Melyik a megfelelő megoldás szériagyártáshoz?

A szerszámgépgyártóknak mindig speciális tervezési kihívást jelent, mikor a felhasználók optimális megoldást keresnek a szériagyártás anyag- és eszközmozgatási feladataihoz. Forgóasztal rendszerek, átadó rendszerek és CNC egységek állnak rendelkezésre ezeknek a feladatoknak a megoldására. A 2013-as EMO Hannover-en bőséges választékot lehet majd találni ezekből, többek között a MAG-tól, és a Swiss Starrag csoporttól.

Dr. Manfred Berger

Dr. Manfred Berger

“Egy gyártósor átlagos élettartama húsz év, míg egy alkatrészé hét év. Ez azt jelenti, hogy egy gyártórendszeren legalább három generációnyi alkatrész fog keresztülmenni.” – jellemezte ezt az érdekes problémát Dr. Manfred Berger, a MAG Automotive Europe elnöke. A vállalat a modern gyártósorokat üzemeltető vevőinél szembesül leginkább ezzel a kihívással, ahol sokoldalú gyártórendszereket alkalmaznak, melyekben egy- és kétorsós CNC gépek vannak, melyeket “gyakran, bár helytelenül neveznek megmunkálóközpontoknak”, mondta Manfred Berger.

 

 

A CNC-gépek uralkodnak

A MAG-nál továbbra is a CNC-gépek uralják az eladásokat, 90%-os részesedéssel. Bonyolultabb alkatrészeknél speciális gépeket alkalmaznak. “A trend manapság az autóipari alumínium alkatrészek és a kis tömegű alkatrészek CNC-forgácsolása felé mutat. Anyagmozgató gépeket a szürkeöntvények valóban nagy sorozatú gyártásában alkalmazunk.” Ezeknél az alkatrészeknél (a darabszám nagyobb, mint évi 600.000), valamint alumínium munkadarabok esetén (éves darabszám több mint egy millió) kis változatosság mellett nem csak az anyagmozgató rendszerek, hanem a forgó gépek is hatékonyan működhetnek magas termelékenység mellett. Az anyagmozgató központok a többorsós kialakításuknak köszönhetően már olyan specializált megoldások, melyek magas szintű produktivitást nyújtanak, de rendelkeznek a lineárisan mozgó szállítóeszközök rugalmasságával is. A jól kialakított rendszerben a szerszámok és más eszközök is könnyen cserélhetőek. Manfred Bergert idézve: “Az anyagmozgató központok egyesítik a mozgatható eszközök termelékenységét a CNC-gépek rugalmasságával. Ezek ideálisak kevés variáció és nagy alkatrész darabszám esetén.”

MAG XT525

MAG XT525

De mit láthat majd az EMO Hannoverre kilátogató a MAG standján, mely “gépváltozatot” mutatják be? Manfred Berger nem tud és nem is akar részleteket elárulni, de annyit elmondott az irányvonalról, hogy “az »intelligens beruházás – hatékony gyártás« filozófiánk keretén belül, az EMO Hannover 2013 kiállításon mélységében is megmutatjuk az előrelátó vállalattervezésünk hatékonyságát, bemutatjuk, hogy a nagymértékű beruházásaink a sorozatnagyságok, munkadarabok és technológiák még rugalmasabb kezelésére milyen előnyt nyújtanak, valamint a gyártósorok rejtett tartalékainak kihasználásának lehetőségét az alkalmazottak személyes szaktudásának felhasználásával.”

 

 

MAG Specht 500

MAG Specht 500

A chemnitz-i székhelyű vállalat más szemszögből közelíti meg a kérdést. „ A Starrag csoporton belül, különösen a Heckert esetében, nem kizárólag csak a nagyszériás termelésre fókuszálunk”, kommentálta Dr. Eberhard Schoppe, a Heckert GmbH (a Swiss Starrag Csoport tagja) ügyvezető igazgatója. „Számunkra az elsődleges cél mindig a gyártási koncepciók rugalmassága volt, valamint az ehhez szükséges technikai megoldásaink.”

Mikor a megfelelő gyártási koncepció kiválasztására kerül sor, a gép vásárlója döntési kényszerbe kerül. „A saját gyártórendszereinket vizsgálva, valamint figyelembe véve az automatizálás és a magas fokú rugalmasság jelenlegi trendjeit, mi a palettázó és a felsőpályás szállítórendszerek előretörését várjuk”, jegyezte meg Schoppe úr, a Heckert ügyvezető igazgatója. „A vásárlóink termékváltozat számának növekedése végül egy jobban növekvő igényt szül az automatizálási megoldások, köztük a palettázó rendszerek iránt.” Ilyen nagy szériás gyártási helyzetekre tekintettel, mondta Schoppe úr, körülbelül négyből egy Heckert gép lineáris paletta tárolóval készül.

Heckert HEC 630 X5

Heckert HEC 630 X5

A chemnitz-i vállalat ezért az önálló gépekből összekapcsolt rendszereket részesíti előnyben. A vállalat igazgatója úgy látja, nagyszámú alkatrészváltozat és megmunkálási igény esetén a palettás gyártórendszerek a legcélszerűbbek. „Az elsődleges előny a rugalmasság”, magyarázta. „A gépkezelő jelenléte nélkül is nagyszámú, jelentősen eltérő alkatrészek is megmunkálhatóak.” A felhasználó ugyanakkor bármikor indíthat új megmunkálási feladatot a rendszerben, miközben a megmunkálás párhuzamosan folyik. Az alkatrészek a beérkezésnek megfelelő sorrendben készülnek el, de más prioritási szabályok alapján is szervezhetők.

Összekapcsolt rendszerek direkt munkadarab kezeléssel

Dr. Eberhard Schoppe

Dr. Eberhard Schoppe

Nagy sorozatok esetén, ha a munkadarabok és a megfogási helyzetek nem mutatnak nagy változatosságot, az előzőekkel ellentétben a direkt megfogású gyártórendszer az előnyösebb megoldás. „Ennek a rendszernek az előnyei a költségoldalon jelentkeznek, ugyanis nincs szükség palettakezelő rendszerre, egyéb készülékekre és kisebb a rendszer helyigénye”, mondta Eberhard Schoppe. „A gyártósor speciálisan és részletesen egy konkrét, kis változatosságot mutató, de nagy darabszámú alkatrészcsoportra lesz tervezve, ami azt is jelenti, hogy összehasonlítva az előző rendszerrel olcsóbb, ugyanakkor nagyon hatékony.” A Heckert rugalmas gyártósorai már bizonyították hatékonyságukat a globális autóiparban. „Már tíz éve gyárt egy 630 palettás, 5-tengelyes megmunkálásokra alkalmas gyártórendszer 8-12 hengeres V-blokk motorokhoz forgattyúházakat. Ez bizonyítja a rugalmasságát és hosszú időtartamú pontosságát a rugalmas gyártórendszereinknek.”

Hogy a Heckert hogyan fogja kihasználni a gyártórendszereivel elért sikereket és mire számíthatunk a Starrag Csoport standján az EMO Hannover 2013 kiállításon? „Két trend látszik. Az egyik a folyamatintegrálásnak és az 5-tengelyes megmunkálásnak köszönhető komplett gyártás, a másik a kevesebb alkalmazott megfogási rendszer”, tette hozzá Eberhard Schoppe.

 forrás: emo-hannover.de

További információ

Az EMO Hannover honlapja.
A Starrag Csoport honlapja.
A MAG honlapja.

Megosztás
[
    ]