Innovatív fémnyomtató technológia

Sciaky_1A fémnyomtatással manapság már meglehetősen költségesen, de szinte készterméket lehet előállítani a már elterjedté vált poralapú fémnyomtatókkal, ahol egy lézerfény energiájának segítségével olvasztják össze a fémrészecskéket (Direct Metal Laser Sintering röviden: DMLS technológia). A Phillips Service Industries leányvállalata, a Sciaky új eljárást fejlesztett ki alkatrész prototípusok és előgyártmányok készítésére.

A Sciaky olyan eljárást fejlesztett/alkalmazott, ami nagyban hasonlít a hegesztési eljárásoknál már megszokott felrakó hegesztésre. Ennél a technológiánál a hegesztőfejet egy CNC vezérlésű berendezésre bízzák. Az elektronsugár megolvasztja a hozaganyagot, és hasonlóan a hegesztéshez, rétegről rétegre haladva „felrakja” egymásra a hegesztési varratokat. A hozaganyag lehet tantál, titán vagy más nagy értékű anyag is.

Számos előnye mellet talán kiemelkedő a technológiával gyártható mérettartomány: 5.8 méter hosszú, 1.2 méter széles és 1.2 méter magas munkadarab készíthető, így könnyedén maga mögé utasítja számos vetélytársát, ugyanis a legtöbb fémpor nyomtató egy teniszlabda méretű prototípus létrahozására alkalmas. Az eljárás 3-7 kg/óra anyagfelvitellel dolgozik.

 

Ezzel az eljárással a gépipar számos területén lehet gyorsabban és olcsóbban prototípust, előgyártmányt létrehozni. Előnyei közé sorolható, hogy míg a DMLS technológiáknál általában zsugorítani kell az anyagot (pl.: turbina ventilátor) itt nincs ilyen lépésre szükség.

Sciaky_2A felrakott anyag egy alaphordozó felületre kerül, melynek elektromosan vezetőnek kell lennie. Ez a későbbiekben eltávolításra kerül, vagy a kész munkadarab részévé válik. A videóban jól látható az alkatrész szálirány szerkezete, mely a rétegek felrakási irányával befolyásolható. Az elkészült munkadarabot még nem lehet azonnal felhasználni. Az így elkészült gyártmányt leginkább egy későbbi forgácsolási művelet előgyártmányához lehet hasonlítani, melyet akár egy hagyományosnak számító CNC maróval is készre lehet munkálni.

Ezzel az eljárással akár öntés helyett is lehet a kész anyaghoz hasonlító alkatrészt előállítani. Az előgyártmány pontossága a rétegek vastagságának csökkentésével pontosabbá válik, viszont megnövekszik a „nyomtatási idő” is.

forrás: 3dprinter.net

További információ

A Sciaky fémnyomtatási aloldala.

Megosztás
[
    ]