Az első 3D nyomtatott cipő: Nike Vapor Laser Talon

A cipőgyártók már évek óta használnak 3D nyomtatókat a prototípusok gyártásához. Idén azonban a Nike elérkezettnek látta az időt, hogy a végleges termékek előállításához is felhasználja ezt a technológiát. Az új ultrakönnyű futballcipő fantázianeve Vapor Laser Talon, és súlya mindössze 159 gramm, beleértve a szögeket is. A tervezés során a Nike elsődleges célja a lehető legjobb tapadás elérése volt, aminek igen nagy szerep jut a sportolók állóhelyzetből való indulásakor.

Nike Vapor Laser Talon

Nike Vapor Laser Talon

A tervezési folyamatba számos olyan kimagasló eredményekkel rendelkező sportolót is bevontak, mint az aranyérmes rövidtávfutó Michael Johnson. Tesztjeik során arra keresték a választ, hogy mik is azok a paraméterek, amik a legnagyobb hatással vannak arra a bizonyos “nulladik lépésre”. Az ennek megfelelő kontúrral rendelkező cipőtalpat végül szelektív lézeres szinterezési (SLS) eljárással gyártották le.

Ez a sport történelmének első teljesen funkcionális, 3D nyomtatott cipőtalpa. Az SLS technológia lehetővé tette a mérnököknek, hogy olyan megoldásokat és összetett geometriákat alkalmazzanak, amiket a hagyományos technológiákkal nem lehetett volna legyártani. A gondos anyagválasztásnak köszönhetően pedig az elkészült cipőtalp hosszú távon is képes megfelelni az igénybevételeknek, miközben össztömege töredéke a versenytársakénak.

Az SLS technológiával előállított optimális cipőtalp

Az SLS technológiával előállított optimális cipőtalp

“Az SLS technológia forradalmasította a szöges cipőtalpak tervezésének folyamatát a Nike számára” – jelentette ki Shane Kohatsu, a Nike Footwear Innovation igazgatója. Mára lehetővé vált, hogy egy-egy továbbfejlesztett modellt órákon belül realizáljanak, a korábbi hónapokhoz képest. Ez pedig hatalmas mértékben gyorsította az innovációt.

forrás: nikeinc.com