Sodick AQ750LH és AQ1200LH huzalos szikraforgácsolók

A Sodick két új huzalos szikraforgácsolóval, az AQ750LH és az AQ1200LH modellekkel bővítette portfólióját. Az AQ jelzésű gépek hagyományosan a Sodick legnagyobb huzalos szikraforgácsolói. Ezek az új modellek ennek megfelelően, kibővített Z irányú magassággal emelik új szintre a legnagyobb huzalos szikraforgácsolók képességeit. Ahogy az már a Sodick szerszámgépektől megszokott, az új AQ modellek is kizárólag lineáris hajtással szereltek, melyek pozicionálási pontosságára 10 éves garanciát vállal a gyártó.

Az AQ sorozatot eredetileg a nagy kapacitású, extrém fokos vágási képességekkel rendelkező huzalos szikraforgácsolók iránti növekvő igények miatt hozták létre. A sorozat szerszámgépei főként gépjármű-, repülőgép– és energiaipari alkalmazásokhoz ideális, ahol például nagyméretű öntvények, turbina alkatrészek és panelek hatékony gyártására használhatók.

AQ750LH az IMTS 2012 szerszámgépipari kiállításon

AQ750LH az IMTS 2012 szerszámgépipari kiállításon

Az IMTS 2012 során is kiállított AQ750LH Z irányú magassága 610 mm. Fix asztalos kialakításának köszönhetően a nagytömegű alkatrészek is a pozicionálási pontosság romlása nélkül munkálhatók meg. További alapfelszereltségnek számít a nagysebességű generátor, az L-Cut huzaldaraboló, a Jumbo huzaladagoló, a többlépcsős szűrőrendszer, a Super Jet automatikus huzalbefűző és a függőlegesen nyitható tolóajtó. A szerszámgép X/Y mozgástartománya 750/425 mm.

Az AQ1200LH Z irányú magassága hasonlóan 610 mm, X/Y irányú mozgástartomány – 1.200/800 mm – tekintetében viszont jelentősen felülmúlja kisebbik testvérét.

Az AQ modellek az iparban egyedinek számító UV mozgástartománnyal rendelkeznek, amely páratlan fokos vágási képességekkel ruházza fel őket. A maximálisan elérhető kúpszög 45°, ami a teljes Z magasság mentén kihasználható. Fokos vágás ráadásul a normál XY tartományon kívül is megvalósítható, mivel az UV mozgástartomány nagyobb, mint az XY irányú.

A vezérlés alapfunkciója az ütközésvédelem, ami a kezelői hibák ellen nyújt aktív védelmet. Ez a technológia folyamatosan felügyeli az egyes hajtó motorok feszültségét. Amennyiben ez a feszültség túllép egy megadott terhelési küszöböt, a szerszámgép automatikusan leáll és hibaüzenetet generál. Ráadásul a hajtáslánc nem tartalmaz golyósorsókat, így ütközés esetén azok költséges javítása miatt sem kell aggódni.

A vezérlő emellett automatikus paraméter választó funkcióval is rendelkezik, amely egy előre betáplált adatbázisból választja ki az optimális megmunkálási paramétereket a huzalátmérőnek, valamint a munkadarab alapanyagának és vastagságának megfelelően. A gépkezelőknek természetesen lehetőségük van egyedi paraméter összeállítások hozzáadására is a különleges megmunkálási feladatokhoz.

forrás: sodick.com

További információ

Sodick gépek magyarországi forgalmazója az IC Hungary Kft.
Sodick honlapja.