Rapid.Tech 2013 – Konstruktőrök napja

Rapid.TechA 2004-es első megrendezése óta a Rapid.Tech szakmai kiállítás a rohamosan fejlődő szakmaközi technológia, az additív gyártás (Additive Manufacturing = AM) vezető találkozóhelyévé vált. A generatív gyártási eljárások gyors fejlődése egy új irányt jelent a mérnökök és konstruktőrök számára szerszámok, készülékek, gépek és alkatrészek tervezésénél. A korábban nem, vagy nehezen elkészíthető eszközök gyártási módszereiben új utak nyíltak a kiegészítő gyártás kínálta lehetőségeknek köszönhetően. Mivel ezek a gyors gyártási eljárások valójában már jóval több, mint egy évtizede ismertek, természetes, hogy trendek, irányzatok alakulnak ki. Az egyik ilyen irányzat a létrehozott termékek szilárdságának növelése felé mutat.

Az már korábban is bizonyos volt, hogy ezekkel az eljárásokkal olyan geometriájú termékeket lehet létrehozni, amilyeneket a hagyományosokkal nem, vagy csak rendkívül nagy idő és költség ráfordítással. Természetesen keresik a megoldást, hogy ezekből a különleges geometriájú alkatrészekből ne csak prototípusok készülhessenek, hanem kis- és közepes sorozatúak is. Ez azt jelenti, hogy a kiegészítő gyártó módszerek termelékenységét és hatékonyságát a kezdetekhez képest lényegesen meg kellett növelni. Várható, hogy ez a gyártási módszer előbb utóbb a tömegtermelés egyik lehetséges útját fogja jelenteni. Az ilyen eljárással gyártott termékek ára lényegesen nagyobb, mint a hagyományos úton előállítottaké, viszont tulajdonságaik és komplexitásuk összességében olcsóbbá teheti a végterméket.

Az is megfigyelhető, hogy míg kezdetben legfeljebb kisméretű alkatrészeket gyártottak ilyen módszerekkel, ma már exkluzív kerékpár vázak kis szériás gyártása a technikai színvonal. Ez nem csak a méretnövekedésre, hanem a termék szilárdsági jellemzőinek kiválóságára is utal. A Rapid.Tech 2013 egyik mottója lesz: „A különlegesség megvalósítása a kiegészítő gyártás módszerével.”

Rapid.Tech

Kezdetek óta ezen a területen mind a mai napig töretlen dinamikával az új szerkezeti anyagok kutatása és fejlesztése előtérben van. Hangsúlyváltozásokat természetesen fel lehet fedezni, ilyen például a nagy szilárdságú alumínium ötvözetek szelektív lézersugaras megolvasztásra, illetve kerámia anyagok a generatív gyártási eljárásokhoz. Most is tetten érhető lesz a gyors gyártás és a gyors prototípus gyártás határának elmosódása.

Aki ezen a területen szeretne naprakész információkhoz jutni, a Rapid.Tech-en a teljes technológiába nyerhet betekintést, az alapanyag kínálattól a gyártási eljárásokon és berendezéseken át egészen a késztermék kidolgozási megoldásokig.

Csatlakozó rendezvényként első alkalommal látogathatják meg az érdeklődők a FabCon 3.D-t. Ezen a kiállításon a kiegészítő gyártás új módszereinek reprezentánsait gyűjtik egy csokorba, mint egy 25 kiállító mutatja be legújabb fejlesztési eredményeit.

 forrás: rapidtech.de

További információ:

A Rapid.Tech 2013 honlapja