Vezető szakértelem a fémforgácsolásban

Mit jelent a vezető szakértelem?

A Walter lassan több mint egy évszázados múltra tekint vissza a fémmegmunkálás területén. Ez idő alatt folyamatos technológiai fejlesztéseket végeztek, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek össze. Ezzel a hatalmas háttértudással képesek olyan úttörő megoldások kifejlesztésére, ami pontossá, gyorssá és hatékonnyá teheti a piacon megjelenő egyre bonyolultabb összetételű anyagok megmunkálását is.
Azonban a szakértelem önmagában kevés. Fontos, hogy a tudást megfelelően át tudják adni ügyfeleiknek, hiszen ezáltal lesznek képesek partnereik a gyártás frontvonalában is gyorsan, hatékonyan és gazdaságosan termelni. Ennek érdekében folyamatos kutató és fejlesztő munkát végeznek partnereikkel karöltve, hogy azok elsőként – akár piaci bevezetés előtt – használhassanak olyan szerszámokat, melyek például az anyagok egy új szegmenséhez nyújtanak optimális megoldást, vagy jól ötvözik más szerszámaink előnyös tulajdonságait. Ezzel pedig jelentős előnyre tehetnek szert versenytársaikkal szemben.

HTM Szerszámgyártó Zrt.

HTM Szerszámgyártó Zrt. – Székesfehérvár

Csapatunk a székesfehérvári HTM Szerszámgyártó Zrt. telephelyén járt, hogy bemutathassuk a Walter Hungária Kft.-vel történő szoros partneri együttműködését. A szakmai kapcsolat részleteiről Radics Attilát, a HTM Zrt. nagysorozatú gyártásának projektfelelősét, Kozics Róbertet, az egyedi szerszámok gyártásának vezetőjét és Tóth Krisztiánt, a Walter Hungária Kft. kiemelt ügyfeleiért felelős munkatársát kérdeztük.

CNCMedia: Mióta működik együtt a két cég?

Tóth Krisztián: A Walter Hungária Kft. hosszú évek óta együttműködik a Htm Zrt.vel. 2008-ban új fejezet indult azzal, hogy megkaptuk a teljes gyártási spektrumot. Jómagam azóta tartom a helyi kollégákkal a kapcsolatot. Többéves munkánk során kulcsszerephez jutott a Walter gondolkodásmódja és cégfilozófiája, miszerint igyekszünk egyre szorosabb együttműködést kialakítani ügyfeleinkkel, hogy jobban megismerhessük igényeiket és ezáltal a lehető legjobb megoldásokat hozhassuk el számukra. Öt évvel ezelőtt megkaptam a cég teljes gyártási spektrumát. Ez személy szerint engem és a Waltert is nagyon magas szakmai kihívások elé állította, aminek sikeres megválaszolását a mai napig tartó kooperációnk mutatja.

Sok akadályba ütköztünk, amit együtt le tudtunk győzni.Radics Attila: Az energiaipar számára gyártunk alkatrészeket, ami túlnyomó részt kobalt és nikkel bázisú, igen nehezen megmunkálható munkadarabokat jelent. Ezen a területen 10 éve dolgozik a HTM Zrt, itt jött először képbe a Walter. Tőlük kértünk segítséget, és most már évek óta velük dolgozunk. Sok akadályba ütköztünk, amit együtt le tudtunk győzni. Ezek a nehézségek elsősorban a fent említett rendkívül kemény anyagok pontos, gyors és gazdaságos megmunkálását jelentik.

 

[youtube]MuzYhIG9apM[/youtube]

 

CNCMedia: Miben nyújt segítséget a Walter Hungária Kft?

Walter Megmunkalas5Kozics Róbert: A Walter a legtöbb területen ki tud bennünket szolgálni szerszámaival a fúrás, a marás, a menetmegmunkálás és az esztergálás területén a tömör keményfém szerszámoktól a lapkás szerszámok széles választékáig. A szerszámgyártás egyedisége miatt gyakran merülnek fel műszaki problémáink, ennek köszönhetően napi szinten vesszük igénybe a segítségüket és bármilyen kérdés esetén fel tudjuk keresni a Walter munkatársait. Cégünkkel elsősorban az egyik kiemelt ügyfelekkel foglalkozó szakértőjük, Tóth Krisztián tartja a kapcsolatot. A megfelelő mérnöki és alkalmazás-technikusi háttértámogatással együtt ők nyújtanak számunkra napi szintű segítséget, így már nincs szükségünk a szerszámkatalógusok böngészésére és az interneten való keresgélésre. Ennek köszönhetően nagyon komoly bizalmi kapcsolat alakult ki a céggel, javaslataikat bátran elfogadjuk, és teljes mértékben megbízunk az általuk kínált megoldásokban.

R. A.: Az energiaipar egy rendkívül gyorsan fejlődő iparág. Ahhoz, hogy versenyképesek maradjunk ezen a piacon, fel kellett nőnünk a feladathoz, de nagyon nagy segítséget jelentett számunkra a Walter is mint szerszámbeszállító. Sok esetben velük együtt dolgozzuk ki a paramétereket, szerszámokat, a megmunkálási feladatokat együtt nézzük át. Ez egy bizalmi feladat és emellett rendkívül nagy kihívást jelentő feladat is, hiszen egyáltalán nem egyszerű a műszaki rajzok alapján meghatározni, hogy az adott munkadarabot milyen szerszámokkal és milyen paraméterekkel lehet a legpontosabban, a leggyorsabban és a leghatékonyabban legyártani.

CNCMedia: Tudtok olyan projektet mondani, amiben érezhető a segítségnyújtásuk?

walter htm idézetR. A.: Már futó projektekben is kaptunk tőlük segítséget, de új alkalmazások beállításában is segítségünkre állnak. Számos olyan jelenleg is zajló projektünk van, amelyben együtt sikerült továbbfejleszteni a megmunkálást a technológiai paramétereket és a szerszámokat illetően. Esetenként az egész technológiát módosítottuk, hogy minél hatékonyabb és jobb gyártási folyamatokat tudjunk elérni. Az együttműködés mára olyan szintre jutott, hogy minden új gyártásindítási folyamatban részt vesz a Walter Hungária Kft.

Több esetben közösen végeztünk kutatómunkát új alkatrészek megmunkálásánál, és tudtunk olyan szerszámokat fejleszteni, amit a világon elsőként mi használunk. Közösen fejlesztettük ki a technológiát, a szerszámot, illetve a hozzá tartozó paramétereket. Ez nagyon nagy segítség számunkra, mert ezt a HTM Zrt. egyedül nem tudta volna véghez vinni.

K. R.: A szerszámgyártás területén nagyon sok komoly kihívás volt pl. a mélyfúrások tekintetében. Itt a megfelelő folyamatbiztonság elérése volt a cél a normál jellegű megmunkáló központokon. A fejlesztésnek köszönhetően a stabilitás biztosításán felül jelentős időmegtakarítást is elértünk. Szintén meg kellett oldanunk azt, hogy az egyes szerszámokon kialakítandó 3D-s felületeket, zsebeket, hornyokat gazdaságos körülmények között tudjuk kivitelezni. A menetmegmunkálásoknál pedig a forgácskihozatal jelentett problémát, mivel a beragadó forgács a szerszámot és a munkadarabot is tönkreteheti. Ez az egyedi gyártás területén nem engedhető meg, tehát a folyamatbiztonságot kellett növelnünk, amit sikeresen el is értünk.

CNCMedia: Mi jelentette számotokra a legnagyobb kihívást a HTM Zrt munkájának támogatásában?

HTM SzerszámT. K.: A legnehezebb feladatot a rendkívül változatos alapanyag-összetétel illetve a feladatkörök sokszínűsége jelentette, amire sikeresen tudtunk közösen megfelelő megoldásokat hozni. Ezt egyrészről a Walter széles termékpalettája fúrás, marás, esztergálás és menetmegmunkálás területén, másrészt a Walter és HTM kollégáinak rendkívül magas műszaki felkészültsége tette lehetővé.

Nagy kihívás volt számunkra az energetika területére jellemző egzotikus anyagok megmunkálása, itt nagyon sok esetben úttörő munkát végeztünk a tübingeni fejlesztő kollégákkal. A megmunkálás mások által eddig érintetlenül hagyott határterületein lépkedtünk, ahol a HTM Zrt-vel együtt sikerült új eljárásokat kifejleszteni. Ennek eredményeképpen már hatékonyan valósítható meg ezeknek a munkadaraboknak a gyártása. A megszerzett előnnyel a HTM Zrt. a saját piaci szegmensében nagy piaci előnyre tehet szert.

Walter szerszámok

CNCMedia: Hogyan zajlik a mindennapokban az együttműködés?

T. K.: Az együttműködés lényege, hogy közösen kitalálunk egy műszaki megoldást, amit itt helyben beüzemelünk a mérnökök és az alkalmazás-technikus kollégák segítségével, majd ezt a továbbiakban folyamatosan teszteljük és fejlesztjük. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a HTM dolgozóit nemcsak a szerszámok használatáról, hanem a gyártástechnológiai trendekről és irányokról is a megfelelő szakmai oktatásban részesítsük. És ezt a mozzanatot ki is hangsúlyoznám, mert a megfelelő szakképzettség és a gyártóeszközök helyes ismerete nagyon fontos tényező a hatékony gyártásban. A Waltert éppen ez a hozzáadott érték és szolgáltatás különbözteti meg piaci versenytársaitól.

K. R.: Ha beérkezik hozzánk egy rajz, vagy egy darabmodell, ahol már látjuk, hogy milyen technológiai nehézségeink lehetnek, akkor megkeressük a Walter Hungária Kft. munkatársait, és közös megoldás-keresésbe kezdünk. Ennek célja, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbb megoldást az ár, a gyorsaság és a pontosság szempontjait figyelembe véve. Ilyenkor előfordulhat, hogy a legmegfelelőbb szerszám drágább, mint általában véve más hasonló piaci termékek, de hatékonyságban és időben jóval kedvezőbb megoldást kapunk. A szűkös határidőket, a gépidőket és más gyártási költségeket figyelembe véve sok esetben mégis a drágább, de jobb szerszám választásával lesz kisebb az alkatrészekre lebontott szerszámköltség. Az is lehetséges, hogy ha nem annyira sürget a határidő, akkor az olcsóbb megoldást választjuk, mert így lesz összességében a leggazdaságosabb a termelés. A lényeg, hogy a közös projekt kidolgozása során megismerjük a választási lehetőségeinket, és ezek alapján már el tudjuk dönteni, hogy melyik számunkra a leghatékonyabb, leggazdaságosabb és végeredményben a legolcsóbb gyártási megoldás.

CNCMedia: Mi határozza meg, hogy melyik szerszámot választjátok?

Szerszám ellenőrzésR. A.: A sorozatgyártás területén nagyon fontos a szerszámok stabilitása, hatékonysága és az alkatrészekre lebontható költsége. Ez nagymértékben meghatározza a profitot, illetve azt, hogy egyáltalán érdemes-e az adott alkatrészt gyártanunk. Ezen a területen nagyon pontosan nyomon lehet követni, hogy egyes szerszámokkal hány darab alkatrészt tudunk megmunkálni, illetve azt, hogy mekkora szerszámköltséget fordítottunk egyes alkatrészek gyártására. Mivel energetikáról beszélünk, ezért az alkatrészek nagyon drágák, a gyártási folyamat során a selejt termékek gyártása illetve a hibázás nem engedhető meg. Ehhez mérten törekszünk a legmegbízhatóbb szerszámok kiválasztására.

K. R.: Az egyedi gyártás területén az alkatrészekre vetített szerszámköltség kiszámítása nehézkes, sok időt és energiát igénylő folyamat lenne. A szerszámok viszont önmagukért beszélnek, hiszen sok év tapasztalata alapján pontos feljegyzéseink vannak arról, hogy egy-egy művelet elvégzése mennyi időt vett igénybe eddig, és mennyit az új Walter szerszámokkal. A rövidebb ciklusidők értelemszerűen költségmegtakarítást jelentenek. Emellett a megnövekedett pontosságú megmunkálás lehetővé teszi egyes munkafolyamatok kihagyását, ami további időt és így költséget spórol meg. Nem beszélve arról, hogy a megfelelő szerszámválasztás esetén a hűtőfolyadék akár ki is iktatható a rendszerből, az új szerszámok és bevonatok lehetővé tehetik a száraz megmunkálást.

CNCMedia: Mennyi idő alatt valósul meg egy-egy közös projekt?

T. K.: Nagyon sok esetben kapunk olyan megkeresést a HTM Zrt-től, hogy azonnal szükségük van a megoldásra, mert rendkívül szűkös átfutási időt kaptak a megrendelőtől. Az ilyen esetekben nagy segítséget jelent számunkra, hogy a Walter normál szerszámokból 24 óra alatt alatt képes szállítani. Az egyedi tervezésű termékekre pedig a most felfutóban lévő Walter XPress szolgáltatással 2-4 hetes szállítási időt tudunk garantálni. A fejlesztéseket tekintve pedig törekszünk arra, hogy a teszteket lehetőleg az ügyfélnél hajtsuk végre. Így a tényleges üzemi környezetben látjuk az eredményeket, melyekről a hazai vagy a tübingeni kollégákkal egyeztetünk, majd a legmegfelelőbb megoldást nyújtjuk át. Ez adott esetben egy jobb, alkalmasabb technológia bevetését, más esetekben viszont a paraméterek még hatékonyabb beállítását jelenti.

A HTM Zrt-ről röviden:A HTM Zrt. az osztrák Haidlmair-cégcsoport tagja, 20 éve tevékenykedik a szerszámgyártás területén. Jelenleg közel 90 ember dolgozik a székesfehérvári cégnél. A cég tevékenysége három fő területre oszlik: a speciális anyagok megmunkálására az energetikai szektor részére, a nagyméretű szerszámházak gyártására, illetve a fröccsöntő és nyomásos alumínium öntőszerszámok gyártására. A különböző 5-tengelyes megmunkálásokra képes gépekkel felszerelt modern gépparknak, valamint a 2×2 méter maximális megmunkálási mérethatárnak köszönhetően sokrétű gyártási feladatokat képesek elvégezni.

Globális célkitűzésünk: a szoros partneri együttműködés

Globális célkitűzésünk: a szoros partneri együttműködés

 

További információ

Walter Hungária Kft.

1117 Budapest, Budafoki út 209.
Tel.: 061 464-7160
Fax: 061 371-1601
E-Mail: service.hu@walter-tools.com
www.walter-tools.com
www.facebook.com/waltertools

 

HTM Szerszámgyártó Kft.

8000 Székesfehérvár, Széchenyi út 88.
Tel.: 0622 517-100
Fax: 0622-517-117
E-Mail: office@htm−alba.hu
Web: http://www.htm-alba.hu/hu/index.php

Megosztás
[
    ]