Gazdaságosabb felülettisztítás – nagyobb sebességgel és kisebb költséggel

Dürr_EcoCSteam_1A Dürr Ecoclean GmbH innovatív gőz tisztító technológiája új távlatokat nyit az ipari alkatrész- és felülettisztításban. A nemrég bemutatott EcoCSteam névre keresztelt rendszer egy új, gazdaságosabb és gyorsabb lehetőséget ajánl az darabos/szemcsés és a filmrétegszerű olajos szennyeződések eltávolítására. A német gyártó új terméke nem használ semmilyen vegyszert, a működés lényegét a telített vízgőz és a nagy sebességre felgyorsított levegő áramlása adja. A gazdasági előnyein túlmutatóan könnyű automatizálhatósága is kiemeli a tömegből az EsoCSteam technológiát.

Az ipari alkatrész- és felülettisztítási feladatok során (mint a termelés egyéb területein is) kiemelt hangsúlyt kell hogy kapjon a költséghatékonyság optimalizálása, a fenntarthatóság és a minőség. A Dürr Ecoclean cég ezeknek a lehetőségeknek a kiaknázására alkotta meg az EcoCSteam technológiát. Az új gőz-tisztítási folyamat gyors és megbízható alkalmazást nyújt mind a szemcsés szerkezetű, mind a zsír/olaj alapú filmszerűen elhelyezkedő nemkívánatos anyagok eltávolítására. Hatékonyan használható olaj, zsír, emulzió, fémforgács, por és ujjlenyomatok eltávolítására is. A másik előnye ennek a környezetbarát módszernek, hogy rugalmasan beilleszthető akár egy automatizált gyártósorba is, különböző aktuátorok segítségével pedig akár teljesen önműködő komponense lehet a termelési rendszernek.

[youtube]75YQ4JsC4Fk[/youtube]

Egy termék-sokrétű problémamegoldás

Korábban a nagy kiterjedésű és tömegű darabok (pl. turbina alkatrészek vagy hajó/mozdony motorblokkok) tisztítása különösen nagy és drága eszközöket igényelt. Ezekre az alkalmazásokra most az EcoCSteam egy merőben új alternatívát kínál a tisztítási minőség és a költséghatékonyság jegyében. Sőt, a legoptimálisabb eredményeket ilyen, bonyolult geometriájú mechanikai alkatrészek tisztítása során adja a rendszer. Speciális feladatokra is bevethető az EcoCSteam, mint tartályok belső felülete, különböző kompozit anyagfelszínek, festett, anyagmetszeti felületek ide sorolva a fém és a polimer alapanyagokat is. Kijelenthető tehát, hogy a gyártás majdnem minden szegmensében használható a technológia.

Dürr_EcoCSteam_2

Folyamathatékonyság az innovatív gőz alkalmazáson keresztül

Kulcsfontosságú cél volt a Dürr Ecoclean mérnökeinek növelni a gőz technológia hatékonyságát a termékkel, így az eredmény sem maradt el. A technológia alapja az átfolyós vízmelegítés, melynek során a nyomás alatt tartott vizet átáramoltatják egy csőrendszeren, mindeközben pedig a fűtő tekercsek beállítják a kívánt vízhőfokot. Az alkalmazási területtől függően 135 és 280°C között állítható a víz hőmérséklete. A gőzzé alakulás bekövetkezik mielőtt a vizet átnyomnák a kivezetőcsövön a tisztítófej felé. A hagyományos melegítő rendszerekkel ellentétben az átfolyós melegítés garantálja az állandó mennyiségű és minőségű gőz létrejöttét, és teszi mindezt szabályozható módon, úgy hogy az alkalmazáshoz idomulva pontosan beállítható a levegő és a víz mennyisége és hőmérséklete. Az EcoCSteam PLC modulja segítségével pedig valós időben nyomon követhetjük a rendszer információkat valamint szabályozhatjuk is az értékeiket.

Víz és levegő együttműködésben

A rendszer egyedülálló hatékonyságának titka a telített vízgőz és a nagy sebességű légáramlat közös működése. Amikor a vízgőz elhagyja a kivezető szelepet, terjedésének irányát meghatározza a körülötte gyűrűszerűen kiáramló felmelegített és igen nagy sebességre felgyorsított levegő. Ez teszi lehetővé hogy a gőzáramlat fókuszáltan érkezzen meg a felhasználási felületre, így nagyobb energiával és hatékonyabban tisztítva a felszínt. A gőz és a levegőáramlat keveredését megelőzi a közöttük fennálló sebességkülönbség. Az optimális eredmény elérése érdekében állítható a gőz nedvességtartalma speciálisan a szennyeződés típusához megfelelően. A gőz – működési elvét tekintve – megváltoztatja a szennyeződés viszkozitását, majd nagyon apró cseppekre bomlasztja szét az addigi összefüggő anyagot. Ezeket az apró részecskéket pedig már könnyedén eltávolítja a nagy sebességű légáram. A szárításról szintén megfeledkezhetünk, ezt is a levegő végzi.

Gazdasági szempontok

Két komoly előnyt tud felmutatni az EcoCSteam rendszer. Az egyik a hatékonyságából fakad: csökkenti a tisztítási ciklusidőt, ezzel növeli a termelékenységet, felhasználójának pedig plusz nyereséget termel. Másrészről: ehhez a helytakarékos tisztító rendszerhez nem kell vegyszereket vásárolni, ezen kívül egyszerűbb működése a karbantartás költségeit is visszafogja.

További információ

A Dürr Ecoclean magyarországi forgalmazója a GesKor Kft.

A Dürr Ecoclean honlapja.