Automatizálási mintapélda FANUC robotokkal

Az alábbi videóban látható automatizálási megoldást a FANUC Robotics hivatalos partnere, a TranTek Automation Corporation tervezte. A vezérműtengelyek gyártására szolgáló megmunkáló központokat eredetileg különálló, lineáris gantry típusú betöltő rendszerek, és padlóra szerelt futószalagok szolgálták ki. Ez az új, FANUC R-2000iB sínre szerelt robotokat kihasználó, héttengelyes megoldás jelentősen lecsökkenti a szükséges fix berendezések számát, egybe ötvözi a négy különálló automatizálási rendszert, kevesebb energiát használ, és nagyobb rugalmassággal rendelkezik a jövőbeli alkalmazásokat illetően is.

A felülről történő betöltésre is képes FANUC R-2000iB robotok fej feletti sínpárra történő integrációjával a különálló fix automatizálási megoldásokat minden megmunkáló központ elől el lehetett távolítani. Továbbá az alkatrészek cellától celláig történő szállítását is a robotok végzik, így a korábban alkalmazott szállítószalagra sincs többé szükség. A robotok egy cikluson belül, egyszerre távolítják el a kész alkatrészt és töltik be az új alapanyagot. Ezekkel a változtatásokkal jelentős helyet sikerült az üzemben felszabadítani. A szállítószalag eltávolításának köszönhetően ráadásul a gépkezelők és a minőségbiztosításért felelős szakemberek is könnyebben hozzáférhetnek a megmunkáló központokhoz.

A telepített rendszer legnagyobb előnye azonban a rugalmassága. A CNC megmunkáló cella bármikor szabadon fejleszthető, vagy lecserélhető az automatizálási rendszer módosítása nélkül. Ilyen esetben mindössze a FANUC R-2000iB robotokat kell újraprogramozni, a szerszámgépek pozíciója és helyzete, valamint az alkatrész pozicionálása nem jelent problémát.

A rendszer teljes tervezését és kivitelezését a TranTek Automation végezte el. A szimulációs számításoknak, és a szabványos automatizálási egységek használatának köszönhetően a tervezési és az építési ütem is sokkal gyorsabb volt.

[youtube] 4TOotC_Q3sU[/youtube]

További információ

Robotizált automatizálási rendszerek a TranTek honlapján.
A FANUC R-2000iB részletes leírása a FANUC Robotics hivatalos oldalán.