A Paraméter beállítás (SETUP) varázslóval beállíthatjuk a forgácsoló paramétereket, miközben a megmunkálást végezzük. Lényegében intelligenciát rendelünk hozzá a szerszámhoz, hiszen a beállított értékeket az optimalizáló könyvtár tárolja el. A beállításokat egy adott szerszámra egyszer kell elvégezni, ezután a szerszám minden további alkalmazásakor azonnal optimalizálhatjuk a szerszámpályákat!

Az OptiPath rendelkezik „tanuló móddal” is, mellyel előállíthatjuk az optimalizáló könyvtárat a paraméterek (SETUP) beállítása nélkül. Az OptiPath minden egyes szerszámra megtalálja a legnagyobb térfogat-leválasztási és forgácsvastagsági értéket, és felhasználja azokat a szerszám optimális forgácsolási paramétereinek meghatározásához.

 

Optimalizálás és nagyolás

optipath_control

Az OptiPath „tanuló módot” is kínál optimalizált NC programok egyszerű előállítására, a paraméterek (SETUP) beállítása nélkül.

A nagyolási művelet célja a lehető legtöbb anyag eltávolítása a lehető legrövidebb idő alatt. Az OptiPath a szerszámot folyamatosan a legmagasabb biztonságos előtolási értéken tartja, még gyorsan változó forgácsolási viszonyok esetén is. Például egy alumínium anyagú alkatrész síkmarása esetén az anyagleválasztás történhet állandó tengelyirányú fogásmélységgel, de a vágás sugárirányú szélessége menetről menetre változhat. Az OptiPath módosítja az előtolást az állandó forgácstérfogatú leválasztás biztosításához.

 

Simítás optimalizálása

A forgácsterhelés tipikusan széles tartományban változik nagyolási műveleteket követő maradékanyag eltávolítás és a közel végleges méretű munkadarabok kontúrkövetésénél. Az OptiPath módosítja az előtolási értékeket az állandó forgácsterhelés fenntartása érdekében. (A szerszám-gyártók javasolják a konzisztens forgácsterhelés fenntartását a „forgács-vékonyodás” elkerülésére.) Az eredmény a növekvő szerszám-élettartam és jobb simítási minőség. Ez különösen kritikus olyan eljárásoknál, mint gömbmaró közepével való megmunkálás, vagy felület kontúrozása kis átlapolással, vagy éppen elősimítás vagy simítás pl. öntőszerszámok üregeinek megmunkálása esetén.

 

 

optimal_nc_programHogyan működik…

Amikor a szerszám több leválasztandó anyaggal áll szemben, az előtolási sebesség csökken; amikor kevesebb anyagot kell eltávolítania, akkor a sebesség annak arányában növekszik. Az OptiPath automatikusan kiszámolja és beilleszti a javított előtolási sebességeket, ahol szükséges. A program a megmunkáláspálya megváltoztatása nélkül beírja a sebességeket az új NC programba.

 

Dolgozzon hatékonyabban…

Készítsen el több darabot ugyannyi idő alatt – mintha még egy CNC géppel dolgozna! A ciklusidő csökkentésével nő a termelékenység és gyorsabban vihetők piacra a termékek.

Takarítson meg pénzt…

A megmunkálási idő csökkentésével elérhető nagyobb termelékenység jelentős éves megtakarítást hoz.

Javítsa a termékek minőségét…

Az egyenletesebb vágási terhelés mellett a szerszámok alakváltozása közel állandó. A lekerekítések, élek és döntött felületek simítása jobb minőségű, így kevesebb lakatos munkára van szükség.

Növelje a szerszámok élettartamát…

Az optimális megmunkálási környezet növeli a szerszám-élettartamot. A rövidebb megmunkálási idő kisebb terhelést jelent, ritkábban kell szerszámot cserélni.

Csökkentse a szerszámgép kopását…

A szerszámgép és a munkadarab közötti egyenletesebb nyomóterhelés miatt kisebb változó terhelés éri a meghajtó motorokat, finomabb a gép működése.

Gazdálkodjon jobban a gépidőkkel…

A gépkezelőknek nem kell egyfolytában az előtolási túlfutásokkal vesződniük! Több gép egyidejű kezelésére jut idő, elő lehet készíteni a következő munkákat, van idő más fontos feladatok elvégzésére.

 Nagy sebességű vagy nagy termelékenységű megmunkálás

max_elotolas

Szerszámacél, 0,8 mm-es fogásmélység, anyagfelesleggel amely eltörheti a forgácsoló szerszámot.

A hagyományos nagy sebességű megmunkálás (HSM) mely nagy előtolást, kis fogást és kis átfedést alkalmaz vízszintes közeli felületeken, sokszor nem teljesíti a megmunkálási idő csökkentés követelményét! Nagyobb fogásmélység alkalmazása hatékonyabb anyageltávolítást biztosít. A kezelő azonban túlterhelheti a gépet, és ez géptöréshez, illetve túlterheléshez vezethet. Minthogy az OptiPath ismeri a leválasztott anyag mennyiségét, képes az előtolás értékének folyamatos állítására az állandó forgácsvastagság fenntartása érdekében. Így hatékonyabb megmunkálás érhető el a szerszámgép és szerszám megóvása mellett.

 

További információk

A VERICUT fejlesztőjének (CGTech) angol nyelvű honlapja

A magyarországi forgalmazó: PANNONCAD Kft. honlapja

A VERICUT YouTube csatornája

Megosztás
[
    ]