Szakértelemmel a modern technológiákért

Seco Tools Szerszámkészítés élő megmunkálási bemutatóvalMárcius 14-én és 21-én került megrendezésre a Seco Tools két szakmai napja, ahol a résztvevők megismerkedhettek a legújabb forma- és furatkészítő technológiákkal és szerszámokkal. A bemutatókon kihirdették a Seco Tools Kft. és a CNCMedia közös kvízjátékának eredményét,  ahol a nyertesek még egy kis ajándékkal is gazdagabbak lettek.

A Seco Tools elkötelezett híve a magas szintű technológiának és azok alkalmazásához szükséges szakértelemnek. Annak érdekében, hogy ügyfeleik és az érdeklődő szakemberek képesek legyenek felmérni a számukra legalkalmasabb technológiákat és megmunkálási eljárásokat, a Seco Tools rendszeresen tart szakmai előadásokat és gyakorlati megmunkálási bemutatókat. A résztvevők megismerhetik az egyes technológiák alapvető anyagleválasztó folyamatait; megérthetik, milyen paraméterek mellett optimális az egyes szerszámok működése, és milyen jelek utalnak a helytelen használatra. Gyakran kapnak hasznos instrukciókat arra vonatkozóan, hogy – a Magyarországon több helyen előforduló – öregebb gépeknél milyen alternatív megoldásokat alkalmazhatnak, hogyan változtathatják meg a paramétereket vagy éppen a szerszámokat a hatékonyabb megmunkálás érdekében. Emellett az elhangzó információk alapján a szakemberek a modern gépek teljesítményében rejlő, gyakran kiaknázatlan teljesítményt is képesek a felszínre hozni.

Suba Pál, a Seco Tools értékesítési vezetője

Suba Pál, a Seco Tools értékesítési vezetője

A március 14-i rendezvényt Suba Pál, a Seco Tools Kft. értékesítési vezetője nyitotta meg. A rendezvény első momentumaként a Seco és a CNCMedia közös kvízjátékának eredményeit hirdették ki. A Seco Tools Kft.  részéről Suba Pál, a CNCMedia részéről Papp Olivér ügyvezető adta át az ajándékokat annak az öt személynek, akik helyesen válaszolták meg a 2012-es kvízjáték kérdéseit.

Az első előadást Suba Pál tartotta SECO szerszámok a formagyártás területén címmel. Az előadás délelőtt 10-12 óráig tartott, amit egy ebédszünet követett. Ebéd után Molnár Péter, a PannonCAD Kft. Mastercam-Robotmaster szakértője tartott CAM-bemutatót Formaüreg megmunkálási stratégiák és szerszámpályák címmel.

Szerszámkészítés mintadarabA következő és egyben utolsó programpontot a Mátyás István mérnök-technológus által előkészített és levezetett élő megmunkálási bemutató jelentette. Egy Deckel Maho DMU 60 monoBLOCK típusú szerszámgépen mutatta be, hogy mire is képesek a Seco szerszámok. A bemutató során egy DIN 40CrMnMoS 8 6 szabványszámú, 950-1.100 MPa szakítószilárdságú, 280-325 HB (~32 HRC) keménységű műanyagalakító szerszámacél tömböt munkáltak meg 19 lépésben. A bemutató során sík- és zsebmarások, dinamikus oldalmarások, axiális marások, hornyok kialakítása volt látható nagyoló, közepes, illetve simító eljárásokban. A megmunkálást hamarosan teljes hosszában bemutatjuk egy következő cikkünkben.

A március 21-i előadást Szalkai László, a Seco Tools mérnök műszaki tanácsadója nyitotta meg. Ezen a rendezvényen a kvízjáték egy nyertesét köszöntötte, aki az előző heti rendezvényen is részt vett. Szalkai László az első előadás keretében ismertette technológiáikat és szerszámaikat a furatkészítés területén . Az ebédet követően ismét Mátyás István prezentált élő megmunkálási demót. Ezúttal egy DIN C45W anyagú ötvözetlen szerszámacél tömbbe készített furatokat, az alapanyag 650 MPa szakítószilárdsággal, és 190 HB keménységgel rendelkezett. Ez esetben átmenő- ill. zsákfuratokat, kiesztergálási műveleteket, menetmarást, süllyesztő marást és dörzsárazást hajtottak végre. Érdekességnek számított, hogy 6-os átmérővel 16xd, 4-es átmérővel pedig 30xd hosszúságú Feedmax tömör keményfém fúrókkal is dolgoztak.

Furatkészítés - a munkadarab (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

Furatkészítés – a munkadarab (Kattintson a képre a nagyításhoz!)

A rendezvényeket követően megkérdeztük nyertesünket, aki mindkét rendezvényen részt vett, hogyan értékeli az előadásokat, illetve a szakmai napokat: “A rendezvények nagyon színvonalasak és informatívak voltak, sokat tanulhattam belőlük. Megérte eljönni mindkét rendezvényre még az utazással és azzal együtt is, hogy külön szabadságot vettem ki mindkét rendezvény napjára.”

Azoknak, akik most nem tudtak eljönni, javasoljuk, hogy keressék fel a Seco Tools Kft. munkatársait, illetve vegyenek részt 2013-as kvízjátékunkon!

További információ:

A Seco Tools Kft. honlapja
A Seco Tools Kft. és a CNCMedia közös kvízjátéka